Ένας από τους στενότερους συμμάχους του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία μάχεται τώρα κατά της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, που τελεί υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, στην Ουκρανία και ότι η Δύση προσπαθεί να διαλύσει τη Ρωσία και εν τέλει να την εξαφανίσει από τον πολιτικό χάρτη του κόσμου.
«Τα γεγονότα στην Ουκρανία δεν είναι μια σύγκρουση μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου. Είναι μια στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ και πάνω από όλα των ΗΠΑ και της Βρετανίας» δήλωσε ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Νικολάι Πατρούσεφ.
«Τα σχέδια των Δυτικών είναι να συνεχίσουν να διαλύουν τη Ρωσία και τελικά απλά να την σβήσουν από τον πολιτικό χάρτη του κόσμου» δήλωσε ο Πατρούσεφ στην εφημερίδα Argumenti i Fakti.
Ο Πατρούσεφ, πρώην Σοβιετικός πράκτορας που γνωρίζει τον Πούτιν από τη δεκαετία του 1970, είναι σκληροπυρηνικός σύμμαχος και θεωρείται ότι είναι ένας από τους λίγους ανθρώπους που μπορούν να επηρεάσουν τον Ρώσο πρόεδρο.
Η εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία πυροδότησε μια από τις πιο αιματηρές συγκρούσεις στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη μεγαλύτερη αντιπαράθεση μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης από την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962.
Σοϊγκού: «Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τα πυρηνικά μας»
Η Ρωσία θα συνεχίσει να αναπτύσσει την πυρηνική τριάδα της των βαλλιστικών πυραύλων, των υποβρυχίων και των στρατηγικών βομβαρδιστικών, επειδή αυτά τα όπλα είναι η κύρια διασφάλιση για την κυριαρχία της, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.
«Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε την πυρηνική τριάδα και να διατηρούμε τη μάχιμη ετοιμότητά της, αφού η πυρηνική ασπίδα ήταν και παραμένει η κύρια διασφάλιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους μας», είπε ο Σοϊγκού.
«Θα συνεχίσουμε επίσης να αυξάνουμε τις ικανότητες μάχης των αεροδιαστημικών δυνάμεων — τόσο σε όρους εργασίας των μαχητικών και των βομβαρδιστικών σε περιοχές όπου τα σύγχρονα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας είναι σε λειτουργία, όσο και σε όρους βελτίωσης μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων», είπε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας.
Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ δεσμεύονται να επεκτείνουν τη συνεργασία τους
Με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, κορυφαίοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και της ΕΕ δεσμεύθηκαν να επεκτείνουν τη συνεργασία ανάμεσα στους δύο θεσμούς, με κοινή δήλωσή τους που υπογράφηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.
Η συνεργασία «είναι περισσότερο σημαντική παρά ποτέ», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μετά την υπογραφή της δήλωσης στο αρχηγείο της συμμαχίας, δίπλα στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
«Πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη σύμπραξη ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και πρέπει να ενισχύσουμε περαιτέρω την υποστήριξή μας προς την Ουκρανία», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ επικαλέσθηκε μια συνάντηση ανάμεσα στους τρεις αξιωματούχους μερικές ώρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το Φεβρουάριο, για να υπογραμμίσει τις στενές σχέσεις τους.
«Ο (Ρώσος) πρόεδρος Πούτιν ήθελε να πάρει την Ουκρανία μέσα σε λίγες ημέρες και να μας διχάσει. Έχει ξεκάθαρα αποτύχει και στα δύο», τόνισε.
Η σημερινή Κοινή Δήλωση για τη Συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ είναι μια νέα προσπάθεια να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των δύο θεσμών, με τη δέσμευση να βελτιωθούν οι προσπάθειες για συνεργασία με στόχο την προστασία κρίσιμης σημασίας υποδομών.
Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ έχουν επίσης στόχο να συνεργασθούν στο μέλλον σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια, καθώς και για το διάστημα, την ξένη ανάμιξη και τη χειραγώγηση των πληροφοριών, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.
Στη δήλωση αναφέρεται επίσης ρητά η Κίνα για πρώτη φορά. «Ο αυξανόμενος δογματισμός και οι πολιτικές της Κίνας αποτελούν προσκλήσεις τις οποίες χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.
Το Γερμανικό Πρακτορείο σημειώνει ωστόσο πως η ουσιαστική επέκταση της επίσημης συνεργασίας ανάμεσα στους δύο θεσμούς εμπεριέχει προκλήσεις, καθώς η Τουρκία.