Το σκάνδαλο διαφθοράς του Κατάρ, που έχει πάρει το όνομα Qatar Gate φαίνεται πως περιπλέκει το ήδη δύσκολο εγχείρημα της αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης για την ΕΕ και ιδίως για τη Γερμανία.
Ως σημαντικός εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), το Κατάρ αποτελεί εταίρο ζωτικής σημασίας για τα σχέδια της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, σύμφωνα με εκτενές δημοσίευμα του Politico.
Η σημασία του Κατάρ ως αξιόπιστης πηγής φυσικού αερίου πρόκειται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες, προσθέτοντας ένα επίπεδο πολυπλοκότητας στη διπλωματική εξίσωση για τις χώρες της ΕΕ, συνεχίζει το δημοσίευμα.
Αν οι βελγικές αρχές εμπλέξουν επισήμως τη Ντόχα στη συνεχιζόμενη έρευνα διαφθοράς, Qatar Gate, τότε η ΕΕ και ειδικά για τη Γερμανία, η οποία προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει εναλλακτικούς προμηθευτές έναντι της Ρωσίας, θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα πολύ σοβαρό δίλημμα.
Μην ξεχνάτε πως όσο η ομάδα της Γερμανίας διαμαρτυρόταν για τις πολιτικές του Εμιράτου σε βάρος των γυναικών και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ, εκπρόσωποι της κυβέρνησης υπέγραφαν «χρυσά ντιλ» για προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ντόχα.
Τον περασμένο μήνα οι γερμανικές εταιρείες υπέγραψαν 15ετή σύμβαση φυσικού αερίου με την κρατική QatarEnergy και την αμερικανική εταιρεία ConocoPhillips, η οποία εγγυάται 2 εκατομμύρια μετρικούς τόνους LNG ετησίως από το 2026. Αυτό είναι το έτος κατά το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία η πρώτη φάση της επέκτασης της δυναμικότητας του Κατάρ – μια ανάπτυξη στον Περσικό Κόλπο γνωστή ως North Field East.
Τι ποσοστό φυσικού αερίου στέλνει το Κατάρ στην ΕΕ
Οι συνολικές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από το Κατάρ αντιπροσώπευαν μόλις το 5% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ωστόσο, η σημασία του Κατάρ για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης πρόκειται να αυξηθεί χάρη στη μεγαλεπήβολη επέκταση της παραγωγικής του ικανότητας υγροποιημένου φυσικού αερίου, με δύο μεγάλα έργα που πρόκειται να ολοκληρωθούν το 2026 και το 2027.
Η Γερμανία ήταν η πρώτη στη σειρά των χωρών που θέλουν να ωφεληθούν από μια τέτοια συνεργασία. Το Βερολίνο συγκαταλέγεται μεταξύ των πρωτευουσών της ΕΕ που επιθυμούν απεγνωσμένα να εξασφαλίσουν εναλλακτικές προμήθειες φυσικού αερίου, αφού πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία εξαρτιόταν από τη Ρωσία για όχι λιγότερο από το 55% του εφοδιασμού της.
«Θα παραδώσουμε (υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG), όσο μας παραγγείλουν», δήλωνε τις προηγούμενες μέρες ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ σε συνέντευξή του στην BILD, αναφερόμενος στη συμφωνία με τη Γερμανία διευκρινίζοντας ότι «στην πραγματικότητα δεν υπάρχει μέγιστη ποσότητα» για το Κατάρ, το οποίο, όπως έλεγε, κατασκευάζει τον μεγαλύτερο στόλο στον κόσμο για τη μεταφορά του LNG του.
«Αρκετές χώρες της ΕΕ -όπως η Ιταλία- έχουν αρχίσει να ενδιαφέρονται περισσότερο για το υγροποιημένο φυσικό αέριο του Κατάρ, αλλά οι περισσότερες από αυτές έχουν συζητήσει συμφωνίες spot market» επισημαίνει στο Politico η Σίντζια Μπιάνκο, επιστημονική συνεργάτης για την Ευρώπη και τον Κόλπο στη δεξαμενή σκέψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR). «Η Γερμανία είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που έχει υπογράψει σημαντική μακροπρόθεσμη ενεργειακή συμφωνία με το Κατάρ» προσθέτει.
Η συμφωνία αυτή, αν και είναι καλή για την ενεργειακή ασφάλεια, κινδυνεύει να εξελιχθεί σε ηθικό εφιάλτη για το Βερολίνο, ελέω Qatar Gate. Ερωτηθείς την Τρίτη, μετά τη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, αν είναι σωστό “να αγοράζουμε φυσικό αέριο από το Κατάρ, αν το Κατάρ αγοράζει Ευρωπαίους βουλευτές”, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι τα θέματα αυτά θα πρέπει να θεωρηθούν ως “δύο διαφορετικά πράγματα”.
Το συμφέρον θα υπερνικήσει του ηθικού κωλύματος
Όπως περιγράφει το δημοσίευμα, η ενεργειακή ασφάλεια είναι πολύ σημαντική για να μπερδευτεί με το σκάνδαλο Qatar Gate του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Άλλωστε, η κυβέρνηση του Κατάρ έχει προηγουμένως αρνηθεί επίσημα οποιαδήποτε αδικοπραξία.
Την Κυριακή, η Ντόχα αντεπιτέθηκε στους ισχυρισμούς και κατηγόρησε τις Βρυξέλλες ότι λαμβάνουν μεροληπτικά μέτρα κατά του Κατάρ με βάση «ανακριβείς» πληροφορίες. Σε δήλωση που αναφέρθηκε από τα μέσα ενημέρωσης, ένας διπλωμάτης του Κατάρ δήλωσε ότι η αντίδραση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο σκάνδαλο θα μπορούσε να «επηρεάσει αρνητικά… τις τρέχουσες συζητήσεις γύρω από την παγκόσμια ενεργειακή φτώχεια και ασφάλεια».
Το Qatar Game θα μπορούσε επίσης να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας, στον οποίο οι Πράσινοι έχουν βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να εγκρίνουν συμφωνίες για σημαντικές νέες προμήθειες ορυκτών καυσίμων – και τις υποδομές υγροποιημένου φυσικού αερίου για την εισαγωγή τους.
Ερωτηθείς εάν το Βερολίνο θα πρέπει να επανεξετάσει τη συμφωνία του με το Κατάρ, ο Rasmus Andresen, ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος των Γερμανών Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, απάντησε: «Αυτή τη στιγμή εξετάζουμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όλα όσα σχετίζονται με το Κατάρ, και αυτό θα πρέπει να το κάνουν και άλλοι».
Δεν είναι μόνο η Γερμανία
Η Γερμανία δεν είναι η μόνη χώρα της ΕΕ με βαθιές ενεργειακές σχέσεις με το Κατάρ. Ο γαλλικός ενεργειακός γίγαντας TotalEnergies κατέχει σημαντικά μερίδια τόσο στην ανάπτυξη του North Field East LNG, το οποίο περιγράφει ως το μεγαλύτερο έργο LNG στον κόσμο, όσο και στο αδελφό του έργο, το North Field South. Η ιταλική Eni κατέχει επίσης μερίδιο στο North Field East.
Στενός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας, το Κατάρ υπηρετεί ένα υπερσυντηρητικό ισλάμ και οικονομικά στηρίζεται στα κολοσσιαία εισοδήματά του από τις εξαγωγές του πετρελαίου και, κυρίως, του φυσικού αερίου. «Έχουν γίνει χρήσιμοι και θεωρούνται χρήσιμοι από πολλές χώρες», δηλώνει στο AFP πρώην πρεσβευτής της Γαλλίας στο Κατάρ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση των βελγικών αρχών, από την πρώτη στιγμή, οι τέσσερις συλληφθέντες για το Qatar Gate κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθορά. Να θυμίσουμε ότι για την υπόθεση ο Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας ζήτησε την άρση της ασυλίας της κας Εύας Καϊλή, μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η κ. Καϊλή είχε χαρακτηρίσει τη αραβική χώρα «πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα», επικαλούμενη και τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO).
Υποστήριξε, ακόμη, ότι το Μουντιάλ 2022 είναι «απόδειξη του πώς η αθλητική διπλωματία μπορεί να επιτύχει τον ιστορικό μετασχηματισμό μιας χώρας».
Την ίδια ώρα, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο Ιταλός σύντροφος της Εύας Καϊλή, έχει ομολογήσει την εμπλοκή του στο Qatar Gate και έχει στρέψει τα βέλη του κατά του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, τον οποίο χαρακτηρίζει επικεφαλής του κυκλώματος που έστηνε τις δουλειές με τους Καταριανούς για να παρεμβαίνουν σε ευρωπαϊκές υποθέσεις.
Η βελγική «LeSoir» και η ιταλική «La Repubblica» έχουν στη διάθεσή τους δικαστικά έγγραφα από την κατάθεση των τριών εμπλεκομένων που απολογήθηκαν, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής θα απολογηθεί στις 22 Δεκέμβρη, στα οποία φαίνεται πως ο Ιταλός επιχείρησε να απεμπλέξει την σύντροφό του από την υπόθεση.