23:43
16/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
23:43
16/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Πόλεμος στο Ισραήλ: Όλες οι χώρες «ψάχνονται» να απομακρύνουν τους πολίτες τους

Εικόνα από τους βομβαρδισμούς στο Ισραήλ / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εικόνα από τους βομβαρδισμούς στο Ισραήλ / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

11.10.2023
23:36
Τελευταία ενημέρωση: 12/10/2023 • 13:36

Κυβερνήσεις και αεροπορικές εταιρείες εντείνουν τις προσπάθειές τους για την απομάκρυνση χιλιάδων τουριστών από το Ισραήλ, αλλά και τον επαναπατρισμό Ισραηλινών που βρίσκονται στο εξωτερικό, εν μέσω της κλιμάκωσης της βίας μετά τις επιθέσεις της Χαμάς, το Σαββατοκύριακο.

Ο ισραηλινός αερομεταφορέας El Al ανέφερε ότι σήμερα και αύριο Πέμπτη θα πραγματοποιήσει 12 πρόσθετες πτήσεις από και προς την Αθήνα, τη Ρώμη, τη Μαδρίτη, το Βουκουρέστι, τη Νέα Υόρκη, το Παρίσι, τη Λάρνακα και την Κωνσταντινούπολη. Η θυγατρική της, χαμηλού κόστους, Sun Dor σχεδιάζει επίσης περισσότερες πτήσεις από την Κωνσταντινούπολη. Η El Al είχε ήδη ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιούσε μία πρόσθετη πτήση από τη Νέα Υόρκη και άλλες έξι από και προς τη Λάρνακα.

Οι περισσότερες ξένες αεροπορικές εταιρείες έχουν διακόψει ή περιορίσει δραστικά τα δρομολόγιά τους από και προς το Τελ Αβίβ και για τους επιβάτες είναι αβέβαιο το πώς θα φύγουν από το Ισραήλ ή θα επιστρέψουν σε αυτό. Οι προξενικές υπηρεσίες αγωνίζονται να ανταποκριθούν στα αιτήματα για βοήθεια και δίνουν προτεραιότητα σε εκείνους οι συγγενείς των οποίων αγνοούνται.

Σε μια ασυνήθιστη ενέργεια, ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας Γιαν Λιπάφσκι είπε στους δημοσιογράφους ότι πήρε μαζί του 34 Τσέχους από το Ισραήλ, μέσα στο κυβερνητικό αεροσκάφος, αφού έκανε μια στάση στη χώρα αυτή επιστρέφοντας από το Ομάν. Ο υπουργός, ο πρώτος από ξένη χώρα που βρέθηκε στο Ισραήλ μετά τις επιθέσεις, δεν απέκλεισε να στείλει και άλλο ένα αεροσκάφος για να επαναπατρίσει τους Τσέχους που παραμένουν εκεί.

Ο Λιπάφσκι έφτασε στο Ισραήλ το απόγευμα της Τρίτης και προσγειώθηκε στην Πράγα νωρίς σήμερα το πρωί. «Μίλησα στους πολίτες μας. Προσπάθησαν να επικοινωνήσουν πολλές φορές με τις αεροπορικές εταιρείες, αλλά δεν έβγαζαν γραμμή» είπε.

Η Δανία ανακοίνωσε επίσης ότι προσφέρεται να απομακρύνει τους πολίτες της και τους μόνιμους κατοίκους της χώρας από το Ισραήλ και τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Για τον σκοπό αυτό ετοιμάζεται να στείλει ένα στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 Hercules στο Ισραήλ.

Η El Al, τα αεροσκάφη της οποίας διαθέτουν αντιπυραυλικά συστήματα κατευθυνόμενα με λέιζερ, ανέφερε στις αρχές της εβδομάδας ότι προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες πολλών Ισραηλινών που θα πετούσαν με άλλες εταιρείες αλλά οι πτήσεις τους ματαιώθηκαν. «Αυξήσαμε τις πτήσεις σε πολλά αεροδρόμια σε όλον τον κόσμο και θα συνεχίσουμε», τόνισε.

Άλλες χώρες συζητούν με αεροπορικές εταιρείες τον επαναπατρισμό των πολιτών τους. Κατόπιν αιτήματος της γερμανικής κυβέρνησης, η Lufthansa θα αναλάβει τον επαναπατρισμό των Γερμανών πολιτών από το Ισραήλ με «πολλές» ειδικές πτήσεις αύριο και μεθαύριο. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, περίπου 4.500 Γερμανοί έχουν δηλώσει ότι θέλουν να φύγουν από τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων πολλών σχολικών τάξεων που βρίσκονταν σε εκδρομή και πολλών ομάδων νέων.

Η Norwegian Air, που έχει διακόψει τις πτήσεις από και προς το Ισραήλ μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου, ανέφερε ότι θα πραγματοποιήσει μια έκτακτη πτήση στο Τελ Αβίβ για να παραλάβει Νορβηγούς και άλλους Σκανδιναβούς πολίτες.

Οι επιβάτες έχουν άλλο ένα πρόβλημα να αντιμετωπίσουν: το υψηλό κόστος των εισιτηρίων, ιδίως για εκείνους που θέλουν να φύγουν από το Ισραήλ. Η El Al ανέφερε την Τρίτη ότι θα φροντίσει να κρατήσει χαμηλά το κόστος για τους εφέδρους που επιστρέφουν στο Ιρσαήλ και τα ακριβότερα εισιτήριά της είναι αυτά στις πτήσεις από τις ΗΠΑ, που φτάνουν τα 900 δολάρια.

Σύμφωνα πάντως με ιστοτόπους online κρατήσεων εισιτηρίων, τα απλά εισιτήρια (χωρίς επιστροφή) από το Ισραήλ με προορισμό το Λονδίνο ή τη Νέα Υόρκη μπορεί να στοιχίζουν χιλιάδες δολάρια, επειδή οι εταιρείες έχουν περιορίσει ή τροποποιήσει δραστικά τα δρομολόγιά τους.

Εκτός από τη Γερμανία, πολλές άλλες χώρες έχουν ήδη ξεκινήσει ή σχεδιάζουν να επαναπατρίσουν τους πολίτες τους:

Αργεντινή:

  • Η Αργεντινή, που φιλοξενεί μια σημαντική εβραϊκή κοινότητα, ξεκίνησε από την Τρίτη τον επαναπατρισμό περίπου 1.200 πολιτών της, στέλνοντας ένα πρώτο στρατιωτικό αεροσκάφος στο Τελ Αβίβ.

Βραζιλία:

  • Η κυβέρνηση σκοπεύει να κινητοποιήσει τουλάχιστον έξι αεροσκάφη για τον επαναπατρισμό όσων θέλουν να φύγουν από το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη. Περίπου 14.000 Βραζιλιάνοι ζουν στο Ισραήλ και άλλες 6.000 στα Παλαιστινιακά Εδάφη. Ορισμένοι έχουν ήδη φύγει με εμπορικές πτήσεις.

Καναδάς:

  • Η κυβέρνηση θα οργανώσει ειδικές πτήσεις από το Τελ Αβίβ εντός των επόμενων ημερών. Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι θα σταλούν στρατιωτικά αεροσκάφη για να παραλάβουν τους Καναδούς πολίτες και να τους μεταφέρουν στην Αθήνα.

Νότια Κορέα:

  • Αεροσκάφος της Korean Air προσγειώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί στο διεθνές αεροδρόμιο Ιντσεόν, μεταφέροντας 192 Νοτιοκορεάτες από το Τελ Αβίβ. Άλλοι 30 θα αναχωρήσουν εντός της εβδομάδας με εμπορικές πτήσεις και 27 άτομα που έκαναν προσκύνημα στο Ισραήλ θα μεταβούν οδικώς στην Ιορδανία.

Δανία:

  • «Εντός των επόμενων ημερών» θα επαναπατριστούν όσοι από τους Δανούς πολίτες το επιθυμούν. Περίπου 1.200 ζουν σήμερα στο Ισραήλ και άλλοι 90 στα παλαιστινιακά εδάφη.

Ισπανία:

  • Ένα A330 της ισπανικής Πολεμικής Αεροπορίας προσγειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα σε στρατιωτική βάση κοντά στη Μαδρίτη μεταφέροντας περισσότερους από 200 Ισπανούς, Ευρωπαίους και πολίτες τρίτων χωρών που ζουν μόνιμα στην Ισπανία. Ένα δεύτερο αεροσκάφος απογειώθηκε αργότερα για να παραλάβει και άλλους Ισπανούς πολίτες από το Τελ Αβίβ.

Φινλανδία:

  • Το Ελσίνκι σκοπεύει να οργανώσει την απομάκρυνση των Φινλανδών και πολιτών τρίτων χωρών που είναι μόνιμοι κάτοικοι της Φινλανδίας.

Γαλλία:

  • Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί μια έκτακτη πτήση της Air France στο πλαίσιο «μιας επιχείρησης που συντονίζεται από το κέντρο διαχείρισης κρίσεων» του υπουργείου Εξωτερικών, για τον επαναπατρισμό των Γάλλων που δεν έχουν καταφέρει να φύγουν ακόμη από το Ισραήλ.

Ισλανδία:

  • Ένα εμπορικό αεροσκάφος θα σταλεί στο Ισραήλ για να παραλάβει τους περίπου 120 Ισλανδούς που έχουν αποκλειστεί στην περιοχή.

Νιγηρία:

  • Η κυβέρνηση επαναπάτρισε 310 πολίτες οι οποίοι έκαναν θρησκευτικό τουρισμό στο Ισραήλ και κατάφεραν να φτάσουν οδικώς στην Ιορδανία. Οι προσκυνητές μετέβαιναν από τη Βηθλεέμ στη Ναζαρέτ όταν πληροφορήθηκαν ότι ήταν σε εξέλιξη μια επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.

Νορβηγία:

  • Μια πτήση θα πραγματοποιηθεί σήμερα το βράδυ από το Τελ Αβίβ για το Όσλο. Περίπου 500 Νορβηγοί ζουν στο Ισραήλ και άλλοι 100 στα παλαιστινιακά εδάφη.

Πορτογαλία:

  • Σήμερα το πρωί επαναπατρίστηκαν 152 Πορτογάλοι και άλλοι 14 Ευρωπαίοι, με πτήση της TAP Air Portugal από την Κύπρο, όπου είχαν μεταφερθεί τη Δευτέρα με στρατιωτικό αεροσκάφος που στάλθηκε στο Ισραήλ.

Σουηδία:

  • Η Στοκχόλμη οργανώνει την εκκένωση, αλλά το πότε ακριβώς θα αναχωρήσουν τα αεροσκάφη δεν έχει γίνει γνωστό. Περίπου 3.000 Σουηδοί ζουν στο Ισραήλ και άλλοι 800 στα παλαιστινιακά εδάφη.

Ελβετία:

  • Ένα πρώτο αεροσκάφος της εταιρείας Swiss μετέφερε την Τρίτη περίπου 220 Ελβετούς πολίτες. Μια δεύτερη πτήση από τη Ζυρίχη για το Τελ Αβίβ θα γίνει σήμερα, κατόπιν αιτήματος του υπουργείου Εξωτερικών. Στο Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη ζουν περίπου 28.000 Ελβετοί πολίτες με τις οικογένειές τους.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση