Την ώρα που η Διεθνής Κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη διαφαινόμενη επισιτιστική κρίση εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, οι ρωσικές επιχειρήσεις στη Ρωσία απειλούν και τις μελλοντικές σοδειές σιτηρών για τη χώρα και ολόκληρο τον πλανήτη.
Σε αποκλειστικό ρεπορτάζ του βρετανικού Guardian, σημειώνεται πως το DNA για σχεδόν 2.000 καλλιέργειες βρίσκεται σε υπόγειες κρύπτες στο Χάρκοβο, στη βορειοανατολική Ουκρανία, η οποία δέχεται σφοδρούς βομβαρδισμούς από τις ρωσικές δυνάμεις.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, μια ερευνητική εγκατάσταση υπέστη ζημιές κοντά στην εθνική τράπεζα σπόρων της χώρας, σύμφωνα με την Crop Trust, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.
Σύμφωνα με το Trust, μόνο το 4% των σπόρων στην αποθήκη της Ουκρανίας, τη 10η μεγαλύτερη του είδους της στον κόσμο, έχει υποστηριχθεί. Το αποθηκευμένο γενετικό υλικό καθίσταται ολοένα και πιο ζωτικής σημασίας για να εξασφαλιστεί η παραγωγή αρκετών τροφίμων για τη διατροφή 7,9 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, καθώς οι καιρικές συνθήκες γίνονται όλο και πιο ακραίες.
Ένας εκτελεστικός διευθυντής της Crop Trust δήλωσε νωρίτερα στο Reuters: «Οι τράπεζες σπόρων είναι ένα είδος ασφάλειας ζωής για την ανθρωπότητα. Παρέχουν τις πρώτες ύλες για την αναπαραγωγή νέων ποικιλιών φυτών ανθεκτικών στην ξηρασία, σε νέα παράσιτα, σε νέες ασθένειες και σε υψηλότερες θερμοκρασίες».
Οι τράπεζες σπόρων είναι ένα είδος ασφάλειας ζωής για την ανθρωπότητα
«Θα ήταν τραγική απώλεια αν καταστρεφόταν η τράπεζα σπόρων της Ουκρανίας» συμπλήρωσε.
Η Ρωσία παίζει «παιχνίδια πείνας» στην Ουκρανία
«Η Ρωσία παίζει παιχνίδια πείνας με τον κόσμο, μπλοκάροντας με το ένα χέρι τις ουκρανικές εξαγωγές τροφίμων και προσπαθώντας με το άλλο να ρίξει την ευθύνη στην Ουκρανία. Η Ουκρανία εργάζεται σε μια διεθνή επιχείρηση υπό την ηγεσία του ΟΗΕ με τα ναυτικά των εταίρων που διασφαλίζει μια ασφαλή εμπορική διαδρομή χωρίς κινδύνους για την ασφάλεια» έγραψε νωρίτερα ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμίτρι Κουλέμπα, που προανήγγειλε μια πρωτοβουλία του ΟΗΕ για την ασφαλή διέλευση σιτηρών δια θαλάσσης.
Russia plays hunger games with the world by blocking Ukrainian food exports with one hand and trying to shift the blame on Ukraine with the other. Ukraine is working on an international UN-led operation with navies of partners ensuring a safe trade route with no security risks.
— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) May 31, 2022
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε νωρίτερα σθεναρά την καταστροφή και την παράνομη oικειοποίηση από τη Ρωσία της γεωργικής παραγωγής στην Ουκρανία αναφέρεται στα συμπεράσματά της Συνόδου Κορυφής για την επισιτιστική ασφάλεια.
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει άμεσο αντίκτυπο στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και την οικονομική προσιτότητα των τροφίμων και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τη Ρωσία να τερματίσει τις επιθέσεις της στις υποδομές μεταφορών στην Ουκρανία, να άρει τον αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας και να επιτρέψει τις εξαγωγές τροφίμων, ειδικότερα από την Οδησσό.
Επίσης, η Σύνοδος Κορυφής καλεί τα κράτη μέλη να επισπεύσουν τις εργασίες για τις «Λωρίδες Αλληλεγγύης» που προτείνει η Επιτροπή και για τη διευκόλυνση των διατροφικών αλυσίδων από την Ουκρανία μέσω διαφορετικών χερσαίων οδών και λιμένων της ΕΕ.
Μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία
Παράλληλα, μια δεξαμενή νιτρικού οξέος χτυπήθηκε από ρωσικό αεροπορικό βομβαρδισμό στη πόλη Σεβεροντονέτσκ, πάνω στη γραμμή του μετώπου στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Σέρχι Γκαϊντάι.
Σε ανάρτησή του στην εφαρμογή Telegram ο Γκαϊντάι κάλεσε τους κατοίκους να μην βγουν από τα καταφύγια ώστε να μην διατρέξουν κίνδυνο από τα τοξικά αέρια που ενδεχομένως να εκλυθούν από τη δεξαμενή.
Ο Γκαϊντάι ανάρτησε μια φωτογραφία στην οποία διακρίνεται ένα μεγάλο, ροζ νέφος στον ουρανό της πόλης. Δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις για τυχόν θύματα.
Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν σχεδόν το μισό Σεβεροντονέτσκ, συνεχίζοντας την προέλασή τους στην ανατολική Ουκρανία, την ώρα που το Κίεβο κέρδιζε τη διπλωματική «μάχη», με την απόφαση της ΕΕ να επιβάλει σταδιακό εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.
Αφού σφυροκοπούσαν επί εβδομάδες την πόλη, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πλέον θέσει υπό τον έλεγχό τους «ένα μέρος» του Σεβεροντονέτσκ, ανέφερε νωρίτερα ο Γκαϊντάι. Διαβεβαίωσε όμως ότι οι Ουκρανοί μαχητές συνεχίζουν να υπερασπίζοναι την πόλη.
Η γραμμή του μετώπου έκοψε την πόλη στα δύο
«Η γραμμή του μετώπου έκοψε την πόλη στα δύο» επιβεβαίωσε, μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση, ο Αλεξάντρ Στριούκ, ο δήμαρχος του Σεβεροντονέτσκ. «Αλλά η πόλη αμύνεται ακόμη, είναι ακόμη ουκρανική και οι στρατιώτες μας την υπερασπίζονται», πρόσθεσε.
Το Σεβεροντονέτσκ και το γειτονικό Λισιτσάνσκ, που απέχει περίπου 80 χιλιόμετρα από τη διοικητική πρωτεύουσα του Λουχάνσκ, το Κραματόρσκ, είναι δύο πόλεις-κλειδιά για νε επιτύχουν οι ρωσικές δυνάμεις τον δεδηλωμένο στόχο τους, να ελέγχουν ολόκληρη τη λεκάνη του Ντονμπάς.
Έχει καταλάβει τη μισή πόλη η Ρωσία
Στο Σεβεροντονέτσκ, μια πόλη που αριθμούσε 100.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο, ενδέχεται να έχουν απομείνει 12.000 άμαχοι, παγιδευμένοι από τις συγκρούσεις τους βομβαρδισμούς, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Νορβηγικού Προσφυγικού Συμβουλίου, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης οι εργαζόμενοι της οποίας έδρευαν σε αυτήν την πόλη μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου και τη ρωσική εισβολή.
Μέχρι και πριν από μία εβδομάδα η οργάνωση αυτή έκανε διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης στους κατοίκους του Σεβεροντονέτσκ και της γύρω περιοχής αλλά «λόγω της σφοδρότητας των μαχών» είναι πλέον αδύνατον να συνεχίσει, ανέφερε ο γενικός γραμματέας της, ο Γιαν Έγκελαντ. Το Συμβούλιο κάλεσε τις εμπόλεμες πλευρές να επιτρέψουν την πρόσβαση στις ανθρωπιστικές οργανώσεις και να συμβάλουν στην απομάκρυνση των αμάχων.
Μια κατάπαυση του πυρός ωστόσο, έστω και προσωρινή, μοιάζει απίθανη δεδομένου ότι έχουν σταματήσει οι ειρηνευτικές συνομιλίες.