03:00
08/09/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
03:00
08/09/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ρωσία: Διάσημη μπαλαρίνα των Μπολσόι κρεμά τις πουέντ, διαμαρτυρόμενη για τον πόλεμο

Η Όλγκα Σμιρνόβα / Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Η Όλγκα Σμιρνόβα / Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ

16.03.2022
22:29
Τελευταία ενημέρωση: 17/03/2022 • 7:44
Η Όλγκα Σμιρνόβα έγινε η πρώτη χορεύτρια από τη Ρωσία η οποία αποφάσισε να φύγει από το Μπολσόι

Η Όλγκα Σμιρνόβα από τη Ρωσία, είναι από τις κορυφαίες μπαλαρίνες των Μπολσόι, έκανε γνωστό πως αποχώρησε από το διάσημο μπαλέτο για να ενταχθεί στο Dutch National Ballet, στο Άμστερνταμ. Έτσι έγινε η πρώτη Ρωσίδα χορεύτρια η οποία κάνει αυτό το βήμα μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

«Η Σμιρνόβα ήταν απολύτως σαφής στην πρόσφατη καταγγελία της σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, γεγονός που καθιστά δύσκολη την εργασία της στη χώρα γενέτειρά της», ανακοίνωσε το Dutch National Ballet, σε ένα δελτίο τύπου που εστάλη την Τετάρτη.

«Πρέπει να είμαι ειλικρινής και να πω πως είμαι αντίθετη στον πόλεμο με όλη μου την ψυχή. Δεν πίστευα ποτέ ότι θα μπορούσα να ντρέπομαι για τη Ρωσία, όμως σήμερα νιώθω πως υπάρχει ένα πριν κι ένα μετά», έγραψε η πρίμα μπαλαρίνα, ηλικίας 30 ετών, σε ανάρτησή της στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram, στις αρχές του μήνα.

«Δεν βρισκόμαστε ίσως στο επίκεντρο της στρατιωτικής σύρραξης, όμως δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδιάφοροι μπροστά σε αυτήν την παγκόσμια καταστροφή», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Dutch National Ballet που την επικαλείται, η χορεύτρια, ο παππούς της οποίας είναι Ουκρανός, διευκρίνισε πως σκεφτόταν εδώ και κάποιο καιρό να αποχωρήσει από το Μπολσόι, όμως «οι υφιστάμενες συνθήκες επιτάχυναν την όλη διαδικασία».

Ξένοι χορευτές ρωσικών μπαλέτων ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τα θύματα της σύρραξης στην Ουκρανία, όμως η Σμιρνόβα είναι η πρώτη Ρωσίδα χορεύτρια που κάνει κάτι τέτοιο δημοσίως.

Στον αντίποδα ο Ρώσος πιανίστας

Η έκκληση του διάσημου Ρώσου πιανίστα Μπόρις Μπερεζόφσκι να σταματήσει η υποστήριξη προς την Ουκρανία και να της κοπεί η ηλεκτροδότηση ώστε να επιταχυνθεί η πολιορκία της, προκαλεί αγανάκτηση στο μουσικό κόσμο.

«Καταλαβαίνω ότι τους λυπούμαστε, ότι ενεργούμε ήπια, όμως δεν θα μπορούσαμε να πάψουμε να νοιαζόμαστε, να τους πολιορκήσουμε και να τους κόψουμε το ηλεκτρικό;», δήλωσε αυτός ο παγκόσμιος σταρ του πιάνου στη διάρκεια εκπομπής λόγου στις 10 Μαρτίου στο ομοσπονδιακό τηλεοπτικό δίκτυο Pervy Kanal, που υποστηρίζει το Κρεμλίνο, διευκρινίζοντας ότι μιλάει για το Κίεβο.

Ένας στρατιωτικός, που συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή, του απάντησε σ’ αυτό πως «δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε με τα ίδια μας τα χέρια μια ανθρωπιστική καταστροφή».

Ο πιανίστας και διευθυντής ορχήστερας Λαρς Φογκτ, μουσικός διευθυντής της Ορχήστρας Δωματίου του Παρισιού, αντέδρασε έντονα στο Twitter: «Δεν μπορώ να πιστέψω αυτά τα λόγια του πρώην φίλου μου Μπόρις Μπ. Όμως τα ακούω από το ίδιο του το στόμα. Η φιλία μας τελείωσε επισήμως».

Η βενεζουελανή πιανίστρια Γκαμπριέλα Μοντέρα έκανε λόγο στο Twitter για «μια τεράστια απογοήτευση» προσθέτοντας ότι «το μουσικό μεγαλείο και η ενσυναίσθηση δεν πηγαίνουν πάντα μαζί».

«Είναι πέρα από τον κυνισμό», αντέδρασε από την πλευρά της η φινλανδο-ουκρανή διευθύντρια ορχήστρας Ντάλια Στάσεβκα.

Ο Μπόρις Μπερεζόφσκι, 53 χρόνων, τακτικός προσκεκλημένος στα φεστιβάλ και τις αίθουσες συναυλιών σε όλο τον κόσμο, υποστήριξε επίσης πως «αυτό που λένε τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, είναι καθαρό ψέμα».

«Είναι ανάγκη να κερδίσουμε αυτό τον πόλεμο και στη συνέχεια να οικοδομήσουμε κάτι καλό και συμπαθητικό για μας σ’ αυτή τη χώρα. Τελικά η αλήθεια θα φθάσει στους ανθρώπους, είμαι πεισμένος γι’ αυτό, ένας χρόνος θα περάσει και η αλήθεια θα κερδίσει», δήλωσε ο βραβευμένος πιανίστας.

Από την αρχή της εισβολής, καλλιτέχνες που θεωρείται ότι υποστηρίζουν τον Πούτιν, όπως ο διευθυντής ορχήστρας Βαλέρι Γκεργκίεφ ή η σοπράνο Άννα Νετρέμπκο, κηρύχθηκαν ανεπιθύμητα πρόσωπα στις περισσότερες δυτικές αίθουσες μουσικής.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση