Το Κρεμλίνο απέρριψε σήμερα τους όρους που έθεσε για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος χθες Πέμπτη δήλωσε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό μόνο αφότου η Μόσχα αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία.
«Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα ήταν εφικτές μόνο αφού ο Πούτιν αποχωρήσει από την Ουκρανία», κάτι που η Μόσχα «προφανέστατα» απορρίπτει, δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ εκπρόσωπος του Κρελμίνου.
«Η στρατιωτική επιχείρηση συνεχίζεται», πρόσθεσε.
Ωστόσο ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι: «ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας ήταν πάντα, είναι και παραμένει ανοικτός στις διαπραγματεύσεις προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντά μας».
«Ο προτιμητέος τρόπος να πετύχουμε τα συμφέροντά μας είναι μέσω ειρηνικών, διπλωματικών μέσων», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. «Ο Πούτιν ήταν, είναι και παραμένει ανοικτός στις επαφές και τις διαπραγματεύσεις», κατέληξε.
Μπάιντεν: Θέτει όρο να λήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Πέμπτη «έτοιμος» να συνομιλήσει με τον Ρώσο ομόλογο του Βλαντίμιρ Πούτιν, εάν ο τελευταίος «αναζητεί έναν τρόπο για να βάλει τέλος στον πόλεμο» στην Ουκρανία.
«Είμαι έτοιμος να μιλήσω με τον Πούτιν εάν αναζητεί έναν τρόπο για να βάλει τέλος στον πόλεμο. Δεν το έχει κάνει ακόμη», είπε ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Νωρίτερα οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν πως επιθυμούν η Ρωσία να καταστεί υπόλογη για τα εγκλήματα που έχει διαπράξει στην Ουκρανία.
Ο Μπάιντεν υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε συζήτηση με τον Ρώσο πρόεδρο θα γίνει «κατόπιν διαβούλευσης με τους Γάλλους φίλους μας και το ΝΑΤΟ».
«Θα παραμείνουμε ενωμένοι για να αντιταχθούμε στην αγριότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία», δήλωσε επίσης ο 80χρονος πρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς η σύγκρουση εισέρχεται στον 10ο μήνα της και κυρίως σε μια σκληρή χειμερινή περίοδο.
Μακρόν: «Δεν θα πρότεινα ποτέ στους Ουκρανούς να συμβιβαστούν»
Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε από την πλευρά του ότι «δεν θα προέτρεπε ποτέ τους Ουκρανούς να δεχθούν έναν συμβιβασμό που θα ήταν απαράδεκτος για αυτούς” σε σχέση με τη ρωσική επίθεση, γιατί αυτό δεν θα μπορούσε να επιτρέψει την οικοδόμηση “διαρκούς ειρήνης».
Ο Μακρόν ευχαρίστησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη βοήθεια που παρέχουν στο Κίεβο και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε «εγκατάλειψη» της Ουκρανίας θα έθετε σε κίνδυνο, κατά τη γνώμη του, την «παγκόσμια σταθερότητα».