13:54
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
13:54
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Πολιορκία στη Μαριούπολη: Ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην ουκρανική πόλη, το «παγωμένο κολαστήριο» της Ουκρανίας

Βομβαρδισμένο τοπίο στη Μαριούπολη της Ουκρανίας / Φωτογραφία: ΑΠΕ21

Βομβαρδισμένο τοπίο στη Μαριούπολη της Ουκρανίας / Φωτογραφία: ΑΠΕ21

22.03.2022
19:05
Τελευταία ενημέρωση: 22/03/2022 • 21:06
Δραματικές οι ώρες στη Μαριούπολη

Ορισμένες ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται τώρα εντός της πολιορκημένης ουκρανικής πόλης, Μαριούπολη, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων.

Ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε ότι διεξάγονται σκληρές μάχες στη Μαριούπολη και γύρω από αυτήν, τις οποίες οι Ρώσοι θέλουν να είναι σε θέση να ανακηρύξουν ως μια πρώτη στρατηγική νίκη και να τις χρησιμοποιήσουν προκειμένου να αποτρέψουν την εκτροπή των ουκρανικών δυνάμεων για την υπεράσπιση του Κιέβου.

Η πόλη-λιμάνι δέχεται τώρα ναυτικούς βομβαρδισμούς από πλοία στην Αζοφική Θάλασσα. Δύο «σούπερ ισχυρές βόμβες» συγκλόνισαν την πόλη σήμερα, ενώ οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίζονταν, δήλωσαν οι τοπικές αρχές, σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο Guardian.

Ένας τοπικός περιφερειάρχης στην Ουκρανία δήλωσε σήμερα πως ρωσικές και ουκρανικές δυνάμεις πολεμούν στη Μαριούπολη και κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι πυροβόλησαν αδιάκριτα κατά κατοικημένων περιοχών και ουκρανικών στρατιωτικών στόχων.

Οι Ρώσοι αρνούνται ότι στοχεύουν αμάχους. Μιλώντας στην εθνική τηλεόραση, ο κυβερνήτης της περιοχής του Ντονέτσκ Πάβλο Κιριλένκο δήλωσε ότι άμαχοι δέχονταν ρωσικά πυρά, πέραν των μαχητών της στρατιωτικής μονάδας του Αζόφ.

Εν τω μεταξύ, γύρω από το Μίκολαϊβ, οι Ρώσοι αναγκάζονται να υποχωρήσουν μπροστά στην απώθηση των Ουκρανών υπερασπιστών της πόλης. Αναφέρεται επίσης ουκρανική αντεπίθεση γύρω από το Ιζιούμ, μια πόλη 75 μίλια νότια του Χάρκοβο. Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι υπάρχουν πρώτες ενδείξεις ότι οι Ουκρανοί είναι «τώρα ικανοί και πρόθυμοι να ανακαταλάβουν εδάφη».

Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι υπάρχουν συνεχιζόμενα προβλήματα ηθικού μεταξύ των ρωσικών στρατευμάτων, με ελλείψεις σε τρόφιμα και καύσιμα, καθώς και κρυοπαγήματα, λόγω της έλλειψης εξοπλισμού για ζεστό καιρό. “Παλεύουν σε πολλά μέτωπα”, δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Παγιδευμένοι στη Μαριούπολη

Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι είναι παγιδευμένοι στη Μαριούπολη, όπου η κατάσταση έχει περιγραφεί ως ένα «παγωμένο κολαστήριο γεμάτο πτώματα και κατεστραμμένα κτίρια», δήλωσε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ιρίνα Βερεστσούκ απηύθυνε νωρίτερα έκκληση στη Ρωσία να επιτρέψει ανθρωπιστικές προμήθειες στην πολιορκημένη νότια πόλη Μαριούπολη και να αφήσει τους αμάχους να φύγουν.

Μια αυτοκινητοπομπή 15 λεωφορείων που μεταφέρει 1.114 εκκενωμένους πρόκειται να αναχωρήσει για ένα ταξίδι 200 χιλιομέτρων προς την πόλη Ζαπορίζια την Τρίτη, όπου οι άνθρωποι θα λάβουν τρόφιμα, ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη, καθώς και βοήθεια για επανεγκατάσταση.

 

Γιατί ο Πούτιν θέλει τόσο πολύ τη Μαριούπολη

Σε ανάλυσή του νωρίτερα, το BBC, σημειώνει πως υπάρχουν τέσσερις κύριοι λόγοι για τους οποίους η κατάληψη της παραθαλάσσιας πόλης που αποτελεί και λιμάνι στρατηγικής σημασίας, θα ήταν μεγάλη νίκη για τη Ρωσία αλλά και ένα βαριά ήττα για την Ουκρανία.

1. Εξασφάλιση χερσαίας γέφυρας μεταξύ Κριμαίας και Ντονμπάς

Από γεωγραφικής άποψης, η Μαριούπολη καταλαμβάνει μόνο μια μικρή περιοχή στον χάρτη, αλλά τώρα αντιστέκεται στις ρωσικές δυνάμεις που έχουν εισβάλει από τη χερσόνησο της Κριμαίας. Και οι δυνάμεις αυτές πιέζουν βορειοανατολικά προκειμένου να καταφέρουν να συνδεθούν με τους συντρόφους τους αλλά και τους αποσχιστές συμμάχους τους στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας.

Το βομβαρδισμένο θέατρο στη Μαριούπολη
Το βομβαρδισμένο θέατρο στη Μαριούπολη Φωτογραφία: @nexta_tv

2. Στραγγαλισμός της οικονομίας της Ουκρανίας

Η Μαριούπολη υπήρξε από καιρό ένα στρατηγικά σημαντικό λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα, μέρος της Μαύρης Θάλασσας. Με τις σημαντικές θέσεις ελλιμενισμού του, είναι το μεγαλύτερο λιμάνι στην περιοχή της Αζοφικής Θάλασσας και φιλοξενεί ένα σημαντικό εργοστάσιο σιδήρου και χάλυβα.

Βομβαρδισμένο τοπίο στην Μαριούπολη
Βομβαρδισμένο τοπίο στην Μαριούπολη / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η πόλη είναι βασικός εξαγωγικός κόμβος για τον χάλυβα, τον άνθρακα και το καλαμπόκι της Ουκρανίας που προορίζονται για πελάτες στη Μέση Ανατολή και όχι μόνο. Επομένως, η απώλεια της Μαριούπολης θα ήταν σημαντικό πλήγμα για ό,τι έχει απομείνει από την οικονομία της Ουκρανίας.

3. Ευκαιρία για προπαγάνδα από την πλευρά της Ρωσίας

Η Μαριούπολη φιλοξενεί μια ουκρανική μονάδα πολιτοφυλακής που ονομάζεται Τάγμα Αζόφ, που πήρε το όνομά της από τη Θάλασσα του Αζόφ που συνδέει τη Μαριούπολη με την υπόλοιπη Μαύρη Θάλασσα.

Το Τάγμα του Αζόφ περιλαμβάνει ακροδεξιούς εξτρεμιστές, συμπεριλαμβανομένων νεοναζί, οι οποίοι έχουν στοχοποιηθεί πολλές φορές από τη ρωσική πλευρά για επιθέσεις κατά αμάχων στην ανατολική Ουκρανία και προβοκάτσια κατά τη διάρκεια του πολέμου.

4. Μεγάλη τόνωση του ηθικού

Η κατάληψη της Μαριούπολης από τη Ρωσία, εάν συμβεί, θα είναι ψυχολογικά σημαντική και για τις δύο πλευρές σε αυτόν τον πόλεμο. Μια ρωσική νίκη στη Μαριούπολη θα επέτρεπε στο Κρεμλίνο να δείξει στους Ρώσους πολίτες -μέσω των κρατικά ελεγχόμενων μέσων ενημέρωσης- ότι η Ρωσία πετυχαίνει τους στόχους της και σημειώνει πρόοδο.

Πολίτης με σημαία της Ουκρανίας στη Μαριούπολη
Πολίτης με σημαία της Ουκρανίας στη Μαριούπολη / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Κι αυτό την ώρα που οι πληροφορίες, τουλάχιστον στη Δύση, κάνουν λόγο για σημαντικές απώλειες στο πεδίο του πολέμου για τη Μόσχα και σημαντικά επιχειρησιακά προβλήματα.

Επίθεση με Drone στο Κίεβο

Νωρίτερα, τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σήμερα, σε επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον ενός πολυώροφου κτιρίου στο Κίεβο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Πολλά τέτοια τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη-«καμικάζι» έπληξαν ένα κτίριο της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, στα βορειοδυτικά προάστια της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Οι διασώστες ανέσυραν τουλάχιστον έναν νεκρό, που φορούσε στρατιωτική στολή, από το επταώροφο κτίριο απ’ όπου υψωνόταν ακόμη καπνός.

Στρατιώτες που βρίσκονταν στο σημείο είπαν ότι επρόκειτο για επίθεση με ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ένα εκ των οποίων καταρρίφθηκε. Τα συντρίμμια του, δυο μεταλλικά κομμάτια μήκους περίπου ενός μέτρου, ήταν ορατά στο έδαφος, κοντά στο σημείο της επίθεσης.

Βομβαρδισμένο κτίριο στην Ουκρανία
Βομβαρδισμένο κτίριο στην Ουκρανία / Φωτογραφία: Κιέβο

Ένας αξιωματικός της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών, που ρωτήθηκε επί τόπου, είπε ότι η αεροπορική επιδρομή έγινε με αεροπλάνα τύπου Orlan και ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ προκλήθηκε και πυρκαγιά. Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία για τους τρεις νεκρούς. «Δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν», διαβεβαίωσε εξάλλου ο ίδιος αξιωματούχος, ζητώντας να μην κατονομαστεί.

Από το βράδυ της Δευτέρας μέχρι και αύριο το πρωί στο Κίεβο έχει επιβληθεί καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν το βράδυ της Κυριακής σε πυραυλικό πλήγμα εναντίον ενός εμπορικού κέντρου όπου, σύμφωνα με τη Μόσχα, φυλάσσονταν όπλα και πυρομαχικά.

Συνεχίζεται η επίθεση σε Μαριούπολη και άλλες πόλεις

Ο ουκρανικός στρατός υποστήριξε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αποθέματα πυρομαχικών και τροφίμων που θα διαρκέσουν «όχι περισσότερο από τρεις ημέρες» στην επιχειρησιακή του έκθεση σήμερα το πρωί. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η κατάσταση είναι παρόμοια με τα καύσιμα.

«Η κινητοποίηση γίνεται χαοτικά … οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν καμία στρατιωτική ειδικότητα, επειδή δεν έχουν υπηρετήσει ποτέ στο στρατό». Η Ουκρανία υποστήριξε επίσης ότι οι δυνάμεις της ανακατέλαβαν την πόλη Μακάριβ, λίγο περισσότερο από 30 μίλια (50 χλμ.) δυτικά του Κιέβου.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε να διεξαχθούν απευθείας συνομιλίες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας: «Χωρίς αυτή τη συνάντηση είναι αδύνατο να κατανοήσουμε πλήρως για τι είναι έτοιμοι προκειμένου να σταματήσει ο πόλεμος».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Ο Ζελένσκι δήλωσε στο ιταλικό κοινοβούλιο: «Για τα ρωσικά στρατεύματα, η Ουκρανία είναι οι πύλες της Ευρώπης, όπου θέλουν να εισβάλουν». Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι πρόσθεσε από την πλευρά του ότι η Ουκρανία έχει προβάλει «ηρωική» αντίσταση και ότι η Ιταλία θα υποστηρίξει την αίτηση του Κιέβου να ενταχθεί στην ΕΕ.

Στο μεταξύ, δημοσιογράφος της ρωσικής εφημερίδας Komsomolskaya Pravda δήλωσε ότι μια ιστορία που εμφανίστηκε στον ιστότοπό της τη Δευτέρα και ισχυριζόταν ότι σχεδόν 10.000 Ρώσοι στρατιώτες είχαν σκοτωθεί στην Ουκρανία μέχρι στιγμής ήταν το αποτέλεσμα ενός «χάκερ» στον ιστότοπο.

Ένας Ουκρανός βουλευτής της Οδησσού, ο Ολεξίι Χοντσαρένκο, δήλωσε ότι αναμένει μια ρωσική χερσαία επιχείρηση κατά της πόλης που θα ξεκινήσει από τη Μαύρη Θάλασσα. Οι κατοικημένες περιοχές στην Οδησσό φέρεται να έγιναν στόχος για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του πολέμου τη Δευτέρα.

Ο δήμαρχος του της πόλης Μπορισπίλ κάλεσε τους πολίτες να εγκαταλείψουν την πόλη. Βρίσκεται λίγο έξω από το Κίεβο, κοντά στο μεγαλύτερο διεθνές αεροδρόμιο της Ουκρανίας.

Οι ηγέτες των «27» της ΕΕ στις Βερσαλλίες
Οι ηγέτες των «27» στις Βερσαλλίες / Φωτογραφία: Eurokinissi

Οι ηγέτες της ΕΕ σκοπεύουν να δημιουργήσουν ένα «καταπιστευματικό ταμείο» για την Ουκρανία, καθώς μάχεται κατά της εισβολής της Ρωσίας και για να τη βοηθήσουν να ανοικοδομηθεί μετά τον πόλεμο, σύμφωνα με σχέδιο εγγράφου που εκπονήθηκε πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση