Quantcast
17:24
04/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
17:24
04/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Μαριούπολη: Βομβαρδίστηκε το νοσοκομείο εκστρατείας στο Αζοφστάλ – Υπάρχουν νεκροί και τραυματίες (εικόνες & βίντεο)

Το τελευταίο οχυρό των Ουκρανών στη Μαριούπολη, το εργοστάσιο Αζοφστάλ / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Το τελευταίο οχυρό των Ουκρανών στη Μαριούπολη, το εργοστάσιο Αζοφστάλ / Φωτογραφία: ΑΠΕ

28.04.2022
15:38
Τελευταία ενημέρωση: 28/04/2022 • 18:11
Η πολιορκία της Μαριούπολης συνεχίζεται με τις ρωσικές δυνάμεις να σφυροκοπούν την ουκρανική πόλη

Στην Μαριούπολη, στην περιοχή του συγκροτήματος χαλυβουργίας Αζοφστάλ, κατά την διάρκεια της νύχτας, καταστράφηκε από ρωσικούς βομβαρδισμούς το χειρουργείο του νοσοκομείου εκστρατείας που βρίσκεται εντός της περιμέτρου του συγκροτήματος, μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinfrom, επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση του τάγματος Αζόφ που αναρτήθηκε στο Telegram.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας, πραγματοποιούνταν βομβαρδισμοί στην περιοχή, με βόμβες πολλών τόνων που είναι σε θέση να διαπεράσουν κάθε είδους εγκαταστάσεις προστασίας από μπετόν, ενώ στην συνέχεια επακολούθησαν πυρά από πολεμικά πλοία. Από την επίθεση ένα τμήμα των εγκαταστάσεων κατέρρευσε, συμπεριλαμβανομένου του χειρουργείου, γεγονός που καθιστά αδύνατη την παροχή ιατρικής βοήθειας στου μαχητές ακόμη και στις συνθήκες στις οποίες ήσαν πριν τον βομβαρδισμό.

Παράλληλα στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται, ότι μεταξύ των στρατιωτικών υπάρχουν νεκροί και τραυματίες.

Μετά τον βομβαρδισμό οι μαχητές του τάγματος, ανάρτησαν βίντεο, το οποίο δείχνει πως προσπαθούν να ανασύρουν μέσα από τα χαλάσματα τους στρατιωτικούς που σκοτώθηκαν οι οποίοι νοσηλεύονταν με βαριά τραύματα και να παρέχουν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες.

Στο συγκρότημα του εργοστασίου Αζοφστάλ στην Μαριούπολη βρίσκονται περίπου 1000 άμαχοι και ουκρανοί στρατιωτικοί, μεταξύ των οποίων περίπου 500 τραυματίες.

Προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων από τη Μαριούπολη

Η συντονίστρια του ΟΗΕ στην Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα ότι αναχωρεί για το νότιο τμήμα της χώρας προκειμένου να προετοιμάσει μια προσπάθεια απομάκρυνσης ανθρώπων από τη Μαριούπολη, που ελέγχεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τις ρωσικές δυνάμεις.

“Πηγαίνω στη Ζαπορίζια για να προετοιμάσω, ευελπιστώ, την απομάκρυνση από τη Μαριούπολη”, ένα στρατηγικής σημασίας λιμάνι που βομβαρδίστηκε και πολιορκήθηκε από τους Ρώσους στη νοτιοανατολική Ουκρανία, ανέφερε η Οσνάτ Λουμπράνι στο Twitter.

Εκατοντάδες μαχητές και Ουκρανοί άμαχοι, μεταξύ των οποίων δεκάδες παιδιά, βρίσκονται εγκλωβισμένοι, σύμφωνα με το Κίεβο, στην τεράστια χαλυβουργία Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, το τελευταίο σημείο που βρίσκεται στα χέρια των ουκρανικών δυνάμεων στην πόλη αυτή, ο δήμαρχος της οποίας εκτίμησε ότι τουλάχιστον 20.000 νεκροί είναι ο απολογισμός των μαχών.

Καμία προσπάθεια να εκκενωθεί το Αζοφστάλ δεν έχει επιτύχει μέχρι στιγμής.

Συνολικά, περίπου 100.000 άμαχοι παραμένουν στη Μαριούπολη, o πληθυσμός της οποίας ήταν περίπου μισό εκατομμύριο πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στα τέλη Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ουκρανικών αρχών.

Έκρηξη στη Μαριούπολη στην ανατολική Ουκρανία
Έκρηξη στη Μαριούπολη στην ανατολική Ουκρανία / Φωτογραφία: ΑΠΕ

“Ο εχθρός βομβαρδίζει μαζικά και μπλοκάρει τις μονάδες μας κοντά στο εργοστάσιο Αζοφστάλ”, ανέφερε στην καθημερινή αναφορά του το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

Ο διοικητής της 36ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών της Μαριούπολης, ο Σεργκέι Βολίνσκι, έκανε νέα έκκληση για βοήθεια χθες, Τετάρτη, υπογραμμίζοντας πως έχει μαζί του 600 τραυματίες στρατιώτες και εκατοντάδες αμάχους.

Ο ΟΗΕ δήλωσε την Τρίτη πως ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αποδεχθεί “κατ΄αρχήν” την εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στην απομάκρυνση αμάχων που έχουν αποκλειστεί στο Αζοφστάλ.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε μετά τη συνάντηση που είχαν την Τρίτη στη Μόσχα ο Πούτιν με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, που έφθασε σήμερα στο Κίεβο.

Η Ρωσία δεν επιτρέπει στους τραυματίες Ουκρανούς μαχητές να απομακρυνθούν από το Αζοφστάλ, δήλωσε σήμερα ο τοπικός κυβερνήτης.

Ο Πάβλο Κιριλένκο, κυβερνήτης της επαρχίας Ντονέτσκ, είπε επίσης πως η Ρωσία δεν επιτρέπει τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων ώστε να απομακρυνθούν άμαχοι από την περιοχή. Είπε, όμως, ότι μόνο 370.000 κάτοικοι παραμένουν στις ελεγχόμενες από την Ουκρανία περιοχές της επαρχίας Ντονέτσκ από 1,67 εκατ. πριν από την εισβολή της Ρωσίας.

Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοποιεί αμάχους στην εισβολή.

Το ΝΑΤΟ έτοιμο να στηρίξει την Ουκρανία αν ο πόλεμος κρατήσει χρόνια

Το NATO είναι έτοιμο να υποστηρίξει την Ουκρανία στον πόλεμο έναντι της Ρωσίας σε περίπτωση που αυτός κρατήσει χρόνια, βοηθώντας μάλιστα το Κίεβο να μεταβεί από τα όπλα της σοβιετικής εποχής στα σύγχρονα, δυτικά όπλα, τόνισε την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

“Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μακρά διάρκεια… Είναι απόλυτα πιθανό αυτός ο πόλεμος να τραβήξει και να διαρκέσει μήνες, ακόμα και χρόνια”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Στόλτενμπεργκ, μιλώντας σε συνέδριο στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι οι σύμμαχοί του NATO προετοιμάζονται ώστε να βοηθήσει την Ουκρανία να εκσυγχρονίσει τον στρατιωτικό εξοπλισμό της με όπλα προδιαγραφών του NATO.

O Γενς Στόλτενμπεργκ / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
O Γενς Στόλτενμπεργκ / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ουκρανία: «Η Ευρώπη οφείλει να είναι ισχυρή» και να βρει εναλλακτικές στο ρωσικό φυσικό αέριο

Η Ευρώπη οφείλει να είναι «πιο ισχυρή» και να βρει «εναλλακτικές» για να μην χρησιμοποιεί πλέον ρωσικό φυσικό αέριο, δήλωσε σήμερα από την Ουκρανία ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πετκόφ.

Η Μόσχα διέκοψε χθες την τροφοδοσία της Βουλγαρίας και της Πολωνίας σε φυσικό αέριο.

«Εδώ και λίγους μήνες, δεν θα είχαμε ποτέ διανοηθεί ότι θα βρεθούμε χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά τώρα έχουμε εναλλακτικές λύσεις», δήλωσε ο Κίριλ Πετκόφ από το Ιρπίν, προάστιο του Κιέβου, που καταστράφηκε κατά την ρωσική κατοχή του τον Μάρτιο. «Εάν η Βουλγαρία έχει εναλλακτική, όλος ο κόσμος στην Ευρώπη πρέπει να κάνει το ίδιο. Οφείλουμε να είμαστε πιο ισχυροί, οφείλουμε να είμαστε πιο σκληροί», πρόσθεσε.

Από χθες, η Βουλγαρία, όπως και η Πολωνία, τροφοδοτούνται σε φυσικό αέριο «μέσω των γειτόνων τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση», μετά το κλείσιμο της στρόφιγγας της Gazprom, όπως δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καταγγέλλοντας τον εκβιασμό της Μόσχας.

Σταθμός φυσικού αερίου
Σταθμός φυσικού αερίου στην Ουκρανία / Φωτογαφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας θα συνέλθουν εκτάκτως στις 2 Μαΐου για να συζητήσουν την κατάσταση ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η Gazprom ανακοίνωσε χθες την διακοπή της ροής φυσικού αερίου προς την Βουλγαρία και την Πολωνία εξηγώντας ότι οι δύο αυτές χώρες του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν έκαναν τις πληρωμές σε ρούβλια, όπως έχει απαιτήσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες που θα δεχθούν να πληρώσουν το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια, θα παραβιάσουν τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα εκτεθούν σε υψηλό δικαστικό κίνδυνο, προειδοποίησε η πρόεδρος της Κομισιόν.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση