09:53
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
09:53
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ρωσία: Το Κρεμλίνο «διεξάγει» τον πόλεμο στην Ουκρανία από τη στρατόσφαιρα – Εκτόξευε ιρανικό δορυφόρο παρατήρησης

Δορυφόρος για το διάστημα / Φωτογραφία: Unsplash

Δορυφόρος για το διάστημα / Φωτογραφία: Unsplash

09.08.2022
12:22
Τελευταία ενημέρωση: 09/08/2022 • 16:53
Γιατί οι δυτικοί ανησυχούν πως ο δορυφόρος αυτός θα γίνει «όπλο» στον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία

Η Ρωσία εκτόξευσε την Τρίτη από το Καζακστάν ιρανικό δορυφόρο παρατήρησης, την ώρα που δυτικοί αξιωματούχοι διατυπώνουν ανησυχίες πως η Μόσχα μπορεί να τον χρησιμοποιήσει για να υποστηρίξει την επίθεσή της στην Ουκρανία, κάτι που η Τεχεράνη αρνείται.

Ο δορυφόρος τηλεανίχνευσης Καγιάμ εκτοξεύθηκε με πύραυλο Σογιούζ στις 08:52 (ώρα Ελλάδας) από το ρωσικό κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν απ’ ευθείας από τη ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos.

Ο δορυφόρος, στον οποίο δόθηκε το όνομα του πέρση ποιητή και φιλοσόφου Ομάρ Καγιάμ (1048-1131), τέθηκε στη συνέχεια σε τροχιά.

Ο δορυφόρος θα παρακολουθεί τα σύνορα της χώρας

Στόχος του είναι κυρίως «να παρακολουθεί τα σύνορα της χώρας», να συμβάλλει στη βελτίωση της αγροτικής παραγωγής, να ελέγχει τους υδάτινους πόρους και τις φυσικές καταστροφές, σύμφωνα με την ιρανική διαστημική υπηρεσία.

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, το ιρανικό διαστημικό πρόγραμμα προορίζεται για στρατιωτικούς μάλλον παρά για εμπορικούς σκοπούς, ενώ η Τεχεράνη υποστηρίζει πως οι αεροδιαστημικές δραστηριότητές της είναι ειρηνικές και σύμφωνες με μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αυτή τη φορά οι ιρανικές αρχές χρειάσθηκε ωστόσο να αποκρούσουν κατηγορίες διαφορετικού τύπου, αφού η αμερικανική εφημερίδα The Washington Post ανέφερε πως η Ρωσία «εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει για μήνες το δορυφόρο» στο πλαίσιο της επίθεσής της στην Ουκρανία, πριν παραχωρήσει αργότερα τον έλεγχό του στο Ιράν.

«Όλες οι εντολές που συνδέονται με τον έλεγχο και τη λειτουργία αυτού του δορυφόρου θα εκδίδονται από την πρώτη ημέρα και αμέσως μετά την εκτόξευση από ιρανούς ειδικούς με έδρα το ιρανικό υπουργείο Επικοινωνιών», ανακοίνωσε την Κυριακή η ιρανική Διαστημική Υπηρεσία.

«Καμιά τρίτη χώρα δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στα δεδομένα» που στέλνονται από το δορυφόρο μέσω ενός «αλγορίθμου κρυπτογράφησης», διαβεβαίωσε η ίδια πηγή, καταγγέλλοντας τους «ψευδείς» ισχυρισμούς της αμερικανικής εφημερίδας.

Πριν 17 χρόνια ο πρώτος δορυφόρος Sina-1 σε τροχιά

Τον Οκτώβριο 2005 η Ρωσία είχε ήδη εκτοξεύσει τον πρώτο ιρανικό δορυφόρο, τον Sina-1, από το κοσμοδρόμιο του Πλεσέτσκ (βορειοδυτική Ρωσία).

Η εκτόξευση του Καγιάμ πραγματοποιήθηκε τρεις εβδομάδες μετά την επίσκεψη του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στο Ιράν, όπου στις 19 Ιουλίου συναντήθηκε με τον ομόλογό του Εμπραχίμ Ραϊσί και τον ανώτατο ηγέτη της χώρας, τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση