Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν ότι οι δύο χώρες θα «επεκτείνουν τις ευρείες και εποικοδομητικές διμερείς σχέσεις με κοινές προσπάθειες», μεταδίδει το βορειοκορεατικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
Σε επιστολή του προς τον κ. Κιμ επ’ ευκαιρία της επετείου της απελευθέρωσης της Βόρειας Κορέας, ο κ. Πούτιν συμπλήρωσε ότι οι στενότερες σχέσεις θα ήταν προς το συμφέρον των δύο κρατών και θα συνέβαλαν να ενισχυθεί η ασφάλεια και η σταθερότητα της κορεατικής χερσονήσου και της περιφέρειας της βορειοανατολικής Ασίας, πρόσθεσε το KCNA.
Δεν πτοούν τον Πούτιν οι κυρώσεις της Δύσης
Πάντως, λιγότερο βαρύ αντίκτυπο των διεθνών κυρώσεων απ’ ό,τι υπολογιζόταν αναμένεται πλέον να υποστεί φέτος η οικονομία της Ρωσίας, προέβλεψε στα τέλη Ιουλίου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, συμπληρώνοντας ότι, απεναντίας, οι ευρωπαϊκές οικονομίες υφίσταται πιο βαρύ χτύπημα από ό,τι προβλεπόταν.
Το ΑΕΠ της Ρωσίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 6,0% το 2022, προβλέπει πλέον το ΔΝΤ, ποσοστό αισθητά μικρότερο από το 8,5% που ανέμενε στις προηγούμενες εκτιμήσεις του, που είχε δημοσιοποιήσει τον Απρίλιο.
Μολαταύτα, είναι αδιαμφισβήτητο πως θα υπάρξει «μεγάλη ύφεση στη Ρωσία το 2022», σημείωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, ο Πιερ-Ολιβιέ Γκουρανσά, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Παρά τη στρατιωτική επίθεση που διεξάγει από τα τέλη Φεβρουαρίου η Μόσχα στην Ουκρανία, ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο συνέχιζαν μέχρι πρότινος να διέρχονται από την Ουκρανία με προορισμό την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέλη της οποίας εξαρτώνται σημαντικά από τους υδρογονάνθρακες της Μόσχας.
Σε ανακοίνωσή της, η ρωσική Transneft εξηγούσε ωστόσο την περασμένη εβδομάδα, πως η πληρωμή της για τα δικαιώματα διαμετακόμισης μέσω της Ουκρανίας για το μήνα Αύγουστο, που πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιουλίου, απορρίφθηκε στις 28 Ιουλίου επειδή τέθηκαν σε ισχύ ορισμένες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας.