Μια επανεξέταση των ελέγχων για το κάπνισμα, η οποία παραγγέλθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση, κάνει τη σύσταση η νόμιμη ηλικία για την αγορά προϊόντων καπνού να αυξάνεται στη Βρετανία κατά ένα χρόνο κάθε χρόνο μέχρι που στο τέλος να μην μπορεί κανείς να αγοράζει τέτοια προϊόντα.
Ο Βρετανός υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του προς το κοινοβούλιο πως η βρετανική κυβέρνηση θα εξετάσει τις συστάσεις της εν λόγω έκθεσης για το κάπνισμα και θα ανακοινώσει το σχέδιό της σε εύθετο χρόνο.
Η σταδιακή αύξηση του κατώτερου επιτρεπτού ορίου ηλικίας για την αγορά προϊόντων καπνού από τα 18 είναι μια από τις 15 παρεμβάσεις που συστήνονται στην έκθεση οι οποίες αποσκοπούν στο να γίνει η χώρα “άκαπνη” μέχρι το 2030.
Μείωση καπνίσματος στη Βρετανία
Το «άκαπνη» σημαίνει ότι η χρήση προϊόντων καπνού θα ανέρχεται σε 5% ή λιγότερο στην Αγγλία.
Άλλες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν την προώθηση του ατμίσματος ως ένα εργαλείο «ανταλλαγής για τον τερματισμό» (του καπνίσματος) που θα βοηθήσει τους καπνιστές να απαλλαγούν από την βλαβερή συνήθεια και μια άδεια πώλησης προϊόντων καπνού για τους λιανέμπορους ώστε να περιοριστεί η διαθεσιμότητα.
Εκτιμάται ότι στην Αγγλία υπάρχουν έξι εκατομμύρια καπνιστές και η νόμιμη ηλικία για την αγορά προϊόντων καπνού στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία αυξήθηκε τελευταία φορά το 2007 από τα 16 στα 18 χρόνια.
Τον περασμένο χρόνο η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε τα σχέδιά της για την απαγόρευση της αγοράς τσιγάρων στις μελλοντικές γενιές με τους εφήβους 14 ετών και κάτω το 2027 να μην επιτρέπεται να αγοράζουν τσιγάρα στη χώρα ποτέ στη ζωή τους.
Η Δύση μειώνει το κάπνισμα
Tο κάπνισμα μειώθηκε στο 19,6% από 22,6% σε παγκόσμιο επίπεδο για πρώτη φορά, όμως παρατηρήθηκε αύξηση στους εφήβους, αλλά και στην Αφρική, σύμφωνα με έκθεση.
Τα ποσοστά καπνίσματος έχουν μειωθεί παγκοσμίως για πρώτη φορά στην ιστορία από τότε που ξεκίνησε να γίνεται η καταγραφή τους, όπως προκύπτει από μια νέα έκθεση για τη χρήση προϊόντων καπνού την οποία εκπόνησαν μια οργάνωση για την προώθηση της δημόσιας υγείας και Αμερικανοί καθηγητές πανεπιστημίου.
Ωστόσο, τα στοιχεία της έκθεσης «Ατλας του Καπνού» -που οι συγγραφείς της περιγράφουν ως πιθανό σημείο καμπής- δεν εμπεριέχουν έναν αυξανόμενο αριθμό καπνιστών σε κάποια μέρη του κόσμου, καθώς και την αυξημένη χρήση καπνού μεταξύ εφήβων σχεδόν στις μισές από τις χώρες που συμμετείχαν.