02:15
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
02:15
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

«Ράπισμα» σε Μακρόν από το Συμβούλιο της Ευρώπης για την αστυνομική βία κατά διαδηλωτών στη Γαλλία

Επεισόδια και συμπλοκές με την Αστυνομία στη Γαλλία, στα πλαίσια διαδήλωσης ενάντια στο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Επεισόδια και συμπλοκές με την Αστυνομία στη Γαλλία, στα πλαίσια διαδήλωσης ενάντια στο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο / Φωτογραφία: ΑΠΕ

24.03.2023
20:09
Τελευταία ενημέρωση: 25/03/2023 • 7:41
Η αναταραχή στη Γαλλία και η αστυνομική βία ανάγκασαν το Συμβούλιο της Ευρώπης να παρέμβει

Η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, εξέφρασε την Παρασκευή την ανησυχία της για την «υπερβάλλουσα χρήση βίας» απέναντι στους διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και κάλεσε τη Γαλλία να σεβαστεί το δικαίωμά τους να διαδηλώνουν.

«Σημειώθηκαν βίαια επεισόδια, μεταξύ των οποίων και ορισμένα που είχαν ως στόχο τις δυνάμεις της τάξης» ανέφερε η Επίτροπος στην ανακοίνωσή της. Θυμίζουμε πως ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλντ Νταρμανέν ανακοίνωσε ότι κατά την χθεσινή ένατη ημέρα κινητοποιήσεων κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος έγιναν 457 προσαγωγές, ενώ τραυματίσθηκαν 441 αστυνομικοί και χωροφύλακες.

Διαδηλώσεις στο Παρίσι και αλλού στη Γαλλία ενάντια στην συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση
Διαδηλώσεις στο Παρίσι και αλλού στη Γαλλία ενάντια στην συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Συνολικά 3,5 εκατομμύρια διαδηλωτές μετείχαν στην χθεσινή κινητοποίηση στη Γαλλία σύμφωνα με το συνδικάτο CGT, 1,08 εκατομμύριο σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, κατά την ένατη ημέρα κινητοποιήσεων κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, που σηματοδοτήθηκε από τη σαφή αύξηση της συμμετοχής.

Συμβούλιο της Ευρώπης: «Βίαιες ενέργειες ορισμένων διαδηλωτών, δεν δικαιολογούν την αστυνομική βία»

«Όμως οι σποραδικές βίαιες ενέργειες ορισμένων διαδηλωτών ή άλλες αξιόμεμπτες πράξεις από άλλα άτομα κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης δεν επιτρέπεται να δικαιολογούν την υπερβολική χρήση βίας από τους κρατικούς παράγοντες. Οι πράξεις αυτές δεν αρκούν επίσης για να στερηθούν οι ειρηνικοί διαδηλωτές το δικαίωμά τους στο συνέρχεσθαι», πρόσθεσε.

«Επαφίεται στις αρχές να επιτρέψουν την αποτελεσματική άσκηση αυτών των ελευθεριών, προστατεύοντας τους ειρηνικούς διαδηλωτές και τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τις διαδηλώσεις αυτές από την αστυνομική βία και από τα βίαια πρόσωπα που δρουν εντός ή στο περιθώριο των συγκεντρώσεων», συνέχισε η Μιγιάτοβιτς.

Φωτιά σε διαδήλωση στη Γαλλία
Φωτιά σε διαδήλωση στη Γαλλία / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αξίζει να σημειώσουμε πως η αστυνομική βία έχει γίνει περίπου καθημερινότητα σε όλο τον πλανήτη τα τελευταία χρόνια. Πάνω από 120.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν από δακρυγόνα ή πλαστικές σφαίρες που τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων σε όλο τον κόσμο από το 2015, σύμφωνα με έκθεση τριων οργανώσεων που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη (23/03).

Δικαστικοί λειτουργοί καταγγέλλουν την αστυνομική βία στη Γαλλία

Τις τελευταίες ημέρες, δικηγορικοί σύλλογοι, ενώσεις δικαστών και πολιτικοί της Αριστεράς κατήγγειλαν την αστυνομική βία στις διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού. Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) κάλεσαν σήμερα τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν «να βάλει τέλος στην αστυνομική βία εναντίον των δημοσιογράφων».

Η Μιγιάτοβιτς εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για τη σύλληψη και κράτηση ορισμένων διαδηλωτών και ατόμων που βρίσκονταν κοντά στις διαδηλώσεις, αμφισβητώντας «την αναγκαιότητα και την αναλογικότητα των μέτρων».

Διαδηλωτές στη Γαλλία μετά την ανακοίνωση για το συνταξιοδοτικό
Διαδηλωτές στη Γαλλία μετά την ανακοίνωση για το συνταξιοδοτικό/ Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απαντώντας στις δηλώσεις που είχε κάνει ο Νταρμανέν, σχολίασε ότι «η παράλειψη ανακοίνωσης μιας διαδήλωσης δεν αρκεί αφ’ εαυτής για να δικαιολογήσει την καταπάτηση του δικαιώματος στην ελευθερία της ειρηνικής συνάθροισης, ούτε τις ποινικές κυρώσεις που επιβάλλονται στους συμμετέχοντες».

Ο Γάλλος υπουργός είχε δηλώσει την Τρίτη ότι η συμμετοχή σε μια διαδήλωση που δεν έχει αναγγελθεί εκ των προτέρων συνιστά «αδίκημα» για το οποίο οι συμμετέχοντες μπορεί να συλληφθούν.

Ο Νταρμανέν δήλωσε σήμερα ότι ξεκινούν 11 δικαστικές έρευνες για συμβάντα αστυνομικής βίας την τελευταία εβδομάδα, στο πλαίσιο των διαδηλώσεων.

Αμετακίνητος ο Μακρόν στη Γαλλία

Οι πολέμιοι της μεταρρύθμισης κλήθηκαν από τα συνδικάτα να κατέβουν στους δρόμους και να απεργήσουν, για ένατη φορά από την 19η Ιανουαρίου και για πρώτη φορά σε εθνικό επίπεδο από την υιοθέτηση του νομοσχεδίου.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την λύπη του για το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να πείσει τον γαλλικό λαό για την ανάγκη αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Ωστόσο, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε αποφασισμένος να επωμιστεί τη δυσαρέσκεια του λαού, προκειμένου να προχωρήσει, η αναγκαία κατά τη γνώμη του μεταρρύθμιση.

Ο Μακρον επισήμανε ότι πολλές από αυτές τις μεταρρυθμίσεις είναι οδυνηρές και ότι αντιλαμβάνεται τις κοινωνικές αντιδράσεις, καταλήγοντας ωστόσο ότι είναι απολύτως αναγκαίες και γι’ αυτό είναι αποφασισμένος να τις προωθήσει.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση