H Δύση ευθύνεται για τα προβλήματα με τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία, λέει το Κρεμλίνο απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι η Ρωσία έχει μπλοκάρει τις εξαγωγές.
«Κατηγορηματικά δεν αποδεχόμαστε αυτές τις κατηγορίες. Αντιθέτως, κατηγορούμε τις δυτικές χώρες για τη λήψη μέτρων που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε ενημέρωση δημοσιογράφων μέσω τηλεδιάσκεψης.
Η Μόσχα κάλεσε τη Δύση να άρει τις κυρώσεις, οι οποίες, όπως λέει, εμποδίζουν τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι μεταξύ εκείνων που έχουν κατηγορήσει τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί τις εξαγωγές τροφίμων ως όπλο, ενώ το Κίεβο έχει πει ότι η Ρωσία έχει κλέψει εκατοντάδες χιλιάδες τόνους σιτηρών σε περιοχές που έχουν καταλάβει οι δυνάμεις της.
Η Βρετανία καλεί τη Ρωσία να επιτρέψει την εξαγωγή σιτηρών από τη χώρα
Η Μεγάλη Βρετανία, μέσω του υπουργού Άμυνας, Μπεν Ουάλας, κάλεσε τη Ρωσία να επιτρέψει στην Ουκρανία την εξαγωγή των σιτηρών της.
Η Ρωσία πρέπει να «πράξει το σωστό», είπε ο Ουάλας σε δημοσιογράφους στη Μαδρίτη όπου συναντήθηκε με την ομόλογό του Μαργαρίτα Ρόμπλες, και να ανοίξει έναν διάδρομο εξαγωγής σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια στην Μαύρη Θάλασσα.
Ο Ουάλας απέρριψε την ιδέα να αρθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας με αντάλλαγμα την απελευθέρωση εξαγωγών σιτηρών και χαιρέτισε την πρόταση κράτη της Μαύρης Θάλασσας, όπως η Τουρκία, να συνοδεύσουν τις αποστολές σιτηρών της Ουκρανίας.
«Αυτό το σιτάρι είναι για όλους, για τη Λιβύη, για την Υεμένη, άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βασίζονται σε αυτά τα σιτηρά για να τραφούν», είπε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας.
«Σιδηροδρομική γέφυρα» προτείνει η Γερμανία
Η Γερμανία έχει θέσει σε εφαρμογή μια «σιδηροδρομική γέφυρα» με την Ουκρανία προκειμένου να βοηθήσει το Κίεβο να εξάγει τα σιτηρά του, που συσσωρεύονται λόγω του ναυτικού αποκλεισμού της χώρας από τη Ρωσία, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Αμερικανός στρατηγός Κρις Καβόλι, ο επόμενος αρχηγός των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη.
«Πιστεύουμε ότι υπάρχουν περίπου 22 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών στην Ουκρανία» που περιμένουν την αποστολή τους στο εξωτερικό, είπε ο στρατηγός μιλώντας στο Κογκρέσο.
Στην προσπάθεια εξαγωγής αυτών των ποσοτήτων συμμετέχει το λιμάνι της Κωστάντζας, στη Ρουμανία, όμως οι δυνατότητές του είναι περιορισμένες: μπορεί να εξάγει 90.000 τόνους ημερησίως, είπε ο στρατηγός, ο διορισμός του οποίου στην αρχηγία των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη –και κατά συνέπεια και των δυνάμεων του ΝΑΤΟ– θα πρέπει να επικυρωθεί από το Κογκρέσο.
«Όμως οι γερμανικοί σιδηρόδρομοι (Deutsche Bahn) ανταποκρίθηκαν πρόσφατα στο κάλεσμα» του Κιέβου και «εφάρμοσαν αυτό που αποκαλούν ‘σιδηροδρομική γέφυρα’ του Βερολίνου, με βάση το μοντέλο της αερογέφυρας του Βερολίνου, για να μεταφέρουν με τρένα το ουκρανικό σιτάρι προς την Ευρώπη και τη Δύση».
«Καταβάλλονται προσπάθειες, αλλά απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν», κατέληξε.
Η θέση του Κουλέμπα για την Ουκρανία
Από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε χθες (26/5) ότι η Μόσχα προσπαθεί να «εκβιάσει» τη διεθνή κοινότητα αυξάνοντας την πιθανότητα μιας προσφοράς για άρση του αποκλεισμού των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας με αντάλλαγμα χαλάρωση των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση στην Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.
Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε νωρίτερα πως ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο δήλωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να ανοίξει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για τα πλοία που μεταφέρουν τρόφιμα ώστε να φύγουν από την Ουκρανία, σε αντάλλαγμα για την άρση ορισμένων κυρώσεων.
Τα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα έχουν αποκλειστεί μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου και περισσότεροι από 20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών παραμένουν σε σιταποθήκες στη χώρα.
Παράλληλα η Ουκρανή βουλευτής Γιεβγένια Κραβτσούκ προειδοποίησε πως ο χρόνος τελειώνει για να εξαχθούν οι περίπου 22 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών από την Ουκρανία πριν από τη νέα συγκομιδή. «Έχουμε περίπου ενάμιση μήνα πριν αρχίσουμε να συλλέγουμε τη νέα σοδειά», είπε η Κραβτσούκ στο Reuters στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει επαρκής χώρος για την αποθήκευση της νέας σοδειάς.
Κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης
Οι προειδοποιήσεις για παγκόσμια επισιτιστική κρίση αυξάνονται καθώς η Ρωσία και η Ουκρανία μαζί αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων προμηθειών σιταριού, ενώ η Ουκρανία είναι επίσης σημαντικός εξαγωγέας καλαμποκιού, κριθαριού, ηλιέλαιου και κραμβέλαιου.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάλεσε χθες σε συνομιλίες με τη Μόσχα για το ξεμπλοκάρισμα των εξαγωγών σιτηρών της Ουκρανίας.
Η Ουκρανία αναμένει ότι η νέα συγκομιδή θα ανέλθει στο 70% περίπου της περσινής σοδειάς καθώς ορισμένα από τα χωράφια βρίσκονται πλέον υπό ρωσικό έλεγχο ή έχουν ναρκοθετηθεί, υπογράμμισε η Κραβτσούκ.
Η Ουκρανή βουλευτής ζήτησε βοήθεια για την αποναρκοθέτηση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων και για υποστήριξη σε καύσιμα καθώς οι αγρότες χρειάζονταν ντίζελ για τα τρακτέρ τους και η Ουκρανία έχει χάσει μεγάλο μέρος της ικανότητας διύλισης λόγω των ρωσικών επιθέσεων.