07:18
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
07:18
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Οι σεισμοί στην Τουρκία ανέπτυξαν ταχύτητα σχεδόν 2G – «Τα κτίρια τινάχτηκαν στον αέρα σαν να τους έβαλαν δυναμίτες»

Χαλάσματα μετά τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία / Φωτογραφία: EPA

Χαλάσματα μετά τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία / Φωτογραφία: EPA

10.02.2023
19:16
Τελευταία ενημέρωση: 10/02/2023 • 23:08
Τι λένε οι επιστήμονες για τους σεισμούς στην Τουρκία

Ο Παναγιώτης Καρύδης, καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» από την Τουρκία και αναφέρθηκε στον σεισμό.

«Είδα πάρα πολλά κτίρια. Ήταν μία διδακτική εικόνα τα όσα είδα. Ο καθένας – κι ας μην είναι ειδικός – μπορεί να καταλάβει ότι τα κτίρια τιναχτήκαν στον αέρα σαν να τους έβαλαν δυναμίτες. Στην έκρηξη η κατάρρευση είναι ακαριαία, δεν έχεις χρόνο για τίποτα».

Ερωτώμενος ο καθηγητής αν ήταν η μορφή και το ύφος του σεισμού ή κατασκευή τους υπαίτιο για τις καταρρεύσεις των κτιρίων, απάντησε: «Είναι πολλές οι παράμετροι. Είναι και τα κτίρια, όμως και το μέγεθος του σεισμού είναι πολύ σημαντικό. Πράγμα που σημαίνει μεγάλη διάρκεια που εξάντλησε την δυνατότητα απορρόφησης ενέργειας της κατασκευής, η οποία ούτως ή άλλως δεν ήταν τόσο καλή. Και το δεύτερο είναι η πολύ μεγάλη έκταση που είχε ο σεισμός».

Και πρόσθεσε ο καθηγητής: «Οι κατασκευές δεν ήταν δεόντως μελετημένες, κάθε αντισεισμική κατασκευή πρέπει ποτέ να μην καταρρέει όσο δυνατός κι αν είναι ο σεισμός».

Παπαδόπουλος: «Ποτέ δεν έχει μετρηθεί υπέρβαση του 1G στην Ελλάδα»

Μιλώντας στην εκπομπή TLive και στην Τατιάνα Στεφανίδου, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι το βάθος του ρήγματος είναι 12 χιλιόμετρα, δίνοντας στη δημοσιότητα ακόμη ένα στοιχείο για τον φονικό σεισμό στην Τουρκία.

Μάλιστα, είπε μεταξύ άλλων ότι κατά τη διάρκεια του σεισμού η επιτάχυνση της Γης σε πολλά σημεία ξεπέρασε την επιτάχυνση της βαρύτητας, «αυτό το 1G δύναμης που λέμε». «Στην Ελλάδα, που έχουμε πολλούς σεισμούς, ποτέ δεν έχει μετρηθεί υπέρβαση του 1G», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Επιτάχυνση πιέσεων σχεδόν 2G στο υπέδαφος»

Ο δρ. σεισμολογίας και επιστημονικός συνεργάτης της UNESCO, μέλος του συμβουλίου διοίκησης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου με έδρα το Ηράκλειο της Κρήτης, Γεράσιμος Παπαδόπουλος , μιλώντας στον 98.4 για τους ισχυρούς και φονικούς σεισμούς, που έπληξαν την Τουρκία και την Συρία, μίλησε για ένα μεγάλο γεγονός σεισμολογικά, όχι σύνηθες , ούτε όμως και σπάνιο.

Όπως τόνισε , το πιο εντυπωσιακό είναι η επιτάχυνση του, που άγγιξε τα 2G , γεγονός που έπαιξε καθοριστικό ρόλο για το μέγεθος της καταστροφής ιδίως στις κατασκευές σε συνδυασμό με την κακή ποιότητα δόμησης.

Ο κ. Παπαδόπουλος, ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία διαθέτει αντισεισμικό κανονισμό σύγχρονο και ισχυρό, αλλά η διαφθορά στο κύκλωμα παραγωγής έργων από τα υλικά , ως την συμμόρφωση με τους αντισεισμικούς κανονισμούς, είναι το μείζον θέμα στη συγκεκριμένη περιοχή των 12 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων. Ο ίδιος έκανε λόγο για την αναγκαιότητα ανθρωπιστικής βοήθειας εξίσου και στη Συρία, όπου οι υποδομές είναι σε χειρότερη κατάσταση.

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος εξήγησε ακόμη το τι συμβαίνει στους δύο κλάδους του ρήγματος της Ανατολίας, μετά τους δύο ισχυρούς σεισμούς, τα όρια επηρεασμού γειτονικών περιοχών , ενώ μίλησε και για το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακουγιού της Τουρκίας.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση