Εικόνες από drone αποκάλυψαν το σκηνικό της καταστροφής στην πολυτελή πολυκατοικία, όπου βρέθηκε χθες (18/2) η σορός του πρώην σταρ της Τσέλσι, Κρίστιαν Ατσού.
Οι ομάδες έρευνας συνέχισαν να εξετάζουν τα ερείπια αναζητώντας περισσότερα θύματα ενώ οργιάζουν τα ερωτήματα σχετικά με το πώς κατέρρευσε το οικιστικό συγκρότημα στον σεισμό πριν από 12 ημέρες.
Πυκνά σύννεφα σκόνης ξεχύθηκαν από σωρούς θρυμματισμένου σκυροδέματος και μέταλλο καθώς περίπου 17 εκσκαφείς χτένιζαν τα ερείπια της πολυκατοικίας του 31χρονου Aτσού και ενός γειτονικού κτηρίου.
Ο πύργος των 12 ορόφων όπου ζούσε ο Ατσού, ονομάζεται Rönezans Rezidans (που μεταφράζεται Κατοικία της Αναγέννησης) και ήταν ένας από τους πιο αποκλειστικούς στη νότια πόλη της Aντιόχειας. Το συγκρότημα κατοικιών διέθετε πισίνα, γυμναστήριο και άλλες πολυτελείς υποδομές ενώ διαφημιζόταν ως «ένα κομμμάτι παράδεισου με τα υψηλότερα κατασκευαστικά στάνταρ».
Στο συγκρότημα υπολογίζεται ότι έμεναν περίπου 1.000 άνθρωποι. Τραγική ειρωνία το γεγονός ότι αρκετοί από όσους είχαν διαλέξει να μείνουν στο συγκεκριμένο συγκρότημα κατοικιών το έκαναν επειδή πίστευαν ότι ο σύγχρονος τρόπος ανέγερσής του του πρόσφερε αντισεισμική θωράκιση. Η τουρκική εφημερίδα Dünya ανέφερε ότι ήταν χτισμένο σε «κινούμενα θεμέλια» για να αντέχει καλύτερα τους σεισμούς.
Κατασκευαστής ο εργολάβος που προσπάθησε να το σκάσει
Το μπλοκ των 249 διαμερισμάτων λέγεται ότι κατέρρευσε «σαν τραπουλόχαρτο» όταν ο σεισμός έπληξε την πόλη λίγο μετά τις 4 το πρωί της 6ης Φεβρουαρίου. Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι ο κατασκευαστής ακινήτων Μεχμέτ Γιασάρ Τσοσκούν, ο οποίος κατασκεύασε τον πύργο το 2013, συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. Αρνήθηκε ότι προσπαθούσε να διαφύγει από τη χώρα, επιμένοντας ότι ήταν καθ’ οδόν για το Μαυροβούνιο όπου έχει άλλο έργο σε εξέλιξη.
Hatayda rönezans rezidansı mütahiti yurt dışına kaçmak isterken yakalandı pic.twitter.com/jvEHemKZ2M
— Abdülkadir Altınyay (@NyayAbdulkadir) February 10, 2023
Τουρκικά μέσα αναφέρουν ότι στην κατάθεσή του φέρεται να υποστηρίξε ότι δεν γνωρίζει γιατί το κτήριο δεν άντεξε τον σεισμό στην Τουρκία, με το δικηγόρο του να λέει οτι οι τουρκικές αρχές αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους, έχοντας εκδώσει εντάλματα σύλληψης για περισσότερους απο 113 εργολάβους μετά τους φονικούς σεισμούς.
Άλλα κτήρια της περιοχής ωστόσο, πολύ παλαιότερα, παρέμειναν όρθια, αν και τα περισσότερα δείχνουν σημάδια σοβαρής ζημιάς. Κάτοικος της περιοχής είπε στη MailOnline: «Το Rönezans ήταν ένα ιδιαίτερο μέρος για να ζει κανείς. Δεν έπρεπε ποτέ να είχε καταρρεύσει έτσι. Κάποιος πρέπει να απαντήσει γι’ αυτό».
Πάνω από 46.000 οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία
Ο απολογισμός των νεκρών από τον σεισμό στην Τουρκία έφθασε τις 40.642, ενώ η γειτονική Συρία ανέφερε τουλάχιστον 5.800 θανάτους, έναν απολογισμό που παραμένει αναλλοίωτος εδώ και ημέρες.
Μιλώντας στο Reuters, στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο διευθυντής του WFP Ντέιβιντ Μπίζλι είπε πως οι κυβερνήσεις της Συρίας και της Τουρκίας συνεργάζονται πολύ καλά, αλλά οι επιχειρήσεις της υπηρεσίας παρεμποδίζονται στη βορειοδυτική Συρία. Η υπηρεσία ανέφερε την περασμένη εβδομάδα πως τα αποθέματα τελειώνουν εκεί και ζήτησε να ανοίξουν περισσότερες συνοριακές διαβάσεις από την Τουρκία.
Στη Συρία, που συγκλονίζεται ήδη από έναν εμφύλιο πόλεμο που διαρκεί πάνω από μια δεκαετία, ο μεγαλύτερος αριθμός των θανάτων καταγράφεται στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας. Η περιοχή τελεί υπό τον έλεγχο ανταρτών που βρίσκονται σε πόλεμο με δυνάμεις πιστές στον Μπασάρ αλ Άσαντ, γεγονός που περιπλέκει τις προσπάθειες να φθάσει βοήθεια στους ανθρώπους.