04:36
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
04:36
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Σφοδρά πυρά Μπάιντεν κατά Πούτιν: Αν μπορεί να συμβεί στην Ουκρανία, μπορεί να συμβεί και σε εσάς – «Θα σταθούμε αλληλέγγυοι στην Ουκρανία τελεία και παύλα»

Ο Τζο Μπάιντεν απευθύνεται στους ηγέτες των Ηνωμένων Εθνών / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Ο Τζο Μπάιντεν απευθύνεται στους ηγέτες των Ηνωμένων Εθνών / Φωτογραφία: ΑΠΕ

21.09.2022
18:50
Τελευταία ενημέρωση: 21/09/2022 • 23:03
Το μήνυμα του Τζο Μπάιντεν από τη Νέα Υόρκη, ως απάντηση στις απειλές Πούτιν

Την ομιλία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπαίντεν ανέμεναν οι ηγέτες του κόσμου στη Νέα Υόρκη, καθώς αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά το διάγγελμα Πούτιν, στο οποίο ο Ρώσος ηγέτης προανήγγειλε κλιμάκωση του πολέμου και απείλησε τη Δύση με πυρηνικό όλεθρο.

Αν μπορεί να συμβεί στην Ουκρανία, μπορεί να συμβεί και σε εσάς. Αυτή είναι σύμφωνα με τον Guardian η ουσία του επιχειρήματος του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν που μιλά ενώπιον των ηγετών του κόσμου που έχουν συγκεντρωθεί στη Νέα Υόρκη, όπου προσπαθεί να ενισχύσει τη διεθνή υποστήριξη προς την Ουκρανία και να ενθαρρύνει τις χώρες που έχουν παραμείνει σε στάση αναμονής να συνταχθούν πίσω από το Κίεβο.

«Εάν τα έθνη μπορούν να επιδιώκουν τις αυτοκρατορικές τους φιλοδοξίες χωρίς συνέπειες, τότε θέτουμε σε κίνδυνο όλα όσα αντιπροσωπεύει αυτός ο ίδιος ο θεσμός, τα πάντα», δήλωσε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι μια χώρα «δεν μπορεί να καταλάβει το έδαφος ενός άλλου έθνους με τη βία».

«Η Ουκρανία έχει τα ίδια δικαιώματα με κάθε κυρίαρχο έθνος. Θα σταθούμε αλληλέγγυοι με την Ουκρανία που θα σταθεί αλληλέγγυα απέναντι στην επιθετικότητα της Ρωσίας, τελεία και παύλα» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία. Βλαντιμίρ Πούτιν και Βολόντιμιρ Ζελένσκι και ο πίνακας στον θάλαμο βασανιστηρίων
Μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία. Βλαντιμίρ Πούτιν και Βολόντιμιρ Ζελένσκι και ο πίνακας στον θάλαμο βασανιστηρίων / Φωτογραφία: Κολάζ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «παίρνουν σοβαρά» την απειλή του Βλαντίμιρ Πούτιν περί προσφυγής στο πυρηνικό όπλο στον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε νωρίτερα, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ανακοινώνοντας ότι «οι συνέπειες θα είναι σοβαρές», εάν το κάνει πράξη.

Εκείνο που προκύπτει άμεσα από το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου είναι πως οι νίκες των ουκρανικών δυνάμεων στο πεδίο των μαχών έχουν δημιουργήσει νευρικότητα στο Κρεμλίνο, ενώ και η χθεσινή καθυστέρηση και τελικά αναβολή των δηλώσεων ερμηνεύτηκαν από αρκετούς ως δείγμα χάους στους κόλπους της ρωσικής ηγεσίας.

Πυρά Μπάιντεν κατά Πούτιν: «Προκάλεσε έναν βάναυσο και άσκοπο πόλεμο»

«Ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εισέβαλε στον γείτονά του, επιχείρησε να σβήσει ένα κυρίαρχο κράτος από τον χάρτη. Η Ρωσία παραβίασε ξεδιάντροπα τις βασικές αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν, ενώ κατηγόρησε τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι προκάλεσε έναν «βάναυσο, άσκοπο πόλεμο».

«Αυτός ο πόλεμος αφορά την εξάλειψη του δικαιώματος της Ουκρανίας να υπάρχει ως κράτος, απλά και καθαρά, και του δικαιώματος της Ουκρανίας να υπάρχει ως λαός», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Όπου κι αν βρίσκεστε, όπου κι αν ζείτε, ό,τι κι αν πιστεύετε… Αυτό θα πρέπει να κάνει το αίμα σας να παγώσει» συμπλήρωσε.

Ο Τζο Μπάιντεν είπε επίσης ότι είναι καιρός να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο γίνονται τα πράγματα στον παγκόσμιο οργανισμό, μεταξύ άλλων με την επέκταση του Συμβουλίου Ασφαλείας πέρα από τα πέντε μόνιμα μέλη που το αποτελούν σήμερα. Τα μόνιμα μέλη είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Ρωσική Ομοσπονδία, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλική Δημοκρατία.

«Πιστεύω επίσης ότι έχει έρθει η ώρα αυτό το όργανο να γίνει πιο περιεκτικό, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα στις ανάγκες του σημερινού κόσμου» είπε ο Αμερικανός.

«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, θα πρέπει να υποστηρίζουν και να υπερασπίζονται με συνέπεια τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ και να απέχουν από τη χρήση του βέτο, εκτός από σπάνιες, έκτακτες καταστάσεις», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Ο Τζο Μπάιντεν ζητά αλλαγές στη σύνθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

«Αυτός είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την αύξηση του αριθμού τόσο των μόνιμων όσο και των μη μόνιμων αντιπροσώπων του Συμβουλίου. Αυτό περιλαμβάνει μόνιμες θέσεις για τα έθνη αυτά. Υποστηρίζουμε εδώ και καιρό και μόνιμες έδρες για τις χώρες της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής» πρόσθεσε.

Η Ελλάδα ήταν δύο φορές μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, κατά τα διαστήματα 1952-1953 και 2005-2006, ενώ είναι υποψήφια το 2024 για την ιδιότητα μη μόνιμου μέλους για την περίοδο 2025-2026. Η Κύπρος δεν έχει αποτελέσει ποτέ μη μόνιμο μέλος.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση