22:52
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
22:52
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ρωσία: Ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός μετά από μια δραματική νύχτα -Βομβαρδισμοί και νεκροί στο Σούμι (βίντεο)

Βομβαρδισμοί στην Ουκρανία /Φωτογραφία: Twitter/NEXTA

Βομβαρδισμοί στην Ουκρανία /Φωτογραφία: Twitter/NEXTA

08.03.2022
10:33
Τελευταία ενημέρωση: 08/03/2022 • 14:09
Κατάπαυση πυρός ανακοίνωσε η Ρωσία

Η Ρωσία ανοίγει «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» προκειμένου να μπορεί να απομακρυνθεί ο κόσμος από το Κίεβο και τις πόλεις Τσερνίχιβ, Σούμι, Χάρκοβο και Μαριούπολη, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της χώρας.

Το ρωσικό υπουργείο τόνισε ότι οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία έπαυσαν πυρ από τις 9 π.μ.(ώρα Ελλάδος), αναφέρει το Interfax.

Λίγο νωρίτερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ δήλωσε ότι οι άμαχοι θα αρχίσουν να εγκαταλείπουν την πολιορκημένη πόλη Σούμι βάσει συμφωνίας με τη Ρωσία για τη δημιουργία «ανθρωπιστικού διαδρόμου».

Η Ουκρανία άρχισε, πάντως, την απομάκρυνση αμάχων από την Σούμι, στην βορειοανατολική Ουκρανία, και από την Ιρπίν, κοντά στο Κίεβο, όπως ανακοίνωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

«Συμφωνήθηκε η πρώτη οχηματοπομπή να ξεκινήσει γύρω στις 10 π.μ (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος) από την πόλη Σούμι. Το κομβόι αυτό θα ακολουθήσει ο τοπικός πληθυσμός με δικά του αυτοκίνητα», τόνισε σε δηλώσεις της.

Οι άμαχοι έχουν εγκλωβιστεί από τις συγκρούσεις που μαίνονται μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στις 24 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία.

Δύσκολη νύχτα με βομβαρδισμούς και επιθέσεις

Για 13η μέρα οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν στην Ουκρανία σε πολλές ουκρανικές περιοχές, με το Σούμι να περνά πολύ δύσκολες ώρες, την ώρα που στα περίχωρα του Κιέβου συνεχίζονται σφοδρές μάχες.

Σύμφωνα με δήλωση του επικεφαλής της περιφερειακής κρατικής διοίκησης του Σούμι, Ντμίτρο Ζιβίτσκι, στο Facebook, αλλά και του ανταποκριτή του ουκρανικού πρακτορείου ειδήσεων, αρκετά σπίτια καταστράφηκαν από βομβιστική επίθεση που εξαπέλυσαν οι Ρώσοι στην πόλη, ενώ σημειώνεται ότι υπάρχει διαρκής κίνηση ρωσικών στρατιωτικών οχημάτων στην περιοχή.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζει το ουκρανικό πρακτορείο, από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές χτυπήθηκαν και κατοικημένες περιοχές, καταστρέφοντας σπίτια, ορισμένα εκ των οποίων ολοσχερώς, ενώ δυστυχώς σκοτώθηκαν και 10 άμαχοι, μεταξύ αυτών και παιδιά.

«Οι άντρες μας πολέμησαν εναντίον ισχυρής δύναμης εχθρικών στρατιωτικών οχημάτων. Το αυτοκίνητό τους χτυπήθηκε. Κάποιοι από αυτούς τραυματίστηκαν. Δυστυχώς, 4 νεαροί άνδρες μας σκοτώθηκαν σε μια άνιση μάχη με τον ρωσικό στρατό», δήλωσε ο Ζιβίτσκι.

Δεύτερη πυρηνική εγκατάσταση βομβαρδίστηκε στην Ουκρανία

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ανακοίνωσε χθες Δευτέρα πως ενημερώθηκε από τις ουκρανικές αρχές ότι οβίδες του πυροβολικού προκάλεσαν ζημιές σε εγκατάσταση πυρηνικής έρευνας στην πολιορκημένη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, πάντως χωρίς «ραδιολογικές συνέπειες».

Σύμφωνα με τον διεθνή θεσμό αυτόν, μέρος του συστήματος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που έχει έδρα τη Βιέννη, οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν ότι η επίθεση έγινε την Κυριακή, προσθέτοντας πως δεν διαπιστώθηκε καμία αύξηση του επιπέδου της ραδιενέργειας στην εγκατάσταση.

Κατά τις ίδιες πηγές, επλήγη τμήμα του Ινστιτούτου Φυσικής και Τεχνολογίας του Χάρκοβο, που παράγει ραδιολογικό υλικό για ιατρική και βιομηχανική χρήση.

Πάντως «το απόθεμα ραδιενεργών υλικών στην εγκατάσταση είναι πολύ χαμηλό», πρόσθεσε ο ΔΟΑΕ, που διαβεβαίωσε ότι «οι ζημιές (…) που αναφέρθηκαν δεν είχαν καμία ραδιολογική συνέπεια».

«Έχουμε ενημερωθεί για διάφορα επεισόδια που έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων», τόνισε ο γενικός διευθυντής του οργανισμού Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι.

Τις τελευταίες ημέρες η Χαρκίβ υφίσταται εντατικούς βομβαρδισμούς, από το πυροβολικό και με πυραύλους, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις αυξάνουν την πίεση στην Ουκρανία προκειμένου να συνθηκολογήσει.

Ο ρωσικός στρατός κατέχει από την Παρασκευή το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια (νοτιοανατολικά), όπου πλήγματα του ρωσικού πυροβολικού, σύμφωνα με τους Ουκρανούς, προκάλεσαν πυρκαγιά. Η Μόσχα διαψεύδει την ουκρανική εκδοχή των γεγονότων και λέει πως δεν προκάλεσαν οι δυνάμεις της τη φωτιά.

Μόνο δύο από τους έξι αντιδραστήρες του εργοστασίου, του μεγαλύτερου της Ουκρανίας και της Ευρώπης, βρίσκονται σε λειτουργία.

Ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ δήλωσε την Παρασκευή πως είναι διατεθειμένος να πάει στο Τσερνόμπιλ, όπου έγινε ένα από τα χειρότερα πυρηνικά δυστυχήματα στην ιστορία το 1986. Ο χώρος του κατεστραμμένου πυρηνικού εργοστασίου καταλήφθηκε από τους ρώσους στρατιωτικούς την πρώτη ημέρα της εισβολής, την 24η Φεβρουαρίου.

Βομβαρδίστηκαν κατοικημένες περιοχές και στην Οχτίρκα

Στην Οχτίρκα, Ρώσοι βομβάρδισαν κατοικημένες περιοχές, ενώ επίθεση δέχθηκαν και εγκαταστάσεις υποδομών κρίσιμης σημασίας και συγκεκριμένα ο Σταθμός Συνδυασμένης Θερμότητας και Ηλεκτρικής Ενέργειας της Οχτίρκα.

Το Κίεβο θέλει απευθείας συνομιλίες των προέδρων Ζελένσκι και Πούτιν

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε απόψε ότι το Κίεβο θέλει τις απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Ρώσου Βλαντίμιρ Πούτιν επειδή ξέρει ότι ο Πούτιν είναι εκείνος που «κινεί τα νήματα» στη Μόσχα.

«Θέλαμε εδώ και καιρό μια απευθείας συνομιλία μεταξύ του προέδρου της Ουκρανίας και του Βλαντίμιρ Πούτιν επειδή όλοι καταλαβαίνουμε ποιος παίρνει τις τελικές αποφάσεις, ιδίως τώρα» ανέφερε στη δημόσια τηλεόραση.

«Ο πρόεδρός μας δεν φοβάται τίποτα, συμπεριλαμβανομένης και της συνάντησης με τον Πούτιν», πρόσθεσε. «Εάν ο Πούτιν δεν φοβάται επίσης, ας έρθει στη συνάντηση, ας καθίσουν κάτω και να συζητήσουν», πρόσθεσε ο Κουλέμπα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση