07:34
23/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
07:34
23/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Η Ρωσία προειδοποιεί για πυρηνικά στη Βαλτική, αν το ΝΑΤΟ δεχθεί ως μέλη του τη Σουηδία και τη Φινλανδία

ΝΑΤΟ / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΝΑΤΟ / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

14.04.2022
11:47
Η Ρωσία μεταφέρει στρατεύματα στα σύνορα με τη Φινλανδία, σύμφωνα με δημοσιεύματα

Το ΝΑΤΟ προειδοποίησε σήμερα (14/4) ένας από τους στενότερους συμμάχους του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν πως, αν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στην υπό τις ΗΠΑ στρατιωτική συμμαχία, τότε η Ρωσία θα πρέπει να ενισχύσει τις άμυνές της στην περιοχή, κάτι που περιλαμβάνει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Η Φινλανδία, η οποία έχει σύνορα με τη Ρωσία μήκους 1.300 χιλιομέτρων, και η Σουηδία εξετάζουν αν θα ενταχθούν ή όχι στη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Η Φινλανδία θα λάβει απόφαση μέσα στις λίγες επόμενες εβδομάδες, δήλωσε χθες, Τετάρτη, η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, δήλωσε πως, εάν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, τότε η Ρωσία θα πρέπει να ενισχύσει τις χερσαίες, τις ναυτικές και τις αεροπορικές δυνάμεις της στη θάλασσα της Βαλτικής για να αποκαταστήσει τη στρατιωτική ισορροπία.

O Ντμίτρι Μεντβέντεφ
O Ντμίτρι Μεντβέντεφ / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Μεντβέντεφ έθεσε επίσης ρητά το ζήτημα της πυρηνικής απειλής λέγοντας πως δεν θα μπορεί πλέον να γίνεται λόγος για μια «αποπυρηνικοποιημένη» Βαλτική – όπου η Ρωσία διατηρεί το ρωσικό θύλακο του Καλίνινγκραντ ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία.

«Δεν μπορεί να γίνεται πλέον λόγος για οποιοδήποτε αποπυρηνικοποιημένο καθεστώς για τη Βαλτική – η ισορροπία πρέπει να αποκατασταθεί», δήλωσε ο Μεντβέντεφ, ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος της Ρωσίας από το 2008 ως το 2012.

«Μέχρι σήμερα, η Ρωσία δεν έχει λάβει τέτοια μέτρα και δεν επρόκειτο να λάβει», δήλωσε ο Μεντβέντεφ.

«Αν μας υποχρεώσουν, τότε… σημειώστε πως δεν ήμασταν εμείς που προτείναμε αυτό», πρόσθεσε.

Η Ρωσία μεταφέρει στρατεύματα στα σύνορα με τη Φινλανδία, αναφέρουν δημοσιεύματα

Μετά την ανακοίνωση της Φινλανδίας πως θα πάρει την τελική της απόφαση όσον αφορά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ εντός των προσεχών εβδομάδων, η Ρωσία φαίνεται να αντιδρά, μεταφέροντας στρατεύματα στα σύνορα της εν λόγω χώρας.

Συγκεκριμένα, σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter, φαίνονται Ρώσοι να μεταφέρουν αυτοκινούμενα οπλικά συστήματα προς τα σύνορα με τη Φινλανδία. Το οπτικοακουστικό υλικό αναπαρήγαγε η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», όμως η γνησιότητά του δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Στο επίμαχο βίντεο απεικονίζεται βαρύς στρατιωτικός εξοπλισμός, συμπεριλαμβανομένων πυραυλικών συστημάτων, να κατευθύνεται προς τα σύνορα της σκανδιναβικής χώρας περνώντας μπροστά από μια πινακίδα, με την επιγραφή: «Προς Ελσίνκι».

Τα ρωσικά στρατεύματα προς τη Φινλανδία
Τα ρωσικά στρατεύματα προς τη Φινλανδία / Φωτογραφία: Twitter

Στα πλάνα φαίνονται καθαρά δύο αυτοκινούμενα οπλικά συστήματα να κατευθύνονται προς τα φινλανδικά σύνορα, λίγες ημέρες μετά τις προειδοποιήσεις του Κρεμλίνου να μην ενταχθεί η σκανδιναβική χώρα στο ΝΑΤΟ.

H Φινλανδία θα αποφασίσει μέχρι το καλοκαίρι για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μαριν, δήλωσε πρόσφατα ότι η χώρα της θα αποφασίσει μέχρι το καλοκαίρι εάν θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στην Ατλαντική Συμμαχία.

Η πρωθυπουργός στη Φινλανδία με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ
Η πρωθυπουργός στη Φινλανδία με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ

Το Κρεμλίνο δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ χρησιμοποίησε έναν δυσοίωνο ευφημισμό, δηλώνοντας ότι μια τέτοια κίνηση από την πλευρά της Φινλανδίας «δεν θα βελτίωνε την κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι το ΝΑΤΟ «προσανατολίζεται προς μια αντιπαράθεση με τη Ρωσία».

Στις 26 Φεβρουαρίου, δύο ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν απείλησε ευθέως τη Φινλανδία για το ενδεχόμενο ένταξής της στο ΝΑΤΟ.

Η Φινλανδία μοιράζεται σύνορα μήκους 1.340 χιλιομέτρων με τη Ρωσία και έχει σαφώς επηρεαστεί από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Εκτός από τη Φινλανδία, και η Σουηδία συζητάει επίσης το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει το καθεστώς ουδετερότητας και να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, καθώς μαίνεται ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση