10:21
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
10:21
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ρωσία: «Λάδι στη φωτιά» ρίχνουν οι ΗΠΑ με την προμήθεια πυραύλων στην Ουκρανία

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

01.06.2022
19:35
Τελευταία ενημέρωση: 01/06/2022 • 22:57
«Οι ΗΠΑ σκοπίμως ρίχνουν λάδι στη φωτιά», λέει η Ρωσία

Πυρά κατά των ΗΠΑ εξαπέλυσε σήμερα (1/6) η Ρωσία, λέγοντας ότι ρίχνει λάδι στη φωτιά με την προμήθεια εξελιγμένων πυραύλων στην Ουκρανία. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο είπε ότι ο κόσμος βρίσκεται στο χείλος σοβαρής επισιτικής κρίσης, με ευθύνη της Δύσης.

«Πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ σκοπίμως ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Οι ΗΠΑ προφανώς εμμένουν στη γραμμή ότι θα πολεμήσουν τη Ρωσία έως τον τελευταίο Ουκρανό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συμφώνησε να παράσχει στην Ουκρανία εξελιγμένους πυραύλους που μπορούν να πλήξουν με ακρίβεια ρωσικούς στόχους με ακτίνα δράσης 80 χιλιομέτρων στο πλαίσιο ενός εξοπλιστικού πακέτου 700 εκατ. ευρώ που αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ

Η Ρωσία δεν αποκλείει συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι

Η Ρωσία δήλωσε σήμερα ότι δεν αποκλείει μια συνάντηση μεταξύ του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά ότι τέτοιου είδους συνομιλίες χρειάζονται προετοιμασία εκ των προτέρων.

Ο Πεσκόφ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι εργασίες επί ενός ειρηνευτικού εγγράφου με την Ουκρανία σταμάτησαν πριν από πολύ καιρό και δεν έχουν ξεκινήσει και πάλι.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι οι πολίτες στις κατεχόμενες από τη Ρωσία ουκρανικές περιοχές της Χερσώνας, της Ζαπορίζια και του Ντονμπάς πρέπει να αποφασίσουν το δικό τους μέλλον και ότι το Κρεμλίνο δεν αμφιβάλλει πως θα λάβουν την «καλύτερη απόφαση». Η Ουκρανία είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι η προσάρτηση των περιοχών από τη Ρωσία θα τερματίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών.

«Στο χείλος σοβαρής επισιτικής κρίσης ο κόσμος – Η Δύση φταίει»

Το Κρεμλίνο δήλωσε επίσης ότι ο κόσμος μπορεί να βρίσκεται στο χείλος μιας σοβαρής επισιτιστικής κρίσης, κατηγορώντας τους «παράνομους περιορισμούς» που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από δυτικές χώρες και τις αποφάσεις των ουκρανικών αρχών.

«Είμαστε δυνητικά στο χείλος μιας πολύ βαθιάς επισιτιστικής κρίσης που συνδέεται με την εισαγωγή παράνομων περιορισμών σε βάρος ημών και τις ενέργειες των ουκρανικών αρχών που έχουν ναρκοθετήσει τη δίοδο προς τη Μαύρη Θάλασσα και δεν μεταφέρουν σιτηρά από εκεί παρά το γεγονός ότι η Ρωσία δεν παρεμποδίζει με κανένα τρόπο», δήλωσε ο Πεσκόφ σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους.

Οπλικά συστήματα στέλνει η Γερμανία στην Ουκρανία

Με την ανακοίνωση της απόφασης της κυβέρνησης να αποστείλει στην Ουκρανία σύγχρονο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας και ραντάρ παρακολούθησης, ο καγκελάριος αντέκρουσε από το βήμα της Βουλής την κριτική που του ασκείται το τελευταίο διάστημα από την αντιπολίτευση για ολιγωρία στην στήριξη της Ουκρανίας και για αθέτηση των υποσχέσεων απέναντί της.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, ο κ. Σολτς υποσχέθηκε στο Κίεβο την παράδοση σύγχρονου αντιαεροπορικού συστήματος Iris-T και ραντάρ εντοπισμού, το οποίο μπορεί να διακρίνει και δυνάμεις πυροβολικού. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Tagesspiegel, η Γερμανία, έπειτα από σχετική συμφωνία με τις ΗΠΑ, θα στείλει από τα αποθέματά της τέσσερις πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων Mars II, του Ομίλου Krauss-Maffei-Wegmann. Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, οι εκτοξευτές θα έχουν περιορισμένη εμβέλεια ώστε η Ουκρανία να μην μπορεί να επιτεθεί σε ρωσικό έδαφος.

«Η Γερμανία θα στηρίξει την Ουκρανία για όσο χρειαστεί»

«Τις επόμενες ημέρες θα παραδώσουμε στην Ουκρανία δώδεκα από τα πιο σύγχρονα αυτοκινούμενα οβιδοβόλα, σε συνεργασία με την Ολλανδία», δήλωσε ακόμη ο Όλαφ Σολτς και τόνισε ότι η Γερμανία «θα στηρίξει την Ουκρανία για όσο χρειαστεί».

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς κατηγόρησε για μία ακόμη φορά τον Όλαφ Σολτς ότι «δεν μπορεί να πει “η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει τον πόλεμο”, αλλά λέει μόνο “ο Πούτιν δεν πρέπει να κερδίσει”».

Κάλεσε δε τον καγκελάριο να τοποθετηθεί ευθέως σχετικά με το εάν η Ουκρανία και η Μολδαβία θα πρέπει να λάβουν καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ.

«Η Ουκρανία έχει την μακροπρόθεσμη στήριξη της Γερμανίας και θα συνεχίσει να την έχει. Είναι αλαζονεία να γίνεται συζήτηση στην Γερμανία για το τι πρέπει να κάνει η Ουκρανία», αντέτεινε ο καγκελάριος και χαρακτήρισε «θαρραλέα» την απόφαση της κυβέρνησής του να σπάσει την μακροχρόνια πρακτική της μη διάθεσης όπλων σε περιοχές κρίσης.

Οι εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών που θα στείλουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανήγγειλε χθες Τρίτη (31/5) την προσεχή αποστολή εκτοξευτήρων πολλαπλών ρουκετών στον στρατό της Ουκρανίας, όμως το κατά πόσον μπορούν αληθινά να αλλάξουν τα δεδομένα στα πεδία των μαχών εν μέσω της προέλασης των ρωσικών δυνάμεων δεν είναι τόσο βέβαιο.

Πύραυλοι Himars
Πύραυλοι Himars / Φωτογραφία: Twitter

Η ανακοίνωση έγινε από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και όπως διευκρίνισε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου πρόκειται για HIMARS, αυτοκινούμενους εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών, προσαρμοσμένους σε ελαφριά τεθωρακισμένα.

Τόσο ο ρωσικός όσο και ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποιούν ήδη τέτοια όπλα, ωστόσο τα HIMARS θεωρείται πως έχουν μεγαλύτερο δραστικό βεληνεκές και είναι πιο ακριβείς.

Τα συστήματα που θα παραδοθούν στο Κίεβο έχουν ακτίνα δράσης περιορισμένη στα 80 χιλιόμετρα, σύμφωνα με τον αξιωματούχο της αμερικανικής προεδρίας. Η Ουάσινγκτον έχει καταστήσει σαφές πως δεν θέλει να δώσει στο Κίεβο όπλα που θα του επέτρεπαν να πλήττει στόχους βαθιά στη ρωσική επικράτεια.

«Δεν ενθαρρύνουμε την Ουκρανία και δεν δίνουμε στην Ουκρανία τα μέσα για να προχωρά σε πλήγματα πέραν των συνόρων της», δηλαδή στη Ρωσία, σημείωσε στο άρθρο του στην εφημερίδα New York Times ο κ. Μπάιντεν.

Για ποια όπλα πρόκειται;

Τα συστήματα M142 HIMARS είναι εκσυγχρονισμένη και προσαρμοσμένη σε ελαφριά τεθωρακισμένα εκδοχή του συστήματος M270 MLRS, που παραγόταν μαζικά και αναπτύχθηκε τα χρόνια του 1970 από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Τα HIMARS μπορούν να φέρουν δύο τύπους εκτοξευτήρων πυραύλων: ο πρώτος επιτρέπει να εκτοξεύονται ταυτόχρονα έξι κατευθυνόμενοι πύραυλοι 227 χιλιοστών, ο δεύτερος εκτοξεύει μόνο έναν τακτικό πύραυλο ATACMS, με μεγαλύτερη εμβέλεια.

Η μικρή ομάδα των χειριστών του μπορεί να ξαναγεμίσει είτε το ένα ή το άλλο σύστημα μέσα σε κάπου τέσσερα λεπτά. Θα χρειαστεί όμως εκπαίδευση ουκρανών στρατιωτικών.

Τέτοια συστήματα του αμερικανικού στρατού βρίσκονται ήδη ανεπτυγμένα στην Ευρώπη. Η Πολωνία και η Ρουμανία, κράτη μέλη του NATO, διαθέτουν επίσης όπλα του τύπου αυτού.

Ως αυτό το στάδιο, δεν έχει διευκρινιστεί πόσα τέτοια οπλικά συστήματα εννοεί να στείλει η Ουάσινγκτον στο Κίεβο.

Γιατί τα περιμένουν οι Ουκρανοί με τόση αδημονία;

Οι εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών αυτοί θα επιτρέψουν στα ουκρανικά στρατεύματα να πλήττουν σε μεγαλύτερο βάθος ρωσικές θέσεις κρατώντας τις συστοιχίες τους πιο μακριά από τα μέτωπα.

Οι πύραυλοι που εκτοξεύονται ανά εξάδες από τα HIMARS κατευθύνονται με GPS και έχουν βεληνεκές χονδρικά διπλάσιο από αυτό των κλασικών πυροβόλων με τα οποία έχουν ήδη προμηθεύσει οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, όπως τα M777.

Στη θεωρία, με αυτούς οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να αναπτύσσουν συστοιχίες εκτός ακτίνας δράσης του ρωσικού πυροβολικού και να πλήττουν εκείνοι στοιχεία του.

Θα μπορούσαν επίσης θεωρητικά να χρησιμοποιήσουν τα συστήματα αυτά για να πλήξουν δίκτυα ή αποθήκες εφοδιασμού του ρωσικού στρατού, μακριά από τις γραμμές επαφής.

Όμως οι ΗΠΑ δεν θα δώσουν στην Ουκρανία τακτικούς πυραύλους ATACMS, δραστικού βεληνεκούς 300 χιλιομέτρων.

Ορισμένοι ειδικοί θεωρούν πως τα HIMARS μπορεί να αλλάξουν τον συσχετισμό στρατιωτικής ισχύος στο πεδίο, καθώς ουκρανικός στρατός υποχωρεί στο Ντονμπάς, αντιμέτωπος με δυσανάλογα μεγαλύτερη ισχύ πυρός των δυνάμεων της Μόσχας.

Άλλοι αναλυτές όμως προτιμούν να είναι πιο επιφυλακτικοί για τον αντίκτυπο αυτών των οπλικών συστημάτων καθώς ο πόλεμος οδεύει να κλείσει εκατό ημέρες.

«Τα HIMARS θα αλλάξουν τον συσχετισμό δύναμης», επέμεινε ο αμερικανός αξιωματούχος.

https://twitter.com/AnderssonHome/status/1529047097290412032

Γιατί επιλέγει η Ουάσινγκτον να δώσει στο Κίεβο μόνο συστήματα περιορισμένης εμβέλειας;

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, οι ΗΠΑ προσφέρουν στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο, φροντίζοντας όμως πάντα να αποφεύγουν κινήσεις που θα μπορούσαν να εκληφθούν ως μείζονες προσκλήσεις στη Ρωσία – λόγω της ανησυχίας πως ο πόλεμος μπορεί να ξεφύγει από την ουκρανική επικράτεια.

Αυτό μεταφράζεται κυρίως στην άρνησή τους να εγκρίνουν ουκρανικά πλήγματα στη Ρωσική Ομοσπονδία. Παρότι, με πυραύλους, UAVs και ελικόπτερα, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν ήδη εξαπολύσει επιθέσεις σε κοντινές ρωσικές επαρχίες.

Αν η Ουάσινγκτον αποφάσιζε να στείλει πυραύλους ATACMS μαζί με τα HIMARS, η Ουκρανία θα αποκτούσε στη θεωρία τη δυνατότητα να βάλει στο στόχαστρο ρωσικές πόλεις και στρατιωτικά κέντρα, ιδίως αεροπορικές βάσεις από τις οποίες απογειώνονται αεροσκάφη για να βομβαρδίσουν την επικράτειά της.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση