15:31
20/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
15:31
20/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ρώσοι κοσμοναύτες έκαναν τον πρώτο τους διαστημικό «περίπατο» στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (βίντεο)

Οι δύο κοσμοναύτες /Φωτογραφία: Twitter/International Space Station

Οι δύο κοσμοναύτες /Φωτογραφία: Twitter/International Space Station

19.04.2022
10:35
Τελευταία ενημέρωση: 19/04/2022 • 12:59
Δύο Ρώσοι κοσμοναύτες έκαναν τον πρώτο διαστημικό τους "περιπάτο"

Δύο Ρώσοι κοσμοναύτες, οι μηχανικοί Όλεγκ Αρτέμιεφ και Ντένις Ματβέεφ της διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos, έκαναν τον πρώτο από τους δύο διαστημικούς «περιπάτους» τους για να ενεργοποιήσουν τον νέο μήκους 11,3 μέτρων ευρωπαϊκό ρομποτικό βραχίονα που θα εξυπηρετεί τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΣΣ).

Ο «περίπατος» διήρκεσε σχεδόν 7 ώρες και στέφτηκε με επιτυχία. Θα ακολουθήσει ένας δεύτερος «περίπατος» στις 28 Απριλίου για να αφαιρεθεί το προστατευτικό κάλυμμα του νέου βραχίονα και να ελεγχθεί η κινητικότητα του.

Τι κατασκεύασαν

Ο βραχίονας (European Robotic Arm-ERA), που μπορεί να μεταφέρει βάρος έως περίπου 7.800 κιλά, είχε ταξιδέψει στον ΔΣΣ από τον Ιούλιο του 2021, αλλά έως τώρα δεν είχε ενεργοποιηθεί. Θα χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά βαριών αντικειμένων και θα βοηθήσει τους αστροναύτες στις μελλοντικές εργασίες τους έξω από τον ΔΣΣ. Ο χειρισμός του βραχίονα μπορεί να γίνει τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό του ΔΣΣ.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) έκανε γνωστό ότι ο νέος ρομποτικός βραχίονας θα λειτουργήσει έξω από το ρωσικό τμήμα του ΔΣΣ, το οποίο έως τώρα δεν εξυπηρετείτο καλά από τους δύο υπάρχοντες βραχίονες, έναν καναδικής και έναν ιαπωνικής κατασκευής (Canadarm2 και JEMRMS αντίστοιχα), καθώς οι τελευταίοι δεν μπορούν να επεκταθούν τόσο πολύ, ώστε να καλύψουν όλες τις εξωτερικές περιοχές του ρωσικού τμήματος του ΔΣΣ.

Ο νέος διαστημικός «περίπατος» ήταν ο τέταρτος για τον Αρτέμιεφ και ο πρώτος για τον Ματβέεφ. Ήταν επίσης ο τέταρτος «περίπατος» εκτός του ΔΣΣ το 2022.

«Φιλικό το κλίμα στον ΔΣΣ»

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) διαβεβαίωσε ότι, παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η συνύπαρξη με τους Ρώσους κοσμοναύτες είναι ομαλή, το κλίμα στον ΔΣΣ πολύ φιλικό και η συνεργασία εξελίσσεται χωρίς προβλήματα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση