Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως την αποκαλεί ή αλλιώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, «εξελίσσεται σύμφωνα με το σχέδιο».
Ο ισχυρισμός του έρχεται παρά το γεγονός ότι πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η εισβολή δεν έχει πάει σύμφωνα με το σχέδιο και οι ουκρανικές δυνάμεις προβάλουν σθεναρή αντίσταση. «Θέλω να πω ότι η ειδική στρατιωτική επιχείρηση προχωρά αυστηρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το σχέδιο. Όλοι οι στόχοι που έχουν τεθεί έχουν επιτευχθεί» υποστήριξε, μία εβδομάδα αφότου η Μόσχα έστειλε τανκς και στρατιώτες στην Ουκρανία από βορρά, ανατολή και νότο.
Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Πούτιν κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις ότι πήραν «χιλιάδες ξένους πολίτες ως ομήρους» και ότι χρησιμοποίησαν αμάχους ως «ανθρώπινες ασπίδες». Ωστόσο, σύμφωνα με τον Guardian δεν παρείχε καμία απόδειξη για αυτούς τους ισχυρισμούς.
Πρόσθεσε ότι Ρώσοι και Ουκρανοί είναι «ένας λαός» και είπε ότι θα «καταστρέψει αυτή την “αντι-Ρωσία” που δημιούργησε η Δύση».
Δηλώσεις του Πούτιν στην ρωσική τηλεόραση
Οι δηλώσεις του Πούτιν κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, οι οποίες μεταδόθηκαν τηλεοπτικά, είχαν σκοπό να αντικρούσουν δηλώσεις από δυτικές κυβερνήσεις και υπηρεσίες πληροφοριών ότι η ρωσική εκστρατεία έχει βαλτώσει εξαιτίας προβλημάτων εφοδιασμού, λαθών τακτικής και της απροσδόκητα σθεναρής αντίστασης των Ουκρανών.
Επανέλαβε το σκεπτικό του για τον πόλεμο, το οποίο η Ουκρανία και η Δύση έχουν απορρίψει ως αβάσιμη προπαγάνδα. «Σήμερα στο ουκρανικό έδαφος οι στρατιώτες και οι αξιωματικοί μας πολεμούν για τη Ρωσία, για μία ειρηνική ζωή για τους πολίτες του Ντονμπάς, για την αποναζιστικοποίηση και αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας», είπε ο Πούτιν, κατηγορώντας τη Δύση για τη διαμόρφωση αυτής της απειλής στα σύνορα της χώρας του.
Ο Πούτιν δεν υπολόγισε την αντίδραση της Ουκρανίας
Αντίθετα, όπως υποστήριζε ο επικεφαλής της βρετανικής Μυστικής Υπηρεσίας Πληροφοριών MI6, Ρίτσαρντ Μουρ αλλά και όπως αναφέρουν σχετικές πηγές, ο πόλεμος δεν πάει καλά, λόγω της «υπερβολικής αυτοπεποίθησης» του Κρεμλίνου, του κακού τακτικού σχεδιασμού και του «σοκ» από τη σκληρή αντίσταση που προβάλλουν γενναίοι Ουκρανοί που αγωνίζονται για την επιβίωση του έθνους τους.
Ο Ρίτσαρντ Μουρ, έγραψε πώς μια έκθεση που υποδηλώνει ότι οι δυνάμεις του Πούτιν θα αποτύχουν τελικά στην Ουκρανία επειδή υποτίμησε τη στρατιωτική δύναμη και την άγρια αποφασιστικότητα του γείτονά του «μου βγάζει νόημα».
Επικοινωνία Μακρόν – Πούτιν
Νέα τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε άλλωστε νωρίτερα σήμερα, Πέμπτη (3/3), ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και στη συνέχεια τηλεφώνησε στον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γαλλικής Προεδρίας.
Το τηλεφώνημα με τον Πούτιν διήρκεσε 1.30 ώρα και είναι το τέταρτο μεταξύ των δύο ανδρών από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Μετά την επικοινωνία ο Γάλλος πρόεδρος μετέφερε πως τα δύσκολα είναι ακόμη μπροστά μας αναφορικά με τη σύρραξη.
Δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων
Το μεσημέρι της Πέμπτης, αντιπροσωπείες από τη Ρωσία και την Ουκρανία συναντήθηκαν για δεύτερη φορά από την έναρξη του πολέμου, με τους Ουκρανούς διαπραγματευτές να θέτουν τα σημεία κλειδιά της συζήτησης, προκειμένου να υπάρξει κάποια πρόοδος.
Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου, Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σε ανάρτησή του λίγο αφότου ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις σημείωσε πως τα θέματα «κλειδί» στη συζήτηση για την ουκρανική αντιπροσωπεία είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός, η επιβολή ανακωχής μεταξύ των δύο αντιτιθέμενων δυνάμεων και η δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την εκκένωση πολιτών από κατεστραμμένα ή υπό βομβαρδισμό χωριά και πόλεις.
Ο Ζελένσκι θέλει να συναντήσει τον Πούτιν
«Πρέπει να μιλήσω με τον Πούτιν (…) γιατί είναι ο μόνος τρόπος να σταματήσει αυτός ο πόλεμος», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λέγοντας ότι είναι «ανοιχτός» και «έτοιμος να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις» του Πούτιν.
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουκρανία Μάτι Μαάσικας ( Matti Maasikas) δήλωσε σήμερα ότι σε κτίρια διπλωματικών αντιπροσωπειών στο Κίεβο βρέθηκαν σημάδια που μοιάζουν με στόχους.