14:20
26/06/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
14:20
26/06/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Πόσο κοντά είμαστε σε έναν νέο πόλεμο στην Ευρώπη; – Η Ουκρανία, η Ρωσία και πανικόβλητη Δύση

Μνημείο σε δασική έκταση στην Ουκρανία Photo by Rostislav Artov on Unsplash

Μνημείο σε δασική έκταση στην Ουκρανία Photo by Rostislav Artov on Unsplash

28.01.2022
22:26
Τελευταία ενημέρωση: 29/01/2022 • 12:00
Πόσο κοντά είμαστε πράγματι σε μια ένοπλη σύρραξη ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία;

Πόσο κοντά είμαστε πράγματι σε μια ένοπλη σύρραξη ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία; Οι δηλώσεις ηγετών της Δύσης, αλλά και τα δημοσιεύματα του Διεθνούς Τύπου δίνουν την αίσθηση πως το ενδεχόμενο αυτό δεν είναι διόλου απίθανο.

Μια σύγκρουση μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας «δεν είναι αναπόφευκτη» διαβεβαίωσε χαρακτηριστικά σήμερα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν.  Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τη Δύση να μην προκαλεί πανικό με αφορμή την ένταση με τη Ρωσία, την οποία οι δυτικές χώρες κατηγορούν ότι σχεδιάζει μια εισβολή στο ουκρανικό έδαφος.

«Δεν χρειαζόμαστε αυτόν τον πανικό» επειδή «πρέπει να σταθεροποιήσουμε την οικονομία» της Ουκρανίας, είπε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους ξένους ανταποκριτές.

100.000 Ρώσοι στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία

Περισσότεροι από 100.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με την Ουκρανία από τα τέλη του 2021, ένδειξη, κατά την Ουάσινγκτον, ότι θα μπορούσε να επίκειται μια εισβολή. Όμως ο επικεφαλής του Πενταγώνου υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος» να εξελιχθεί κατ’ ανάγκη αυτή η κατάσταση σε ένοπλη σύρραξη.

«Ο κ. Πούτιν έχει επίσης τη δυνατότητα να κάνει αυτό που πρέπει», σχολίασε, αναφερόμενος στον Ρώσο πρόεδρο ο οποίος διαψεύδει ότι σχεδιάζει μια εισβολή αλλά θεωρεί ότι η Ρωσία απειλείται από μια ενδεχόμενη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς.

Οι δηλώσεις του Ζελένσκι έγιναν αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν κάλυψαν τις ανησυχίες της Μόσχας αλλά ότι ο ίδιος είναι έτοιμος να συνεχίσει τον διάλογο.

Βήμα καλής θέλησης προς τη Μόσχα από το Κίεβο

Εάν η Ρωσία δηλώνει ότι «δεν θα επιτεθεί στην Ουκρανία», θα μπορούσε «να κάνει βήματα για να το αποδείξει», είπε επόσης ο Ουκρανός πρόεδρος στη συνέντευξη που παραχώρησε στους ξένους ανταποκριτές στο Κίεβο.

Ο Ζελένσκι είπε ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Πούτιν με οποιοδήποτε σχήμα, σύμφωνα με τις δηλώσεις που μετέδιδε το ουκρανικό τηλεοπτικό κανάλι «Ουκραΐνα-24». «Θέλω να συναντηθώ, δεν φοβάμαι κανένα σχήμα, διμερές (με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας), το ίδιο είναι, είμαι έτοιμος», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, είχε δηλώσει ότι είναι έτοιμοι να δεχθούν τον Ζελένσκι στη Ρωσία για να συζητήσουν την εξομάλυνση των σχέσεων, αλλά αν ο Ουκρανός ηγέτης προτίθεται να συζητήσει τα ζητήματα στο Ντονμπάς, τότε θα πρέπει να απευθυνθεί στην ομάδα επαφής. Ο Λαβρόφ κατονόμασε ως τόπους συνάντησης την Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη και το Σότσι.

«Έχουμε ήδη επανειλημμένα δηλώσει ότι η χώρα μας δεν προτίθεται να επιτεθεί σε κανέναν. Θεωρούμε απαράδεκτη ακόμη και τη σκέψη ενός πολέμου μεταξύ των λαών μας» δήλωσε στο ίδιο μήκος κύματος εχθές, ο Αλεξέι Ζάιτσεφ, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Οι σπασμωδικές κινήσεις της Δύσης

Την Τετάρτη, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν είπε ότι «όλα δείχνουν» πως ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν «θα κάνει χρήση στρατιωτικής βίας κάποια δεδομένη στιγμή, ίσως από τώρα μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου».

Πολλές δυτικές πρεσβείας, όπως των ΗΠΑ και του Καναδά, ανακάλεσαν ένα μέρος του προσωπικού τους λόγω της απειλής αυτής. Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε «λάθος» αυτήν την απόφαση.

«Δεν θεωρώ ότι η κατάσταση τώρα είναι πιο τεταμένη από προηγουμένως. Υπάρχει μια αίσθηση στο εξωτερικό ότι εδώ γίνεται πόλεμος. Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο», είπε ο Ζελένσκι. «Δεν λέω ότι δεν είναι πιθανή μια κλιμάκωση (…) αλλά δεν χρειαζόμαστε αυτόν τον πανικό», επέμεινε.

Επικοινωνία Πούτιν με Μακρόν

Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι η Μόσχα θα μελετήσει προσεκτικά τις γραπτές απαντήσεις που έλαβε από την Δύση στις 26 Ιανουαρίου από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, στις δικές της προτάσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας και ήδη μετά από αυτό θα καθορίσει τις περαιτέρω ενέργειες της, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε κατά την διάρκεια της συνομιλίας ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στις απαντήσεις τους στις προτάσεις της Μόσχας για τις εγγυήσεις ασφαλείας δεν έλαβαν υπόψιν τις θεμελιώδεις ανησυχίες της Ρωσίας.

Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να συνεχίσουν τον διάλογο σε όλο το φάσμα των ζητημάτων της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «σε σχέση με την ανάληψη της προεδρίας από την Γαλλία στο Συμβούλιο της ΕΕ στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους ο Μακρόν ενημέρωσε τον Πούτιν για τις προσεγγίσεις του Παρισιού στο πανευρωπαϊκό πεδίο»

Ο Πούτιν κατά την συνομιλία υπογράμμισε την σημασία της απαρέγκλιτης τήρησης εκ μέρους του Κιέβου των συμφωνιών του Μινσκ, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου στην οποία επισημαίνεται ότι η Ρωσία και η Γαλλία τόνισαν ότι έχουν κοντινές θέσεις στο ζήτημα του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης ΚΟΣΔ) που σχετίζεται με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Αργότερα, το βράδυ της Παρασκευής, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε έπειτα από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε απόψε με τον Γάλλο ομόλογό του, τον Εμανουέλ Μακρόν, ότι οι εντατικές διαβουλεύσεις έχουν μειώσει τον κίνδυνο μίας κλιμάκωσης της κρίσης μεταξύ της χώρας του και της Ρωσίας. Ο πρόεδρος Μακρόν επανέλαβε από την πλευρά του την αποφασιστικότητά του για τη διατήρηση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, αναφέρει το Ελιζέ.

Ενοχλημένος με τον Μπάιντεν εμφανίζεται ο Ουκρανός πρόεδρος

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, αυτό ήταν το μήνυμα που έδωσε ο ίδιος στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Πέμπτη, καθώς και ότι η Ρωσία προσπαθεί να εκφοβίσει την Ουκρανία.

Μία πηγή που έχει γνώση αυτής της συνομιλίας ανέφερε ότι ο Ζελένσκι στο τηλεφώνημα με τον Μπάιντεν υποβάθμισε τον κίνδυνο ρωσικής επίθεσης και, αντιθέτως, επικεντρώθηκε στην οικονομία. Σήμερα, ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος εμφανίστηκε ενοχλημένος με τις συνεχείς δηλώσεις του Αμερικανού ομολόγου του περί πολέμου.

«Εγώ κατανοώ σε βάθος τι συμβαίνει στο κράτος μας, όπως ακριβώς και (ο Μπάιντεν) καταλαβαίνει τι συμβαίνει στις ΗΠΑ. Μήπως έχουμε άρματα στους δρόμους μας; Όχι. Αλλά, αν δεν είσαι εδώ, σου δίνεται η αίσθηση από τα μέσα ενημέρωσης ότι γίνεται πόλεμος», τόνισε, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό ο Μπάιντεν να λαμβάνει τις πληροφορίες του για την κατάσταση από τον ίδιο και όχι από «ενδιάμεσους».

Νωπές οι μνήμες της Κριμαίας στην Ουκρανία

Είναι ακόμη νωπές οι μνήμες στην Ουκρανία από τις οικονομικές επιπτώσεις που είχε πριν από οκτώ χρόνια η προσάρτηση της Κριμαίας και η στήριξη που προσέφερε η Ρωσία στους αυτονομιστές του Ντονμπάς.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι η οικονομία της Ουκρανίας είναι πλέον πιο ανθεκτική, όμως ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος είπε στο πρακτορείο Reuters ότι υπουργοί της κυβέρνησης, στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας και ο πρόεδρος συνεδριάζουν για να αποτιμήσουν την κατάσταση στην αγορά.

Το ΝΑΤΟ μοναδικός εγγυητής της ασφάλειας

Ο Ζελένσκι τόνισε πάντως ότι το ΝΑΤΟ ήταν ο μοναδικής εγγυητής της ασφάλειάς της Ουκρανίας στην αντιπαράθεσή της με τη Ρωσία. Προειδοποίησε ότι οι χώρες μέλη της Συμμαχίας στην ανατολική Ευρώπη μπορεί επίσης να δεχθούν κυβερνοεπιθέσεις ή άλλες τακτικές εκφοβισμού από τη Μόσχα.

«Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή πρόκληση για το ΝΑΤΟ Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες σκέφτονται: ας μην το διακινδυνεύσουμε, ας μην βάλουμε μέσα στην Ουκρανία. Αλλά, αν ξεσπάσει ένας πόλεμος, θα γίνει και στα σύνορα ορισμένων χωρών του ΝΑΤΟ», προειδοποίησε.

Ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Βρετανία ότι επιτρέπει το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος από Ρώσους αλλά και άλλους ολιγάρχες από χώρες όπως το Καζακστάν ή η ίδια η Ουκρανία.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση