Μεγάλο θέμα έχει γίνει στα βρετανικά ΜΜΕ η απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ, να ακυρώσει την συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αφορμή φέρεται να αποτέλεσαν όσα είπε την Κυριακή σε συνέντευξή του στο BBC ο Έλληνας πρωθυπουργός: «Θεωρούμε ότι τα Γλυπτά αυτά ανήκουν στην Ελλάδα και ότι ουσιαστικά εκλάπησαν, άρα αυτό δεν είναι κατά την γνώμη μου ένα ζήτημα ιδιοκτησίας, το ζήτημα είναι η επανένωσή του» διερωτώμενος παράλληλα εάν μπορεί η Μόνα Λίζα να κοπεί στα δύο, και να εκτίθεται η …μισή στο ένα μουσείο και η άλλη μισή σε άλλο.
Σήμερα, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει ο πολιτικός συντάκτης του «Sky News», οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές είχαν συμφωνηθεί με την προϋπόθεση ότι η ελληνική πλευρά δεν θα ασκούσε δημόσια πιέσεις για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.
«Οι συζητήσεις είχαν συμφωνηθεί να γίνουν στη βάση ότι οι Έλληνες δεν θα έθεταν δημόσια θέμα με τα Ελγίνεια», λέει το Sky News.
Αλλά η φράση του κ. Μητσοτάκη στο BBC ερμηνεύτηκε από την βρετανική πλευρά ως «αθέτηση» αυτής της συμφωνίας, κάτι που έφερε και την αντίδραση του Ρίσι Σούνακ. O Βρετανός πρωθυπουργός… αντιπρότεινε στην ελληνική πλευρά συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της βρετανικής κυβέρνησης, κάτι που φυσικά δεν έγινε δεκτό.
Η Ντάουνινγκ Στριτ, η οποία αντέδρασε στη σύγκριση της Μόνα Λίζα του Έλληνα πρωθυπουργού, είχε δηλώσει χτες ότι ο κ. Σουνάκ θα απέρριπτε τις εκκλήσεις για την επιστροφή των αρχαίων ελληνικών αντικειμένων, που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου.
Ερωτηθείσα σχετικά με τους ισχυρισμούς του Έλληνα πρωθυπουργού περί ακύρωσης την τελευταία στιγμή χθες, η εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ αρκέστηκε να πει ότι «η σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-Ελλάδας είναι εξαιρετικά σημαντική».
Η ίδια προσθέτει: «Απ’ όσο γνωρίζουμε, η πρόταση για συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό στη θέση του Ρίσι Σουνάκ εξακολουθεί να ισχύει».
To unfair του Σούνακ
Χθες ο Ρίσι Σουνάκ ακύρωσε τις συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του Κυριάκο Μητσοτάκη, προσφέροντας αντ’ αυτού στους Έλληνες συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Όλιβερ Ντάουντεν.
Ο κ. Μητσοτάκης είχε προγραμματίσει να θέσει την προοπτική της επιστροφής των Ελγινείων Μαρμάρων – τα οποία βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο – και αναφέρεται ότι ο κ. Σουνάκ δεν θέλησε να το συζητήσει.
Έντονη αντίδραση της κυβέρνησης
Στην κυβέρνηση εκφράζουν την έντονη ενόχληση τους. Λένε ότι ήταν φάουλ και πολιτικά απρεπής η ακύρωση της συνάντησης με το Βρετανό Πρωθυπουργό . Προσθέτουν πως ήταν προγραμματισμένη και προφανώς ο κ. Ρίσι Σούνακ ενοχλήθηκε από όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο BBC, τα οποία ωστόσο δεν ήταν διαφορετικά από όσα έχει πει μέχρι τώρα και αποτελούν πάγιες ελληνικές θεσεις. Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν ότι το ζήτημα δεν αφορά στη βρετανική κυβέρνηση, αλλά το βρετανικό μουσείο με το οποίο κάνουμε συζητήσεις και θα συνεχίσουμε να κάνουμε.
«Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί. Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε:
«Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση. Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων».