15:19
17/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
15:19
17/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

«Η Ρωσία σχεδιάζει νέα μεγάλη επίθεση – Η Ουκρανία χρειάζεται αεροσκάφη και πυραύλους», λέει το ΝΑΤΟ

Στρατιώτες από την Ουκρανία σε μάχη / Φωτογραφία: ΕΡΑ

Στρατιώτες από την Ουκρανία σε μάχη / Φωτογραφία: ΕΡΑ

13.02.2023
21:00
Τελευταία ενημέρωση: 14/02/2023 • 12:17
Τι είπε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ότι η νέα μεγάλης κλίμακας ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, σχεδόν ένα χρόνο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, έχει ήδη ξεκινήσει.

«Δεν βλέπουμε κανένα σημάδι ότι ο (Ρώσος) πρόεδρος (Βλαντίμιρ) Πούτιν προετοιμάζεται για ειρήνη (…) Αυτό που βλέπουμε είναι ότι ο πρόεδρος Πούτιν και η Ρωσία εξακολουθούν να θέλουν να ελέγξουν την Ουκρανία», είπε. «Βλέπουμε πώς στέλνουν περισσότερα στρατεύματα, περισσότερα όπλα, περισσότερες δυνατότητες».

Η Ρωσία θεωρείται ευρέως ότι σχεδιάζει μια νέα μεγάλη επίθεση και η Ουκρανία λέει ότι χρειάζεται μαχητικά αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να την αντιμετωπίσει και να ανακαταλάβει εδάφη που ελέγχει η Ρωσία.

Στόλτενμπεργκ: «Το ΝΑΤΟ στέκεται δίπλα στην Ουκρανία για όσο χρόνο χρειαστεί»

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι αναμένει το θέμα της προμήθειας αεροσκαφών να συζητηθεί στην προσεχή διήμερη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που θα ξεκινήσει αύριο Τρίτη, όπου θα συμμετάσχει ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ.

«Υπάρχει τώρα μια συζήτηση σε εξέλιξη και για το θέμα των αεροσκαφών και αναμένω ότι θα συζητηθεί επίσης αύριο στη συνάντηση στις Βρυξέλλες», τόνισε.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ στο ΝΑΤΟ
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ στο ΝΑΤΟ / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συμπλήρωσε ότι οι η προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών από χώρες της Συμμαχίας στην Ουκρανία δεν θα μετατρέψει το ΝΑΤΟ σε μέρος του πολέμου.

Παράλληλα ο γ.γ. του ΝΑΤΟ σημείωσε ότι η Συμμαχία σχεδιάζει να αυξήσει τους στόχους του σε αποθέματα πυρομαχικών, τα οποία εξαντλούνται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία καταναλώνει μια τεράστια ποσότητα πυρομαχικών (…) Αυτό θέτει υπό πίεση τις αμυντικές μας βιομηχανίες. (…) Επομένως, πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγή και να επενδύσουμε στις παραγωγικές μας ικανότητες», δήλωσε.

«Το ΝΑΤΟ στέκεται δίπλα στην Ουκρανία για όσο χρόνο χρειαστεί», ανέφερε.

Ο Ζελένσκι πιέζει την Ευρώπη για μαχητικά αεροσκάφη

Στην Ευρώπη βρέθηκε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ο οποίος και απεύθυνε έκκληση προς την ΕΕ να εντείνει την αποστολή εξοπλισμού προς τη χώρα του, προκειμένου εκείνη να επικρατήσει στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Μετά την συλλογική απόφαση για αποστολή τεθωρακισμένων, το Κίεβο πιέζει σθεναρά για την απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών, μια κίνηση που για την ώρα δεν έχει γίνει δεκτή με την μεγαλύτερη θέρμη, τόσο από τις Βρυξέλλες, όσο βέβαια και από την Ουάσιγκτον.

Η Πολωνία ζητά από το ΝΑΤΟ να στείλει μαχητικά στον Ζελένσκι

Η όποια απόφαση για την παροχή μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία πρέπει να ληφθεί από το ΝΑΤΟ συνολικά και η Πολωνία δεν θα είναι η πρώτη που θα παράσχει τέτοιου είδους αεροσκάφη, δήλωσε για το θέμα σήμερα ο Πολωνός πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες, πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, μπορούμε απλά να ενεργήσουμε εντός του συνολικού σχήματος του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ματέους Μοραβιέτσκι σε δημοσιογράφους. «Δεν θα είμαστε οι πρώτοι που θα παραδώσουμε τα μαχητικά αεροσκάφη αλλά θα ανταποκριθούμε θετικά, υπό τον όρο ότι εκείνοι που έχουν τα περισσότερα από αυτά τα μαχητικά αεροσκάφη θα μπορούν να τα δώσουν στην Ουκρανία».

Ο Μοραβιέτσκι δήλωσε ότι η Πολωνία δεν έχει αρκετά μαχητικά αεροσκάφη για να είναι η πρώτη που θα τα προσφέρει στην Ουκρανία και ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε ενέργειες που θα αποδυναμώσουν τη δική της ασφάλεια.

Τόνισε επίσης τη σημασία περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και δήλωσε ότι αυτές θα συμφωνηθούν τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Μισέλ: «Να αυξήσουμε τις προσπάθειές μας να στηρίξουμε την Ουκρανία με στρατιωτικά μέσα»

«Είναι σημαντικό να αυξήσουμε τις προσπάθειές μας να στηρίξουμε την Ουκρανία με στρατιωτικά μέσα, αλλά και με πολιτικά», δήλωσε προσερχόμενος στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συμμετέχει αυτοπροσώπως ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι, περίπου έναν χρόνο μετά τον βάναυσο πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία», τόνισε ο Σαρλ Μισέλ.

«Είμαστε περισσότερο ενωμένοι από ποτέ», πρόσθεσε και ανέφερε ότι στη συζήτηση που θα γίνει για την Ουκρανία, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για συγκεκριμένα μέτρα και εργαλεία που θα ενεργοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες» πρόσθεσε.

Ωστόσο, από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποστήριξε πως εκείνος και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν συζήτησαν το θέμα των μαχητικών αεροσκαφών το βράδυ της Τετάρτης. Αυτό υποστήριξε τουλάχιστον ο Γάλλος πρόεδρος προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Ζελένσκι, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ζελένσκι βρέθηκε στο Παρίσι το βράδυ της Τετάρτης για δείπνο με τον Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Ζελένσκι: «Δεν μπορεί να φανταστεί κανείς ελεύθερη Ευρώπη χωρίς ελεύθερη Ουκρανία»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο οποίος παρίσταται στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ευχαρίστησε τους Ευρωπαίους ηγέτες για τη στρατιωτική υποστήριξη προς τη χώρα του και τους παρότρυνε να επιταχύνουν τις παραδόσεις όπλων, ζητώντας μεταξύ άλλων και μαχητικά αεροσκάφη.

«Δεν μπορεί να φανταστεί κανείς ελεύθερη Ευρώπη χωρίς ελεύθερη Ουκρανία», είπε ο Ζελένσκι, μιλώντας για πρώτη φορά διά ζώσης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σχεδόν ένα χρόνο μετά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Χρειαζόμαστε πυροβολικό, πυρομαχικά, σύγχρονα άρματα μάχης, πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος, ενώ παράλληλα ζήτησε να επιταχυνθεί η ενταξιακή διαδικασία της χώρας του στην ΕΕ.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση