Δεν θα ζητήσει από ξένες κυβερνήσεις να εκδώσουν χιλιάδες Ρώσους που εγκατέλειψαν τη χώρα για να γλιτώσουν από την επιστράτευση για να πολεμήσουν στην Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα (27/9) το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.
«Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, στο πλαίσιο της μερικής επιστράτευσης, δεν έχει στείλει, δεν έχει προετοιμάσει και δεν θα στείλει αιτήματα στις αρχές του Καζακστάν, της Γεωργίας και άλλων χωρών σχετικά με το θέμα της υποτιθέμενης αναγκαστικής επιστροφής στη Ρωσία Ρώσων πολιτών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.
Μετά την ανακοίνωση μιας «μερικής» επιστράτευσης εφέδρων στις 21 Σεπτεμβρίου, δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι άνδρες σε μάχιμη ηλικία έχουν καταφύγει στο εξωτερικό, ιδίως σε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας και του Καυκάσου.
Ένας νεαρός μάλιστα αυτοπυρπολήθηκε γιατί δεν ήθελε να πολεμήσει στην Ουκρανία.
Αν ένας Ρώσος πολίτης λάβει φύλλο πορείας και δεν παρουσιαστεί σε στρατολογικό γραφείο, μπορεί θεωρητικά να θεωρηθεί λιποτάκτης και να τεθεί στον κατάλογο των καταζητούμενων προσώπων στη Ρωσία.
Ο υπουργός Εσωτερικών του Καζακστάν, Μαράτ Αχμετζάνοφ, δήλωσε σήμερα, σύμφωνα με το Interfax, ότι η Αστάνα θα αναγκαστεί να εκδώσει Ρώσους που έφυγαν για να αποφύγουν τη στρατολόγησή τους μόνο αν τεθούν στον επίσημο κατάλογο καταζητούμενων στη Ρωσία.
Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγεφ υποσχέθηκε από την πλευρά του να προστατεύσει τους Ρώσους που έχουν καταφύγει στο Καζακστάν για να αποφύγουν τη στρατολόγησή τους, καθώς οι σχέσεις μεταξύ της Αστάνα και της Μόσχας έχουν ψυχρανθεί μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.
Το Μαυροβούνιο έγινε τόπος διαμονής των Ρώσων
Όταν ο Αλεξάντρ και η σύζυγός του Σβετλάνα έφτασαν για διακοπές δύο εβδομάδων στο Μαυροβούνιο, σχεδίαζαν να επιστρέψουν στη Ρωσία.
Ωστόσο, η ανακοίνωση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν την περασμένη εβδομάδα που διέταξε επιστράτευση εφέδρων για τον πόλεμο στην Ουκρανία έφερε τα πάνω κάτω στη ζωή τους.
Μιλώντας στο Reuters στην πόλη Μπούντβα του Μαυροβουνίου στην Αδριατική, ο Αλεξάντρ, 30 ετών, κηπουρός στο επάγγελμα, τόνισε ότι δεν σχεδιάζει να επιστρέψει καθώς κινδυνεύει να στρατολογηθεί για να πάει να πολεμήσει.
«Αυτός δεν είναι δικός μας πόλεμος»
«Αυτός δεν είναι δικός μας πόλεμος. Επιτιθέμεθα στους γείτονές μας, τα αδέρφια μας, προσπαθούμε να καταλάβουμε εδάφη που δεν είναι δικά μας», είπε. «Σίγουρα δεν θα παλέψω γι’ αυτό, πόσο δε μάλλον δεν θα πεθάνω γι’ αυτό».
Τόσο ο Αλεξάντρ όσο και η σύζυγός του αρνήθηκαν να δώσουν τα επώνυμά τους.
Ρώσοι αξιωματούχοι είπαν ότι χρειάζονται 300.000 στρατιώτες για την επιστράτευση, καθώς η επτάμηνη εκστρατεία της Ρωσίας στην Ουκρανία βρίσκεται σε στασιμότητα. Σύμφωνα με την Μόσχα η επιστράτευση αφορά κατά προτεραιότητα άτομα με πρόσφατη στρατιωτική εμπειρία και ζωτικής σημασίας δεξιότητες.
Ωστόσο, πληθαίνουν οι αναφορές για άνδρες χωρίς στρατιωτική εμπειρία ή που έχουν περάσει την ηλικία στρατολόγησης, που λαμβάνουν φύλλα πορείας, πυροδοτώντας οργή και αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε όλη την Ρωσία.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους άνδρες, έχουν κατακλύσει τα συνοριακά περάσματα μεταξύ της Ρωσίας και γειτονικών πρώην σοβιετικών δημοκρατιών όπως η Γεωργία, το Καζακστάν ή το Τατζικιστάν. Άλλοι αγόρασαν βιαστικά υπερκοστολογημένα αεροπορικά εισιτήρια με προορισμούς χώρες της Δυτικής Ευρώπης, το Μαυροβούνιο, την Τουρκία ή το Ισραήλ.
«Φοβάμαι ότι πολλοί άλλοι θα φύγουν εκτός αν (οι ρωσικές αρχές) κλείσουν τελικά τα σύνορα. Φοβάμαι ότι οι φίλοι μας θα φύγουν από τη Ρωσία», είπε ο Αλεξάντρ.
Η Ρωσία μετράει επίσημα εκατομμύρια πρώην κληρωτούς ως έφεδρους – το μεγαλύτερο μέρος του ανδρικού πληθυσμού σε μάχιμη ηλικία.
Ο Μαξίμ, 48 ετών, γιατρός, έκανε επίσης διακοπές στο Μαυροβούνιο όταν άκουσε για την επιστράτευση στην πατρίδα του. Αποφάσισε να μην επιστρέψει στη Μόσχα.
«Πολλοί από τους συναδέλφους μου έχουν λάβει φύλλα πορείας. Ορισμένοι είναι ακόμη μεγαλύτεροι από εμένα σε ηλικία και η κατάσταση της υγείας τους δεν τους επιτρέπει να πολεμήσουν», είπε.
Η Σβετλάνα ανέφερε ότι θα ταξιδέψει στη Ρωσία για να φέρει την ενάμιση έτους κόρη τους και να πουλήσει ό,τι περιουσία έχουν προτού προσπαθήσουν να ξεκινήσουν μια νέα ζωή στο Μαυροβούνιο.
«Δεν φοβόμαστε τη δουλειά. Θα προσπαθήσουμε», είπε.
Ουρές 16 χλμ στα σύνορα με τη Γεωργία
Σε φωτογραφικά ντοκουμέντα αποτυπώνεται το κύμα φυγής πλήθους νεαρών Ρώσων από την χώρα τους για να γλιτώσουν την επιστράτευση και πόλεμο, μετά το διάγγελμα του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
Στις δορυφορικές εικόνες της εταιρείας Maxar Technologies διακρίνεται μια ουρά 16 χλμ, με τεράστιο αριθμό Ρώσων να διαφεύγουν προς Γεωργία και Μογγολία.
Η αναμονή είναι πολύωρη εάν σκεφτεί κανείς ότι οχήματα έχουν προκαλέσει κυκλοφοριακό κομφούζιο στα σύνορα.
Σε ένα σημείο, μάλιστα, την Κυριακή η αναμονή για να εισέλθουν στη Γεωργία διαρκούσε έως και 48 ώρες, με πάνω από 3.000 οχήματα να προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα.
Στην πρωτεύουσα της Γεωργίας, Τυφλίδα, περίπου 40.000 Ρώσοι έχουν περάσει από την ημέρα της εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου.
Διακινούνται, παράλληλα, τις τελευταίες ώρες πληροφορίες για κλείσιμο των συνόρων με τη Γεωργία.
#SatelliteImagery from September 25, 2022 shows a large traffic jam of vehicles leaving #Russia and attempting to cross the border into #Georgia, at the Lars checkpoint, following Russian President Putin’s mobilization order for the war in #Ukraine. pic.twitter.com/iHUsC8hYs2
— Maxar Technologies (@Maxar) September 26, 2022