15:55
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
15:55
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ρωσία: Όπου φύγει – φύγει οι Ρώσοι μετά την κήρυξη μερικής επιστράτευσης – Ξεπουλούν οι πτήσεις άνευ επιστροφής

Ρώσοι στρατιώτες / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ρώσοι στρατιώτες / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

21.09.2022
13:40
Τελευταία ενημέρωση: 21/09/2022 • 17:56
Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κήρυξε μερική επιστράτευση στη Ρωσία - Πώς αντιδρούν οι γειτονικές χώρες

Οι πτήσεις άνευ επιστροφής από τη Ρωσία ξεπουλούν γρήγορα σήμερα μετά την κήρυξη μερικής επιστράτευσης από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η ανακοίνωση της άμεσης επιστράτευσης 300.000 εφέδρων από τον Πούτιν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα νωρίς σήμερα το πρωί, προκάλεσε φόβους ότι δεν θα επιτραπεί σε άνδρες που είναι σε μάχιμη ηλικία να φύγουν από τη Ρωσία.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε ότι η επιστράτευση θα περιοριστεί σε αυτούς που έχουν εμπειρία ως επαγγελματίες στρατιώτες και ότι οι φοιτητές και αυτοί που έχουν υπηρετήσει μόνον ως κληρωτοί δεν θα κληθούν.

Ωστόσο τα στοιχεία του Google Trends έδειξαν μεγάλη αύξηση στις αναζητήσεις για τον Aviasales, ο οποίος είναι ο πιο δημοφιλής ιστότοπος της Ρωσίας για την αγορά αεροπορικών εισιτηρίων.

Οι απευθείας πτήσεις από τη Μόσχα για την Κωνσταντινούπολη, στην Τουρκία, και το Γερεβάν, στην Αρμενία, και οι δύο είναι προορισμοί που επιτρέπουν την είσοδο των Ρώσων χωρίς βίζα (θεώρηση εισόδου), είχαν ξεπουληθεί σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Aviasales.

Ορισμένες πτήσεις χωρίς ενδιάμεσες στάσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών από τη Μόσχα στο Τμπιλίσι, δεν είχαν επίσης διαθεσιμότητα, ενώ οι πιο φθηνές πτήσεις από την ρωσική πρωτεύουσα προς το Ντουμπάι στοίχιζαν περισσότερα από 300.000 ρούβλια (περίπου 5.000 δολάρια), περίπου το πενταπλάσιο του μέσου μηνιαίου μισθού στη Ρωσία.

Η Λετονία, χώρα μέλος της ΕΕ που συνορεύει με τη Ρωσία, ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα ότι δεν θα προσφέρει καταφύγιο σε Ρώσους που θα θελήσουν να αποφύγουν την επιστράτευση, όπως ανακοίνωσε με μήνυμά του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Έντγκαρς Ρίνκεβιτς, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας.

Πώς αντιδρά η Δύση στον «βρυχηθμό των ρωσικής αρκούδας»

Κινητοποίηση έχει προκαλέσει σε αρκετές χώρες η κήρυξη μερικής επιστράτευσης στη Ρωσία από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Φινλανδία παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη γειτονική της Ρωσία, αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε σήμερα μερική επιστράτευση, δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Άμυνας Άντιι Καϊκόνεν.

«Σχετικά με τις περιοχές γύρω από τη Φινλανδία, μπορώ να πω ότι η στρατιωτική κατάσταση είναι σταθερή και ήρεμη», επεσήμανε ο Καϊκόνεν. «Οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι καλά προετοιμασμένες και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση».

Την ίδια ώρα η Λιθουανία ανακοίνωσε ότι αύξησε την ετοιμότητα των μονάδων άμεσης αντίδρασης του στρατού της «προκειμένου να αποτρέψει οποιαδήποτε πρόκληση από τη ρωσική πλευρά», σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της χώρας Αρβίντας Ανουσάουσκας.

«Καθώς η μερική επιστράτευση της Ρωσίας αφορά και την περιοχή του Καλίνινγκραντ, η Λιθουανία δεν μπορεί απλώς να παρακολουθεί», πρόσθεσε.

Η Γερμανία θεωρεί ότι η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία δεν είναι επιτυχής, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς, αντιδρώντας στην ανακοίνωση της Ρωσίας για μερική επιστράτευση.

«Η ανακοίνωση αυτή δείχνει ότι η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία δεν έχει στεφθεί με επιτυχία», επισήμανε ο Βόλφγκανγκ Μπίχνερ στη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί από το Βερολίνο. Και καταδεικνύει επίσης ότι η Ουκρανία υπερασπίζεται τον εαυτό της αποτελεσματικά «χάρη στη μαζική στήριξη (…) πολλών χωρών, ανάμεσά τους και η Γερμανία», πρόσθεσε ο ίδιος.

Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι τα δημοψηφίσματα, που θέλουν να πραγματοποιήσουν οι αυτονομιστές στις επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ για την ένταξη των περιοχών αυτών στη Ρωσία, δεν θα αναγνωριστούν ποτέ.

Λίγο νωρίτερα ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ επέκρινε το διάταγμα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν περί μερικής επιστράτευσης, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη αυτή «σοβαρό και κακό βήμα».

«Με τη μερική επιστράτευση η Ρωσία ακολουθεί μια πολιτική κλιμάκωσης αυτού του επιθετικού πολέμου κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Πρόκειται για ένα σοβαρό και κακό βήμα το οποίο καταδικάζουμε έντονα», αντέδρασε στο Twitter ο Χάμπεκ, που είναι και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας.

Από την πλευρά του, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε εκτιμά ότι η απόφαση αυτή της Μόσχας αποτελεί ένδειξη του πανικού που επικρατεί στο Κρεμλίνο, προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει να θεωρηθεί άμεση απειλή πλήρους πολέμου με τη Δύση.

«Η επιστράτευση, το αίτημα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στο Ντονέτσκ, όλα είναι ενδείξεις πανικού. Η ρητορική του (σ.σ. του Πούτιν) για τα πυρηνικά όπλα είναι κάτι που έχουμε ακούσει πολλές φορές στο παρελθόν και δεν μας επηρεάζει», τόνισε ο Ρούτε μιλώντας στο ολλανδικό δίκτυο NOS.

«Όλα αποτελούν μέρος της ρητορικής που γνωρίζουμε. Θα συνιστούσα να παραμείνουμε ψύχραιμοι», πρόσθεσε.

Ωστόσο ο Πολωνός ομόλογός του Ματέους Μοραβιέτσκι ήταν πιο σκληρός, εκτιμώντας ότι η Ρωσία προσπαθεί να καταστρέψει την Ουκρανία και να αλλάξει τα σύνορά της.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε σε συνεργασία με τους συμμάχους μας ώστε το ΝΑΤΟ να στηρίξει την Ουκρανία ακόμη περισσότερο ώστε να μπορέσει να υπερασπιστεί τον εαυτό της», υπογράμμισε, καλώντας τη Δύση να προσφέρει περισσότερη βοήθεια στο Κίεβο.

«Οι πληροφορίες περί μερικής επιστράτευσης επιβεβαιώθηκαν, η Ρωσία θα προσπαθήσει να καταστρέψει την Ουκρανία και να αρπάξει μέρος του εδάφους της. Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε αυτό», πρόσθεσε ο Μοραβιέτσκι στη διάρκεια στρατιωτικών γυμνασίων του πολωνικού στρατού με βρετανικά και αμερικανικά στρατεύματα στο ανατολικό τμήμα της χώρας οι πτήσεις άνευ επιστροφής από τη Ρωσία

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση