23:29
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
23:29
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Πούτιν: «Οι ρωσικές δυνάμεις ενεργούν θαρραλέα και αποτελεσματικά στην Ουκρανία» – Η Μόσχα απορρίπτει καταγγελίες για βιασμούς

O Βλαντιμίρ Πούτιν / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

O Βλαντιμίρ Πούτιν / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

12.04.2022
12:36
Τελευταία ενημέρωση: 12/04/2022 • 15:06
Η Ρωσία απέστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο μιας «ειδικής επιχείρησης», για την αποστρατιωτικοποίηση και την «αποναζιστικοποίηση» της, δηλώνει ο Πούτιν

«Οι ρωσικές δυνάμεις που φέρουν εις πέρας τη στρατιωτική εκστρατεία της Μόσχας στην Ουκρανία ενεργούν θαρραλέα και αποτελεσματικά, χρησιμοποιώντας τα πλέον σύγχρονα όπλα», δήλωσε σήμερα (12/4) ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, χρησιμοποιώντας τα πλέον σύγχρονα όπλα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η Ρωσία απέστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο μιας «ειδικής επιχείρησης», όπως τη χαρακτηρίζει για την αποστρατιωτικοποίηση και την «αποναζιστικοποίηση» της γειτονικής της χώρας.

Μιλώντας σε τελετή στο ρωσικό Κοσμοδρόμιο Βοστότσνι στη ρωσική Άπω Ανατολή, ο Πούτιν φέρεται να δήλωσε σήμερα, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, ότι η Μόσχα δεν είχε άλλη επιλογή από το να εξαπολύσει μια στρατιωτική επιχείρηση για να προστατεύσει τη Ρωσία και ότι μια σύγκρουση με τις αντιρωσικές δυνάμεις της Ουκρανίας ήταν αναπόφευκτη.

«Οι στόχοι της είναι απολύτως σαφείς και ευγενείς», δήλωσε ο Πούτιν αναφορικά με τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι ο βασικός στόχος της στρατιωτικής εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία ήταν να σωθούν οι άνθρωποι στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, όπου υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές μάχονται εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων από το 2014.

«Από τη μια πλευρά, βοηθούμε και σώζουμε ανθρώπους και από την άλλη, απλά λαμβάνουμε μέτρα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της ίδιας της Ρωσίας», δήλωσε ο Πούτιν. «Είναι σαφές ότι δεν είχαμε επιλογή. Ήταν η σωστή απόφαση».

Οι ουκρανικές δυνάμεις προβάλλουν ισχυρή αντίσταση και η Δύση έχει επιβάλει σαρωτικές κυρώσεις στη Ρωσία σε μια προσπάθεια να την αναγκάσει να αποσύρει τις δυνάμεις της.

Το Κίεβο προετοιμάζεται για νέα ρωσική επίθεση, η Μόσχα απορρίπτει καταγγελίες για βιασμούς

Η Ουκρανία ζήτησε περισσότερα όπλα από τη Δύση για να την βοηθήσουν να βάλει τέλος στην πολιορκία της Μαριούπολης και να αποκρούσει μια αναμενόμενη ρωσική επίθεση στα ανατολικά, ενώ γίνονται όλο και περισσότερες αναφορές για βιασμούς και βάναυση συμπεριφορά από τις ρωσικές δυνάμεις εναντίον ουκρανών αμάχων.

Εξάλλου το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα το πρωί πως ρωσικοί πύραυλοι κατέστρεψαν αποθήκες πυρομαχικών στις ουκρανικές περιφέρειες του Χμελνίτσκι και του Κιέβου.

Το υπουργείο ανακοίνωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν αποθήκη πυρομαχικών και υπόστεγο αεροσκαφών στην αεροπορική βάση Σταροκοστιαντίνιφ στην περιφέρεια του Χμελνίτσκι, καθώς και μια αποθήκη πυρομαχικών κοντά στην Χαβριλίβκα, βόρεια του Κιέβου.

Στο μεταξύ, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε αργά χθες, Δευτέρα, το βράδυ σε τηλεοπτική ομιλία του ότι η Ρωσία μπορεί να καταφύγει σε χρήση χημικών όπλων, καθώς έχει συγκεντρώσει στρατεύματα στην ανατολική περιφέρια του Ντονμπάς για μια νέα επίθεση εναντίον της Μαριούπολης, όπου χιλιάδες άνθρωποι πιστεύεται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά την πολιορκία της πόλης αυτής που πλησιάζει τις επτά εβδομάδες.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Όσον αφορά τα απαραίτητα όπλα, εξακολουθούμε να εξαρτώμαστε από τις προμήθειες, από τους εταίρους μας. Δυστυχώς δεν λαμβάνουμε όσα χρειαζόμαστε για να τελειώσουμε γρηγορότερα αυτό τον πόλεμο … Ιδιαίτερα για να άρουμε την πολιορκία της Μαριούπολης», δήλωσε.

Ο πρώτος ηγέτης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συναντήθηκε προσωπικά με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν αφότου αυτός ο τελευταίος εξαπέλυσε αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», ο αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ, δήλωσε έπειτα από τις συνομιλίες που είχε χθες, Δευτέρα, στη Μόσχα ότι μια επίθεση στα ανατολικά «προετοιμάζεται σε μαζική κλίμακα».

Αφού υπέστη βαριές απώλειες και απέσυρε τις δυνάμεις της από τα προάστια του Κιέβου, η Ρωσία στράφηκε προς το Ντονμπάς, όπου απαιτεί από την Ουκρανία να παραχωρήσει τον έλεγχο της περιοχής στους αυτονομιστές μαχητές. Η κατάληψη της Μαριούπολης θα επέτρεπε στη Μόσχα να αποπειραθεί να περικυκλώσει την κύρια ουκρανική δύναμη στην ανατολική Ουκρανία.

Κατά την τακτική πρωινή ενημέρωση για τη ζώνη των συγκρούσεων, το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως, εκτός από την προσπάθειά τους να ελέγξουν τη Μαριούπολη, οι ρωσικές δυνάμεις θέλουν επίσης να καταλάβουν την Ποπάσνα, μια πόλη σε απόσταση μεγαλύτερη των δύο ωρών με το αυτοκίνητο από το Λουχάνσκ, και ετοιμάζονται να εξαπολύσουν επίθεση προς την κατεύθυνση του Κουράκοβο, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως τα στρατεύματά τους απώθησαν επιθέσεις στις περιφέρειες του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ, καταστρέφοντας τέσσερα άρματα μάχης, πέντε τεθωρακισμένα οχήματα, δύο ελικόπτερα και τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Το Ρόιτερς δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει τους αριθμούς αυτούς από ανεξάρτητες πηγές.

Ο Σέρχιι Γκαϊντάι, ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ, κάλεσε τους κατοίκους να απομακρυνθούν χρησιμοποιώντας πέντε ανθρωπιστικούς διαδρόμους που συμφωνήθηκε να ανοίξουν σήμερα στην ανατολική Ουκρανία.

«Είναι πολύ πιο τρομακτικό να μείνεις και να καείς στον ύπνο σου από μια ρωσική οβίδα», έγραψε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram. «Απομακρυνθείτε, κάθε ημέρα η κατάσταση γίνεται και χειρότερη. Πάρτε τα απαραίτητα είδη σας και κατευθυνθείτε προς το σημείο αναχώρησης».

Συνολικά εννέα ανθρωπιστικοί διάδρομοι έχουν συμφωνηθεί για σήμερα, περιλαμβανομένου ενός για ιδιωτικά οχήματα από τη Μαριούπολη, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Πρόσφυγες στην Ουκρανία
Πρόσφυγες στην Ουκρανία / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η βρετανή υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας δήλωσε χθες, Δευτέρα, πως η Βρετανία εργάζεται με τους εταίρους της για να επαληθεύσει τις λεπτομέρειες πληροφοριών ότι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να χρησιμοποίησαν χημικούς παράγοντες σε επίθεσή τους στη Μαριούπολη.

«Ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων θα λάβει απάντηση και όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι για το ποιά θα μπορούσε να είναι η απάντηση αυτή», δήλωσε στο Sky News ο βρετανός υφυπουργός Άμυνας Τζέιμς Χίπεϊ.

Ο διοικητής των αυτονομιστών Έντουαρντ Μπασούριν δήλωσε πάντως σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ πως οι δυνάμεις του δεν έκαναν χρήση χημικών όπλων στη Μαριούπολη, παρά τους ουκρανικούς ισχυρισμους περί του αντιθέτου.

Νωρίτερα σήμερα η Ουκρανή υφυπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ είχε δηλώσει πως το Κίεβο ελέγχει ανεξακρίβωτες πληροφορίες ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποίησε χημικά όπλα κατά την πολιορκία της Μαριούπολης.

Καταγγελίες για βιασμούς και εκτελέσεις

Η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τα περίχωρα του Κιέβου έφερε στο φως φρικτές κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου, που περιλαμβάνουν εκτελέσεις και βιασμούς αμάχων. Η Μόσχα απορρίπτει τις κατηγορίες και τις χαρακτηρίζει ουκρανική και δυτική προβοκάτσια ενώ έχει επίσης κατηγορήσει ουκρανικές δυνάμεις για σεξουαλική βία.

Η αξιωματούχος του ΟΗΕ Σίμα Μπαχούς δήλωσε χθες, Δευτέρα, στο Συμβούλιο Ασφαλείας πως ενώ όλες οι κατηγορίες πρέπει να ερευνηθούν από ανεξάρτητους ερευνητές, «η βαναυσότητα που επιδείχθηκε εναντίον Ουκρανών αμάχων μας έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού».

«Ακούμε όλο και περισσότερες καταγγελίες για βιασμούς και σεξουαλική βία», δήλωσε.

Ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ αρνήθηκε τις καταγγελίες και κατηγόρησε την Ουκρανία και τους συμμάχους της «ότι έχουν ξεκάθαρα την πρόθεση να εμφανίσουν τους Ρώσους στρατιώτες ως σαδιστές και βιαστές».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως η ουκρανική κυβέρνηση κατευθύνεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να φυτέψει ψευδή στοιχεία για ρωσική βία εναντίον αμάχων παρά το γεγονός, όπως υποστήριξε το υπουργείο, ότι η Μόσχα «λαμβάνει άνευ προηγουμένου μέτρα για να σώσει αμάχους».

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης κατηγόρησε τη Ρωσία ότι κρατεί σε φυλακές σε ρωσικό έδαφος δημοσιογράφους, ακτιβιστές και αιρετούς αξιωματούχους. Το Ρόιτερς δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό.

Αμερικανική πίεση

Ο Πούτιν πρόκειται να συναντήσει σήμερα τον λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο για να συζητήσουν για την κατάσταση στην Ουκρανία και τις δυτικές κυρώσεις, μετέδωσαν ρωσικά και λευκορωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Οι ΗΠΑ επεδίωξαν να πιέσουν τον Πούτιν να αποσύρει τις δυνάμεις του απαγορεύοντας τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και αερίου και ενθαρρύνοντας τους συμμάχους τους να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Ωστόσο παγκόσμιες δυνάμεις, όπως η Κίνα και η Ινδία, έχουν αποφύγει να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία. Παρακινημένη από μεγάλες εκπτώσεις, η Ινδία έχει αγοράσει περισσότερο ρωσικό αργό πετρέλαιο από την αρχή της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου απ’ ό,τι είχε αγοράσει ολόκληρη την περυσινή χρονιά, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχει συγκεντρώσει το Ρόιτερς.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικώην Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως η Μόσχα δεν θα σταματήσει τις μάχες για οποιονδήποτε νέο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών. Ο τελευταίος είχε συγκληθεί την 1η Απριλίου.

Επιφυλακτικός ο Όλαφ Σολτς για την αποστολή γερμανικών βαρέων όπλων στην Ουκρανία

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέκλεισε το ενδεχόμενο η Γερμανία να αποφασίσει μόνη της για αποστολή βαρέων όπλων (τεθωρακισμένων, αεροσκαφών κλπ) στην Ουκρανία, απαντώντας εμμέσως στην υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία ζήτησε χθες, Δευτέρα, «να σταματήσουμε τις δικαιολογίες και να στείλουμε το συντομότερο δυνατό βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία».

«Δεν θα υπάρξει επιμέρους δράση της Γερμανίας. Έχουμε ήδη παραδώσει όπλα στην Ουκρανία και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, αλλά θα υπάρξουν περαιτέρω διαβουλεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν θα το κάνουμε μόνοι μας. Αγωνιζόμαστε για ισορροπημένη δράση», δήλωσε ο καγκελάριος.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς
Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Γερμανία έχει έως τώρα παραδώσει στην Ουκρανία πυραύλους, χειροβομβίδες και πολυβόλα, ενώ χθες η βιομηχανία Rheinmetall ανακοίνωσε ότι, εφόσον δοθεί η έγκριση της κυβέρνησης, μπορεί να παραδώσει έως και 50 άρματα μάχης στην Ουκρανία.

Υπέρ της συνέχισης της παράδοσης αμυντικού εξοπλισμού τάχθηκε και ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι επίκειται ευρείας κλίμακας επίθεση της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία.

«Η Γερμανία έχει αναλάβει αυτή τη δέσμευση και πρέπει να ανταποκριθεί. Πρόκειται για βοήθεια σε μια επικίνδυνη κατάσταση», δήλωσε ο κ. Χάμπεκ, διευρινίζοντας ωστόσο ότι το Βερολίνο έχει αποφασίσει, για λόγους ασφαλείας, να μη μιλάει για συγκεκριμένους τύπους όπλων ή διαδρομών παράδοσης.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση