16:24
24/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
16:24
24/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Το «σχέδιο» Μπάιντεν να διασωθεί η ουκρανική σοδειά σιτηρών – Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε συνεργασία με την Ευρώπη για να μειωθούν οι τιμές

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν / Φωτογραφία: ΑΠΕ

15.06.2022
21:15
Τελευταία ενημέρωση: 16/06/2022 • 12:13
Τι ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν για τα αποθέματα σιτηρών στην Ουκρανία

Προσωρινά σιλό θα κατασκευαστούν κατά μήκος των συνόρων στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων και στην Πολωνία, σε μια προσπάθεια να βοηθηθεί η εξαγωγή περισσότερων σιτηρών από τη χώρα και να αποτραπεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση, ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε την Τρίτη σε συνέδριο των συνδικάτων στη Φιλαδέλφεια ότι συνεργάζεται με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για το σχέδιο «για να βοηθήσει στη μείωση των τιμών των τροφίμων».

20 εκατ. σιτηρών έχουν παγιδευτεί στην Ουκρανία

Εκτιμάται ότι 20 εκατ. τόνοι σιτηρών έχουν παγιδευτεί στην Ουκρανία – τον πέμπτο μεγαλύτερο εξαγωγέα σιταριού στον κόσμο – από τότε που άρχισε ο πόλεμος στα τέλη Φεβρουαρίου, γεγονός που οδήγησε σε φόβους για λιμό σε ορισμένες χώρες.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε μάλιστα ότι ενδέχεται έως και 75 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών να παραμείνουν εγκλωβισμένα στην Ουκρανία μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο, προσθέτοντας ότι το Κίεβο θέλει αντιπλοϊκά όπλα που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν την ασφαλή διέλευση των εξαγωγών του.

Ο Άντονι Μπλίνκεν και ο Τζο Μπάιντεν
Ο Άντονι Μπλίνκεν και ο Τζο Μπάιντεν / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε αποκλειστικό ρεπορτάζ του βρετανικού Guardian τον περασμένο μήνα, γινόταν αναφορά στο DNA για σχεδόν 2.000 καλλιέργειες που βρίσκεται σε υπόγειες κρύπτες στο Χάρκοβο, στη βορειοανατολική Ουκρανία, η οποία δέχεται σφοδρούς βομβαρδισμούς από τις ρωσικές δυνάμεις.

Οι προειδοποιήσεις για παγκόσμια επισιτιστική κρίση αυξάνονται καθώς η Ρωσία και η Ουκρανία μαζί αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων προμηθειών σιταριού, ενώ η Ουκρανία είναι επίσης σημαντικός εξαγωγέας καλαμποκιού, κριθαριού, ηλιέλαιου και κραμβέλαιου.

Το σχέδιο μείωσης τιμών που ανακοίνωσε ο Μπάιντεν

Ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι συνεργάζεται με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για ένα σχέδιο «που θα βοηθήσει να μειωθούν οι τιμές των τροφίμων» και ότι τα σιτηρά δεν θα μπορούσαν να «βγουν μέσω της Μαύρης Θάλασσας, διότι θα ανατιναχθούν από το νερό», αναφερόμενος σε πλωτές νάρκες.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με ένα σχέδιο του ΟΗΕ για τη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου από την Ουκρανία για τις εξαγωγές σιτηρών, λέγοντας ότι θα μπορούσαν να διαμορφωθούν ασφαλείς διαδρομές χωρίς να χρειάζεται να καθαριστούν νάρκες γύρω από τα ουκρανικά λιμάνια.

Σιτηρά
Σιτηρά / Φωτογραφία: ΕΡΑ

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι θα χρειαστεί «αρκετός χρόνος» για την αποναρκοθέτηση των λιμανιών της Ουκρανίας και ότι ένας ασφαλής θαλάσσιος διάδρομος θα μπορούσε εν τω μεταξύ να δημιουργηθεί σε περιοχές χωρίς νάρκες. Τα σχόλιά του φάνηκε να σηματοδοτούν μια μετατόπιση από προηγούμενες προτάσεις.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας την περασμένη εβδομάδα φιλοξένησε τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στην Άγκυρα για να συζητήσει το θέμα των εξαγωγών από τα ουκρανικά λιμάνια υπό την απειλή μιας σοβαρής επισιτιστικής κρίσης, χωρίς όμως η συνάντηση των δύο ανώτατων αξιωματούχων να αποφέρει απτά αποτελέσματα.

Το υπουργείο Γεωργίας της Ουκρανίας δήλωσε την Τρίτη ότι οι ευρωπαϊκές χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο να παράσχουν προσωρινά σιλό για να «διαφυλάξουν τη συγκομιδή και να διασφαλίσουν τον μελλοντικό εφοδιασμό με σιτηρά».

Η «τέλεια» καταιγίδα λόγω σιτηρών

Η καθυστέρηση στις εξαγωγές σιτηρών έχει συμβάλει σε αυτό που οι αναλυτές έχουν αποκαλέσει «τέλεια καταιγίδα» για τις παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων, καθώς οι αγρότες αντιμετωπίζουν την αύξηση του κόστους του πετρελαίου και των λιπασμάτων και την παρατεταμένη επίδραση των εργασιακών περιορισμών του κορονοϊού.

Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO διαμορφώθηκε στις 157,4 μονάδες τον Μάιο του 2022, σημειώνοντας μείωση 0,6% σε σχέση με τον Απρίλιο. Ωστόσο, ο δείκτης σε ετήσια βάση είναι κατά 22,8% υψηλότερος λόγω της παγκόσμιας ανησυχίας από τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η μεγαλύτερη μείωση προβλέπεται για τον αραβόσιτο, ακολουθεί το σιτάρι και το ρύζι, ενώ η παραγωγή κριθαριού πιθανότατα θα αυξηθεί.

Σιτηρά
Σιτηρά / Φωτογραφία: Unsplash

Ο επικεφαλής της Αφρικανικής Ένωσης προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι ο αποκλεισμός των λιμανιών της Ουκρανίας από τη Μόσχα ενέχει τον κίνδυνο «ενός καταστροφικού σεναρίου» έλλειψης τροφίμων και αύξησης των τιμών.

Η Ρωσία επιμένει πως οι θαλάσσιοι δίαυλοι είναι ανοιχτοί

Η Ρωσία ανακοίνωσε τις περασμένες εβδομάδες ότι εγγυάται τον ασφαλή διάπλου της Μαύρης Θάλασσας για τα πλοία που μεταφέρουν σιτηρά από την Ουκρανία.

Ειδικότερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωνε ότι τα πλοία που μεταφέρουν σιτηρά μπορούν να αποπλεύσουν από τα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα μέσω «ανθρωπιστικών διαδρόμων» και ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να εγγυηθεί την ασφάλειά τους, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το Interfax.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υπογραμμίζει επίσης ότι η Μόσχα δεν θα εκμεταλλευθεί την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία για τους σκοπούς της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως αποκαλεί την εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση