10:27
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
10:27
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Απίστευτο βίντεο: Ο σεισμός στην Τουρκία «έκοψε» τη Γη στα δύο – Δημιούργησε ρήγμα 500 χιλιομέτρων

Ο σεισμός στην Τουρκία έκοψε τη Γη στα δύο / Φωτογραφία: Twitter

Ο σεισμός στην Τουρκία έκοψε τη Γη στα δύο / Φωτογραφία: Twitter

10.02.2023
18:00
Τελευταία ενημέρωση: 10/02/2023 • 21:04
Δείτε βίντεο από το πώς έκοψε τη Γη στα δύο ο σεισμός που χτύπησε την Τουρκία

Ένα ρήγμα 500 χιλιομέτρων έχει δημιουργηθεί στην επιφάνεια της Γης, κάτι που δείχνει πόσο ισχυρός ήταν ο φονικός σεισμός των 7,8 Ρίχτερ που χτύπησε την Τουρκία.

Ο σεισμός στην Τουρκία για 70 δευτερόλεπτα διέλυσε κτίρια, δρόμους και εγκαταστάσεις, αφήνοντας πίσω του χιλιάδες νεκρούς και ανυπολόγιστες καταστροφές.

Χθες η ελληνική επιστημονική αποστολή στην Τουρκία, αποτελούμενη από τους Ευθύμη Λέκκα, Παναγιώτη Καρύδη, Μανώλη Βασιλάκη, Σπύρο Μαυρούλη και Γιάννη Αργυρόπουλο, εντόπισε μεγάλο σεισμικό ρήγμα που εμφανίζεται στην επιφάνεια κοντά στην πόλη Νουρντατζί.

Το βίντεο με το ρήγμα που δημιουργήθηκε μετά το σεισμό

Παπαδόπουλος: «Ποτέ δεν έχει μετρηθεί υπέρβαση του 1G στην Ελλάδα»

Μιλώντας στην εκπομπή TLive και στην Τατιάνα Στεφανίδου, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι το βάθος του ρήγματος είναι 12 χιλιόμετρα, δίνοντας στη δημοσιότητα ακόμη ένα στοιχείο για τον φονικό σεισμό στην Τουρκία.

Μάλιστα, είπε μεταξύ άλλων ότι κατά τη διάρκεια του σεισμού η επιτάχυνση της Γης σε πολλά σημεία ξεπέρασε την επιτάχυνση της βαρύτητας, «αυτό το 1G δύναμης που λέμε». «Στην Ελλάδα, που έχουμε πολλούς σεισμούς, ποτέ δεν έχει μετρηθεί υπέρβαση του 1G», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Λέκκας: Η ελληνική αποστολή εντόπισε μεγάλη επιφανειακή διάρρηξη του ρήγματος

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κ. Λέκκα, το ρήγμα εμφανίζεται σε μήκος εκατοντάδων μέτρων στην επιφάνεια και τέμνει αλλουβιακούς σχηματισμούς μέσα στο τεκτονικό βύθισμα (pull-apart basin), στο οποίο αναπτύσσεται ένα επίπεδο οροπέδιο.

Το σεισμικό ρήγμα διατρέχει τα δυτικά όρια της πόλης Νουρτατζί και έχει προκαλέσει σημαντικές καταστροφές σε εγκαταστάσεις σιλό αγροτικών προϊόντων και ζημιές στο οδικό δίκτυο και τις υποδομές.

«Η εμφάνιση του ρήγματος στην επιφάνεια αποτελεί κορυφαία επιστημονική παρατήρηση, δεδομένου ότι συνδυάζονται τα ενόργανα δεδομένα με επιτόπιες παρατηρήσεις. Τα στοιχεία της σεισμικής διάρρηξης στην επιφάνεια θα αναλυθούν, γεωμετρικά, κινηματικά και δυναμικά, έτσι ώστε να αποκτηθεί ολοκληρωμένη εικόνα για το σεισμοτεκτονικό πλαίσιο» τόνισε ο επικεφαλής της αποστολής, καθηγητής Ευθύμης Λέκκας.

«Τα δεδομένα αυτά αποτελούν έναν κρίσιμο παράγοντα στην ερμηνεία των τεράστιων βλαβών που έχουν προκληθεί από τον σεισμό, σε συνδυασμό με την τρωτότητα των κτιρίων, όπως αυτός αναλύεται από τον καθηγητή Παναγιώτη Καρύδη», επισήμανε στην ανακοίνωσή του.

Ο τύπος του ρήγματος, που είναι οριζόντιας ολίσθησης και παρουσιάζει μετακίνηση της τάξης των 5 μέτρων στην περιοχή, δημιουργεί ιδιότυπες ζημιές στα κτίρια, αντίστοιχες με αυτές που είχαν παρατηρηθεί στο σεισμό του İzmit, το 1999, αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Λέκκας.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση