Νέες λεπτομέρειες έρχονται στο φως για την επιχείρηση σύλληψης της Εύας Καϊλή και του συντρόφου της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, στο πλαίσιο της έρευνας διαφθοράς υπέρ του Κατάρ στο Ευρωκοινοβούλιο.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κατοχή του πατέρα της Καϊλή βρέθηκαν σχεδόν 600.000 ευρώ και στην κατοχή της ίδιας, σε τσάντες και χειραποσκευές πολυτελείας, άλλες περίπου 150.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα των 20 και των 50 ευρώ.
Ο πρώτος που συνελήφθη ήταν ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι, έξω από το σπίτι όπου έμενε με την Εύα Καϊλή στις Βρυξέλλες, σχεδόν 100 μέτρα από το Ευρωκοινοβούλιο.
Ήταν, όπως φαίνεται, το πρώτο βήμα για να «σπάσει» η ασυλία της Εύας Καϊλή. Αφού συνελήφθη ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι, όπως ανέφερε η ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες, οι βελγικές αρχές έκαναν έφοδο στο ξενοδοχείο όπου έμενε ο πατέρας της Ελληνίδας ευρωβουλευτή και αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο επικεφαλής της έρευνας θεώρησε ότι μετά τον εντοπισμό των χρημάτων στην κατοχή του πατέρα της Ελληνίδας ευρωβουλευτή, είχε πλέον «ανοίξει» ο δρόμος για άρση της ασυλίας της Εύας Καϊλή και για έφοδο στο σπίτι της.
Έτσι, ο επικεφαλής ζήτησε από τις δυνάμεις που είχαν κάνει τις άλλες εφόρους σε σπίτια υπόπτων το πρωί της περασμένης Παρασκευής, να πάνε και στο διαμέρισμα της Εύας Καϊλή.
Η Εύα Καϊλή, μετά την απόφαση του ανακριτή, παραμένει κρατούμενη μαζί με άλλα τρία άτομα. Κρατείται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας Σεν Ζιλ στις Βρυξέλλες και μέσα στις επόμενες 48 ώρες θα μάθει αν θα παραμείνει προφυλακισμένη έως τη δίκη της ή όχι.
Σήμερα Δευτέρα (12/12) επίσης, συνεδριάζει η Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωκοινοβουλίου προκειμένου να την καθαιρέσει από τη θέση της αντιπροέδρου.
Αυτή είναι η φυλακή στην οποία κρατείται η Εύα Καϊλή
H Εύα Καϊλή κρατείται στις φυλακές του Σεν Ζιλ, στις Βρυξέλλες.
Η φυλακή Σεν Ζιλ, η οποία είναι χτισμένη σύμφωνα με το μοντέλο Ducpetiaux, ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1884 για να αντικαταστήσει τη φυλακή Petits-Carmes στο κέντρο των Βρυξελλών και είναι χτισμένη σύμφωνα με το μοντέλο Ducpetiaux.
Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η φυλακή ήταν στα χέρια των Γερμανών κατακτητών. Μεταξύ 1945 και 1950, ο ημερήσιος πληθυσμός της φυλακής ανήλθε σε 2.100 άτομα λόγω μαζικών καταδίκων συνεργατών.
Στη Σεν Ζιλ, που σήμερα είναι κέντρο κράτησης, λειτουργεί και το πρόγραμμα «Primaries», με στόχο η περίοδος σωφρονισμού των κρατουμένων να γίνεται με τον πιο εποικοδομητικό δυνατό τρόπο, ώστε να περιοριστούν οι ζημιές που μπορεί να συνδέονται με την κράτηση. Οι κρατούμενοι που υπάγονται στο πρόγραμμα μαθαίνουν να συμμετέχουν με γνώμονα το μέλλον και εξοικειώνονται με την ανάληψη ευθυνών για τις πράξεις τους.
Σε άλλη πτέρυγα της Σεν Ζιλ μένουν κρατούμενοι που συμμετέχουν τα εργαστήρια. Οι πόρτες των κελιών τους είναι ανοιχτές, κατά τη διάρκεια της ημέρας, και έχουν τη δυνατότητα να γευματίζουν μαζί.