Εν αναμονή της απάντησης του Βλαντιμίρ Πούτιν, βρίσκονται ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, αναφορικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας που συζήτησαν μεταξύ τους προ ημερών.
Αυτό το οποίο δηλώνει η Μόσχα, είναι πως ο Ρώσος πρόεδρος θα εγκρίνει την κατάλληλη στιγμή την απάντηση της Ρωσίας, όσον αφορά στις απαντήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στις ρωσικές προτάσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας, κάτι το οποίο δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Έγκαιρα», δήλωσε ο Πεσκόφ στο πρακτορείο TASS, ερωτηθείς για το πότε συγκεκριμένα θα πρέπει να αναμένει κανείς την έγκριση από τον Πούτιν της απάντησης αυτής.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο το Κρεμλίνο, έχει εγκρίνει κατ’ αρχήν τις απαντήσεις του υπουργείου Εξωτερικών προς τη Δύση σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας που επιδιώκει η Μόσχα, αναφέροντας ότι Ρώσοι διπλωμάτες οριστικοποιούν το κείμενο των απαντήσεων.
Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ πρότεινε νωρίτερα στον Πούτιν να συνεχίσει η Μόσχα τη διπλωματική οδό στις προσπάθειές της να αποσπάσει εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση, καθώς η ένταση ανεβαίνει στα ύψη για την Ουκρανία.
Η Μόσχα βλέπει μια «πιθανότητα» συμβιβασμού
Η Ρωσία δήλωσε τη Δευτέρα πως υφίσταται μια «πιθανότητα» να επιλυθεί δια της διπλωματικής οδού η ουκρανική κρίση, τη στιγμή που η Δύση εκφράζει φόβους ότι οι εντάσεις θα μετατραπούν σε ένοπλη σύγκρουση.
«Οφείλω να πω ότι υπάρχει πάντα μια πιθανότητα» να «επιλυθούν τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ στη διάρκεια συνομιλίας του με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, η οποία αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση, ενώ πρόσθεσε πως οι ευκαιρίες για διάλογο «δεν έχουν εξαντληθεί».
Ο Λαβρόφ είπε ακόμη στον Πούτιν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη μείωση των στρατιωτικών κινδύνων, αλλά πρόσθεσε πως οι απαντήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ δεν ήταν ικανοποιητικές.
Ο Τζόνσον ζητά από τον Πούτιν να κάνει ένα βήμα πίσω
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κάλεσε σήμερα τον Βλαντίμιρ Πούτιν να κάνει ένα βήμα πίσω από τον «γκρεμό» στην Ουκρανία, εκτιμώντας πως η κατάσταση είναι «πολύ, πολύ επικίνδυνη» με μια ρωσική εισβολή να είναι πιθανή «τις επόμενες 48 ώρες».
«Η κατάσταση είναι πολύ πολύ επικίνδυνη και δύσκολη, είμαστε στο χείλος του γκρεμού, αλλά υπάρχει ακόμα χρόνος για τον πρόεδρο Πούτιν να κάνει ένα βήμα πίσω«, εκτίμησε ο Βρετανός πρωθυπουργός μιλώντας στη βρετανική τηλεόραση.
«Καλούμε όλο τον κόσμο στον διάλογο προκειμένου να αποτρέψουμε αυτό που θα ήταν ένα ολέθριο λάθος», πρόσθεσε.
Ενώ το Κίεβο κατηγόρησε την Ουάσινγκτον και το Λονδίνο για κινδυνολογία σε ό,τι αφορά τους κινδύνους μιας επικείμενης ρωσικής επέμβασης, ο Μπόρις Τζόνσον δηλώνει πως «οι αποδείξεις είναι πολύ σαφείς. Υπάρχουν κάπου 130.000 στρατιώτες συγκεντρωμένοι στα σύνορα με την Ουκρανία και κάθε είδους άλλα σημάδια που δείχνουν σοβαρές προετοιμασίες για μια εισβολή».
«Τα σημάδια δείχνουν, όπως έχει πει ο [Αμερικανός] πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ότι τουλάχιστον προετοιμάζουν κάτι που μπορεί να λάβει χώρα στις επόμενες 48 ώρες», είπε.
Το Ηνωμένο Βασίλειο συνέστησε την Παρασκευή στους Βρετανούς πολίτες να εγκαταλείψουν αμέσως την Ουκρανία για λόγους ασφαλείας.
Ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να μεταβεί εκ νέου στην ηπειρωτική Ευρώπη προς τα τέλη της εβδομάδας, προκειμένου να έχει συζητήσεις με τους ηγέτες βόρειων και βαλτικών χωρών.
Πριν από δύο εβδομάδες, είχε μεταβεί στο Κίεβο για να προσφέρει την υποστήριξή του στην Ουκρανία, στην οποία το Λονδίνο παρέδωσε πρόσφατα, για πρώτη φορά, φονικά όπλα, αντιαρματικούς πυραύλους.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ακόμη πως το κυριαρχικό δικαίωμα του ουκρανικού λαού να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να απαλλοτριωθεί και πρόσθεσε πως θα μιλήσει «πολύ σύντομα» με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προκειμένου να βοηθήσει τη διπλωματική διαδικασία.
«Νομίζω πως είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια συνομιλία. Αλλά αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε είναι να απαλλοτριώσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα του ουκρανικού λαού να φιλοδοξεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ… δεν μπορούμε να το παζαρέψουμε — είναι για τον ουκρανικό λαό», είπε ο Τζόνσον.
Σολτς: «Απαιτούμε από τη Ρωσία να ανοίξει διάλογο»
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς κάλεσε σήμερα από το Κίεβο τη Ρωσία να αδράξει τις «προσφορές για διάλογο» ώστε να υπάρξει μια αποκλιμάκωση στην ουκρανική κρίση.
«Οι στρατιωτικές δραστηριότητες της Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία δεν είναι κατανοητές. Δεν υπάρχουν εύλογες αιτίες για μια τέτοια στρατιωτική ανάπτυξη. Και απαιτούμε από τη Ρωσία να αδράξει τις υπάρχουσες ευκαιρίες για διάλογο», δήλωσε ο Σολτς σε συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παραμονές μιας επίσκεψης στη Μόσχα.
Ο Γερμανός καγκελάριος διαβεβαίωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου το Κίεβο ότι η Γερμανία θα συνεχίσει «με αποφασιστικότητα» την οικονομική βοήθεια που παρέχει στην Ουκρανία.
«Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει υποστηρίξει οικονομικά τόσο ισχυρά την Ουκρανία όσο η Γερμανία στη διάρκεια των τελευταίων οκτώ ετών», υπογράμμισε ο Όλαφ Σολτς. «Απέναντι στην ξένη επιρροή, μεριμνήσαμε για την αυτονομία και την ανθεκτικότητά της. Και μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως θα συνεχίσουμε την υποστήριξη αυτή με την ίδια αποφασιστικότητα», συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε πως η Ουκρανία θεωρεί ότι ο αμφιλεγόμενος ρωσογερμανικός αγωγός αερίου Nord Stream 2 είναι ένα «γεωπολιτικό όπλο».
«Αντιλαμβανόμαστε σαφώς πως είναι ένα γεωπολιτικό όπλο», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφερόμενος σε αυτόν τον αγωγό που αναμένεται να διοχετεύσει ρωσικό αέριο στη Γερμανία παρακάμπτοντας την Ουκρανία, αλλά δεν έχει ακόμη λάβει το πράσινο φως από το Βερολίνο προκειμένου να λειτουργήσει.
Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ακόμη πως μια ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ θα «εγγυάτο την ασφάλειά μας», μια απαίτηση που διατυπώνουν κατ’ επανάληψη οι ουκρανικές αρχές με τον φόβο μιας στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας.
«Αντιλαμβανόμαστε πως μια ένταξη στο ΝΑΤΟ θα εγγυάτο την ασφάλειά μας και την εδαφική μας ακεραιότητα», είπε ο Β. Ζελένσκι.
Επικοινωνία ΗΠΑ – Βρετανίας με Ουκρανία
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα έχει σήμερα μια τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, έγινε γνωστό από έναν αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος αναζητά τη διεθνή ενότητα απέναντι σε μια ενδεχόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η τηλεφωνική επικοινωνία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 19.30 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.