Με διάταγμα που υπέγραψε την Παρασκευή (28/04) ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν η ανώτατη προβλεπόμενη ποινή για την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας αυξάνεται σε ισόβια κάθειρξη. Μέχρι σήμερα, ο Ποινικός Κώδικας προέβλεπε ποινές φυλάκισης από 12 έως 20 έτη.
Το προεδρικό διάταγμα αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Κρεμλίνου.
Στις 18 Απριλίου η Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) υπερψήφισε τροπολογίες στον Ποινικό Κώδικα που προβλέπουν αυστηροποίηση των ποινών για συγκεκριμένα αδικήματα.
Μεταξύ άλλων, προβλέπεται επίσης αύξηση της ανώτατης ποινής για την κατηγορία της διάπραξης «τρομοκρατικής ενέργειας» σε φυλάκιση 20 ετών, από 15 που ίσχυε μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τον ρωσικό Ποινικό Κώδικα, «τρομοκρατική ενέργεια» χαρακτηρίζεται η πράξη που θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και στοχεύει στην αποσταθεροποίηση της Ρωσίας.
Αντιμέτωποι με ποινή ισόβιας κάθειρξης θα βρίσκονται επίσης οι καταδικασθέντες για «διεθνή τρομοκρατία» (σ.σ. μέχρι σήμερα η ανώτατη προβλεπόμενη ποινή ήταν φυλάκιση 12 ετών), χωρίς να αποσαφηνίζεται στο διάταγμα ο ορισμός της συγκεκριμένης κατηγορίας.
Όσοι κρίνονται ένοχοι για δολιοφθορά, θα βρίσκονται στο εξής αντιμέτωποι με ποινή φυλάκισης 20 ετών (σ.σ. μέχρι σήμερα η ανώτατη προβλεπόμενη ποινή ήταν φυλάκιση 15 ετών).
Ο πρόεδρος Πούτιν υπέγραψε το νέο διάταγμα σε μια περίοδο κατά την οποία οι οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι οι ρωσικές αρχές εντείνουν τις προσπάθειές τους να φιμώσουν τους επικριτές του Κρεμλίνου.
Το Κρεμλίνο κρύβεται πίσω από τη «ρωσοφοβία»
Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο υπογραμμίζει πως τέτοιοι νόμοι είναι απαραίτητοι για την προστασία της χώρας έναντι της απειλής που αντιπροσωπεύουν οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας και των συμμάχων της στη Δύση.
Ο όρος «ρωσοφοβία» χρησιμοποιήθηκε για να δικαιολογήσει τα εγκλήματα πολέμου της Μόσχας στην Ουκρανία, λέει ιστορικός στο Συμβούλιο Ασφαλείας που έλαβε χώρα τον περασμένο Μάρτιο.
Ο Κιρίλ Βισίνσκι, εκτελεστικός διευθυντής της Rossiya Segodnya, περιγράφοντας λεπτομερώς διάφορα παραδείγματα της σύγχρονης ουκρανικής ρωσοφοβίας, εστίασε στη βίαιη εκδίωξη του ρωσικού λαού, στα ψέματα κατά της Μόσχας και στο ανοιχτό μίσος για τους Ρώσους.
Παρά το γεγονός ότι σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού της Ουκρανίας αναφέρεται στα ρωσικά ως μητρική του γλώσσα, τα τελευταία 20 χρόνια παρατηρήθηκε μια σκόπιμη συρρίκνωση του χώρου, υποστηρίζουν όσοι ακόμη στηρίζουν το σχέδιο Πούτιν στην γειτονική χώρα.
Οι ουκρανικές αρχές σταμάτησαν κάθε μελέτη της ρωσικής γλώσσας, την εξαφάνισαν από τα σχολεία, αφαίρεσαν βιβλία και απαγόρευσαν σε όσους φοιτούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση να την μιλούν, ακόμη και κατ’ ιδίαν. Έγινε επίσης μαζική μετονομασία πόλεων και δρόμων, καταστροφή μνημείων και κατάσχεση εκκλησιών. “Βλέπουμε μια ιδεολογία μίσους για οτιδήποτε ρωσικό, μίσος για τους Ρώσους, μίσος για οποιονδήποτε συνδέεται με κάποιο τρόπο με τη Ρωσία”, υπογράμμισε.
Ο εκπρόσωπος της Μάλτας, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Μαρτίου, αφού τόνισε πως η σημερινή συνάντηση είναι μια ακόμη κυνική προσπάθεια να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα, εξέφρασε τη λύπη του για τη διάδοση fake news από τη Μόσχα.
Παρά τις σημερινές αφηγήσεις που αποσκοπούν στο να παρουσιάσουν το θύμα ως επιτιθέμενο και τον επιτιθέμενο ως θύμα, τα γεγονότα είναι ξεκάθαρα για όλους, είπε. Η Μόσχα πρέπει να σταματήσει τον σημερινό της πόλεμο και το Συμβούλιο πρέπει να διπλασιάσει τις προσπάθειές του για τη διασφάλιση της λογοδοσίας και της δικαιοσύνης για τα θύματα.