Έφθασε η ώρα της φιέστας του Πούτιν στη Ρωσία για την προσάρτηση νέων ουκρανικών εδαφών. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη προσάρτηση εδαφών από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εν μέσω οργισμένων δυτικών αντιδράσεων.
Δυτικές κυβερνήσεις και το Κίεβο δήλωσαν πως οι ψηφοφορίες διεξήχθησαν υπό τον καταναγκασμό της κατοχής, δεν ήταν αντιπροσωπευτικές και παραβίασαν το διεθνές δίκαιο.
Το διάγγελμα Πούτιν επισημοποιεί την προσάρτηση της Χερσώνας, της Ζαπορίζια, του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ, ενώ ο επικεφαλής της Κρατικής Δούμας, της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, δήλωσε πως ο Πούτιν ενημέρωσε το σώμα για τα σχέδια υπαγωγής τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας στη Ρωσία, ένα τεχνικό βήμα προς την προσάρτηση από τη Ρωσία των περιοχών αυτών.
Ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, Βιτσισλάβ Βολόντιν, σημαντικός σύμμαχος του Πούτιν, δήλωσε στο επίσημο κανάλι της Δούμας στο Telegram πως ο Πούτιν ενημέρωσε το σώμα για τα επίσημα αιτήματα των περιοχών.
Πούτιν: «Οι άνθρωποι στο Ντονμπάς και τη Ζαπορίζια θα γίνουν για πάντα Ρώσοι πολίτες»
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν αρνήθηκε ότι επιδιώκει την αναβίωση της Σοβιετικής Ενωσης λίγα λεπτά αφού ανακοίνωσε ότι τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας προσαρτώνται στην Ρωσία έπειτα από «δημοψηφίσματα».
Κατά την ομιλία του από το Κρεμλίνο ενώπιον εκατοντάδων μελών του πολιτικού προσωπικού της Μόσχας, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα υπερασπισθεί τα νέα εδάφη με όλα τα μέσα που διαθέτει.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Ρωσία έχει τέσσερις νέες περιοχές σε ομιλία του στο Κρεμλίνο, στην οποία μίλησε για την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών που οι δυνάμεις της Μόσχας κατέλαβαν εν μέρει κατά τη διάρκεια της επτάμηνης σύγκρουσης με την Ουκρανία.
Η Ρωσία κήρυξε τις προσαρτήσεις μετά τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, όπως τα αποκάλεσε, σε κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας, δεχόμενη σφοδρή κριτική από τη Δύση και το Κίεβο.
Για «μάρτυρες» στην περιοχή του Ντονμπάς και για «εγκληματικές ενέργειες» από την πλευρά των «νεοναζί του Κιέβου», έκανε λόγο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την ομιλία του στην τελετή υπογραφής των συμφωνιών για την ένταξη των νέων περιοχών στην Ομοσπονδία της Ρωσίας.
Μάλιστα ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε σε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα που έχασαν τη ζωή τους στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Πρέπει να τιμήσουμε τους ανθρώπους αυτούς που επιθυμούν να επιστρέψουν στην «ιστορική πατρίδα τους», τόνισε στην ομιλία τους, τονίζοντας πως «οι άνθρωποι αυτοί είναι ρωσόφωνοι και αγαπούν τη Ρωσία και τις αξίες της».
«Έχω ένα μήνυμα για το Κίεβο και τη Δύση: Οι άνθρωποι στο Ντονμπάς και τη Ζαπορίζια θα γίνουν για πάντα Ρώσοι πολίτες», προειδοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος.
Ο κ. Πούτιν δεσμεύθηκε για αποκατάσταση ζημιών και των υποδομών στις προσαρτηθείσες περιοχές.
«Η Δύση δεν θέλει την ελευθερία μας. Μας βλέπει σαν υπήκοο. Ακυρώνει την κουλτούρα μας και δεν επιθυμεί να έχουμε μια ισότιμη συνεργασία. Μπορεί να μην θέλει τη Ρωσία να υπάρχει, εμείς όμως χρειαζόμαστε τη Ρωσία».
Ο επικεφαλής της Κρατικής Δούμας, της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, δήλωσε σήμερα πως ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενημέρωσε το σώμα για τα σχέδια υπαγωγής τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας στη Ρωσία — ένα τεχνικό βήμα προς την προσάρτηση από τη Ρωσία των περιοχών αυτών.
Ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, Βιτσισλάβ Βολόντιν, σημαντικός σύμμαχος του Πούτιν, δήλωσε στο επίσημο κανάλι της Δούμας στο Telegram πως ο Πούτιν ενημέρωσε το σώμα για τα επίσημα αιτήματα των περιοχών.
Η Ρωσία διεξήγαγε δημοψηφίσματα όπως τα χαρακτηρίζει σε τέσσερις εν μέρει ελεγχόμενες από αυτήν περιοχές της Ουκρανίας –το Ντονέτσκ, το Λουχάνσκ, τη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια– και είπε πως τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι κάτοικοι τάχθηκαν με συντριπτικές πλειοψηφίες υπέρ της ένταξης στη Ρωσία.
Πούτιν: «Καλούμε το Κίεβο να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων»
Την ετοιμότητά του να διαπραγματευτεί με την Ουκρανία, εξέφρασε τώρα, μετά την προσάρτηση των τεσσάρων περιοχών, ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Είμαστε έτοιμοι για συζητήσεις με την Ουκρανία» τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος στη φιέστα της Παρασκευής.
Και συνέχισε: «Καλούμε το καθεστώς του Κιέβου να σταματήσει αμέσως όλες τις εχθροπραξίες, τον πόλεμο που εξαπέλυσε το 2014 και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το Κίεβο πρέπει να σεβαστεί την επιλογή των πολιτών σε Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για τη ειρήνη».