11:00
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
11:00
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Η πρόεδρος της Κομισιόν στο Κίεβο: Μήνυμα αλληλεγγύης μετά τις φρικαλεότητες σε Μπούτσα και Κραματόρσκ

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν / Φωτογραφία: Twitter @vonderleyen

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν / Φωτογραφία: Twitter @vonderleyen

08.04.2022
19:26
Τελευταία ενημέρωση: 09/04/2022 • 8:16
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έδωσε το «παρών» στην Ουκρανία

Η Ευρώπη στέλνει μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης στην Ουκρανία, με την παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην πρωτεύουσα της χώρας, Κίεβο.

Η πρόεδρος της Κομισιόν επισκέφτηκε τις πόλεις στις οποίες έχουν καταγγελθεί εγκλήματα πολέμου και σφαγές αμάχων και συγκεκριμένα σε Μπούτσα και Κραματόρσκ, ενώ βρέθηκε και στο Κίεβο απ’ όπου έστειλε το δικό της μήνυμα για τον πόλεμο της Ρωσίας.

Η φον ντερ Λάιεν, η οποία συνοδεύτηκε από τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, είχε ανακοινώσει ότι θα μεταβεί σήμερα, Παρασκευή, στο Κίεβο ως ένδειξη υποστήριξης στην Ουκρανία.

Οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες πήγαν να δουν τους ομαδικούς τάφους στην Μπούτσα όπου θάφτηκαν δεκάδες αμάχοι που σκοτώθηκαν στις μάχες.

Παρουσιάστηκε φορώντας αλεξίσφαιρο

Υπό τον φόβο επιθέσεων η πρόεδρος της Κομισιόν παρουσιάστηκε στο Κίεβο φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο! Δίπλα της ήταν και άνδρες των ειδικών δυνάμεων, προκειμένου να προστατεύσουν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, από τη στιγμή που η Ουκρανία βρίσκεται υπό καθεστώς πολέμου με τη Ρωσία.

Σε δήλωσή της, τόνισε: «Οι υπεύθυνοι για τις θηριωδίες θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας. Είμαι στο Κίεβο σήμερα για να σας πω ότι η Ευρώπη είναι στο πλευρό σας».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεσμεύτηκε σήμερα ότι θα παράσχει στον πρόεδρο της Ουκρανίας μια «ταχύτερη εκκίνηση» στην προσπάθεια της χώρας να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παραδίδοντας στον Ζελένσκι ένα ερωτηματολόγιο, που θα αποτελέσει την αφετηρία για να αποφασίσουν οι Βρυξέλλες αν θα δεχτούν ως υποψήφιο μέλος την Ουκρανία, η φον ντερ Λάιεν είπε: «Δεν θα είναι, όπως είθισται, ζήτημα ετών αλλά εβδομάδων για να σχηματίσουμε άποψη».

Ο Ζελένσκι είπε ότι θα δώσει τις απαντήσεις μέσα σε μία εβδομάδα.

Η φον ντερ Λάιεν υπενθύμισε τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία και τόνισε: «Η Ρωσία θα περιέλθει σε οικονομικό, χρηματοπιστωτικό και τεχνολογικό μαρασμό, ενώ η Ουκρανία βαδίζει προς το ευρωπαϊκό μέλλον, αυτό βλέπω εγώ».

Η πρόεδρος της Κομισιόν είπε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να παρακολουθεί τις απόπειρες της Ρωσίας να παρακάμψει τις κυρώσεις και, εάν χρειαστεί, να επιβάλει αυστηρότερες. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ζελένσκι στο Κίεβο, είπε ότι η ΕΕ θέλει να αυξήσει το τίμημα που πληρώνει η Ρωσία για την επίθεση που εξαπέλυσε στην Ουκρανία.

Ο ΟΗΕ ξεκινά έρευνα για τις συνθήκες θανάτου των αμάχων στην Μπούτσα

«Το επόμενο στάδιο είναι η διεξαγωγή μιας έρευνας» για τον θάνατο των αμάχων στην Μπούτσα, δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του ΟΗΕ που επισκέφθηκε αυτήν την πόλη, κοντά στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο.

Η έρευνα για τις συνθήκες θανάτου των ανθρώπων που φορούσαν πολιτικά και βρέθηκαν νεκροί στην Μπούτσα μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων είναι «το επόμενο στάδιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ο κόσμος είναι ήδη βαθύτατα σοκαρισμένος»

«Ο κόσμος είναι ήδη βαθύτατα σοκαρισμένος», είπε ο Μάρτιν Γκρίφιθς, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας, αρμόδιος για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις, μιλώντας σε ένα μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Μπούτσα. Διαβεβαίωσε ότι «το επόμενο στάδιο είναι η διεξαγωγή μιας έρευνας».

Ο Βρετανός διπλωμάτης έφτασε στην Μπούτσα γύρω στις 13.00 συνοδευόμενος από τον Αμίν Αουάντ, τον συντονιστή των Ηνωμένων Εθνών για την ουκρανική κρίση. Μαζί πήγαν μπροστά στο δημαρχείο, λίγα λεπτά αφότου υψώθηκε στη στέγη του και πάλι η ουκρανική σημαία, για πρώτη φορά μετά την κατοχή της πόλης από τους Ρώσους.

Ο Γκρίφιθς μίλησε με ένα στέλεχος του δήμου και στη συνέχεια πήγε πεζός στον μαζικό τάφο που έσκαψαν οι Ουκρανοί κοντά σε μια εκκλησία. Εκεί μίλησε για περίπου 20 λεπτά με έναν τοπικό αξιωματούχο ο οποίος του εξήγησε πώς σκοτώνονταν οι άμαχοι τις τελευταίες εβδομάδες.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες: «Πτώματα παντού»

«Ψάχνω τον σύζυγό μου, ήταν εκεί, δεν μπορώ να τον βρω», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια γυναίκα, τρέμοντας και κλαίγοντας με αναφιλητά, διστάζοντας να πλησιάσει τους νεκρούς και κρατώντας το τηλέφωνό της κολλημένο στο αυτί της.

Μια άλλη γυναίκα ψάχνει το διαβατήριό της στις αποσκευές και τα υπόλοιπα πράγματα που είχαν εγκαταλειφθεί στον σταθμό, λερωμένα με κηλίδες αίματος. «Ήμουν στον σταθμό, άκουσα κάτι σαν διπλή έκρηξη, έτρεξα δίπλα στον τοίχο για να προστατευθώ».

«Είδα ανθρώπους μέσα στο αίμα να μπαίνουν στον σταθμό, πτώματα παντού στο έδαφος, δεν ξέρω εάν ήταν χτυπημένοι ή νεκροί. Οι στρατιώτες έσπευσαν να μας πουν να εκκενώσουμε τον σταθμό, τα άφησα όλα εκεί», είπε η ίδια.

Μέσα από τα σπασμένα γυαλιά, ένας αστυνομικός μαζεύει σε ένα κουτί κινητά τηλέφωνα που είναι λερωμένα με αίμα, ένα εκ των οποίων χτυπά δίχως απόκριση.

Τέσσερα αυτοκίνητα καταστράφηκαν ολοσχερώς και απανθρακώθηκαν μπροστά στον σταθμό, όπου συνήθως βρίσκονταν ταξί. Παντού στο έδαφος υπήρχαν ρυάκια αίματος.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση