01:57
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
01:57
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα «αγκάθια» μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας – Με ποιους όρους θα κάτσει ο Πούτιν στο τραπέζι με τον Ζελέσνκι

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι

17.03.2022
23:40
Τελευταία ενημέρωση: 18/03/2022 • 9:29
Η Άγκυρα διαρρέει όσα έχει θέσει ως όρο ο Ρώσος πρόεδρος για να συμφωνήσει σε ειρήνη στην Ουκρανία

Στενός σύμβουλος Ερντογάν αποκαλύπτει τους όρους που θέτει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προκειμένου να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον Ουκρανό ομόλογό του για μια συμφωνία ειρήνης στην Ουκρανία.

«Τα αιτήματα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν είναι συγκεκριμένα και μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του Ρώσου ηγέτη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τέσσερα από αυτά είναι αρκετά εύκολο να συμφωνηθούν» σημείωσε ο Ιμπραήμ Καλίν στον συντάκτη του BBC, Τζον Σίμσρον. Σε αυτά περιλαμβάνεται η δέσμευση από την Ουκρανία πως θα παραμείνει ουδέτερη και στο μέλλον και δεν θα επιδιώξει να γίνει μέλος της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας, του ΝΑΤΟ.

Μια παρόμοια δήλωση έχει κάνει και ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι. «Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, μετρίασα τη θέση μου για το θέμα αυτό εδώ και λίγο καιρό, αφότου αντιληφθήκαμε» ότι το ΝΑΤΟ «δεν ήταν έτοιμο να δεχτεί την Ουκρανία» ανέφερε σε αυτήν τη συνέντευξη του την περασμένη εβδομάδα.

Βλανιμίρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Βλανιμίρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι / Φωτογραφία: Twitter

Άλλα αιτήματα που θέτει ο Πούτιν περιλαμβάνουν μια «ρήτρα αποναζιστικοποίησης», μια ορολογία που έχει μεταχειριστεί πολλές φορές ο Ρώσος πρόεδρος για την Ουκρανία και την νυν ηγεσία της. Παρότι προσβλητική για τον Ζελένσκι, η υποτιθέμενη αποναζιστικοποίηση θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή, σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, καθώς να δοθούν και δεσμεύσεις για την προστασία της ρωσικής γλώσσας και των ρωσόφιλων κοινοτήτων.

Στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία, κάπου εδώ τελειώνει και η εύκολη συζήτηση. «Ο Πούτιν απαιτεί επίσης τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας και την αποδοχή από τον Ζελένσκι ότι η Κριμαία, η οποία καταλήφθηκε από τη Ρωσία το 2014, αποτελεί πλέον μόνιμο τμήμα της ρωσικής ομοσπονδίας» φέρεται να διεμήνυσε ο Ρώσος πρόεδρος στην τηλεφωνική του συνομιλία με τον Ερντογάν.

Αυτό το τελευταίο, φέρεται να υποστηρίζει ο Πούτιν, μπορεί να διευθετηθεί μόνο πρόσωπο με πρόσωπο με τον Ουκρανό αντίπαλό του, ο οποίος έχει ήδη δηλώσει ότι είναι πρόθυμος να μιλήσει. Αλλά η τουρκική πλευρά πιστεύει ότι μπορεί να περάσουν εβδομάδες μέχρι να υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία.

Μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας καταρτίζεται από δικηγόρους, αλλά το κατά πόσο αυτή θα μπορέσει να προχωρήσει εξαρτάται από την αποδοχή από το Κρεμλίνο εκεχειρίας στην Ουκρανία, δήλωσε άλλωστε σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, Ολεξίι Ρέζνικοφ, καθώς η γαλλική κυβέρνηση κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προσποιείται ότι διαπραγματεύεται. «Το Κρεμλίνο είναι ο Χίτλερ των ημερών μας», είπε επίσης ο Ρέζνικοφ, καθώς περιέγραψε την «κτηνώδη βαρβαρότητα» με την οποία ο ρωσικός στρατός χτυπά αδιάκριτα αστικές περιοχές στην Ουκρανία.

Να θυμίσουμε πως ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, πρότεινε στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές στην Ουκρανία, να φιλοξενήσει τον ίδιο και τον Ουκρανό ηγέτη Βολοντίμιρ Ζελένσκι για συνομιλίες «στην Άγκυρα ή την Κωνσταντινούπολη», σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του.

Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Ερντογάν, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ουκρανία
Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Ερντογάν, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ουκρανία / Φωτογραφία: Twitter @MevlutCavusoglu

Άλλωστε, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι «έχουμε ισχυρότερες ελπίδες για κατάπαυση του πυρός» μετά από συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα, στο Λβίβ στην Ουκρανία. Η συνάντηση ακολουθεί τη χθεσινή επίσκεψή του στη Μόσχα, όπου δήλωσε: «Δεν έχουμε χάσει την πίστη μας στη διπλωματία».

Ωστόσο, δυτικοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι παραμένει ένα «πολύ μεγάλο χάσμα» μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των δύο εθνών. Το Reuters επικαλείται ανώνυμο αξιωματούχο που δήλωσε ότι και οι δύο πλευρές λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τις ειρηνευτικές συνομιλίες, αλλά ότι δεν υπήρχαν πολλές ενδείξεις για μια επικείμενη σημαντική πρόοδος.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται

Περίπου 130 άνθρωποι έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής από το υπόγειο ενός θεάτρου που επλήγη από ρωσική αεροπορική επιδρομή στην πολιορκημένη νότια ουκρανική πόλη Μαριούπολη, δήλωσαν αξιωματούχοι. Εκατοντάδες άνθρωποι κρύβονταν κάτω από το θέατρο, το οποίο είχε οριστεί ως καταφύγιο για εκτοπισμένους πολίτες, όταν χτυπήθηκε την Τετάρτη.

Βομβαρδισμένο θέατρο στη Μαριούπολη
Βομβαρδισμένο θέατρο στη Μαριούπολη

Ο κυβερνήτης της περιοχής του Ντόνετσκ, Σεργκίι Ταρούτα, σε συνέντευξη Τύπου που είπε πως στο κτίριο τη στιγμή του βομβαρδισμού υπήρχαν μέσα 1.300 άνθρωποι, εκ των οποίων μόλις οι 130 έχουν διασωθεί μέχρι τώρα! «Οι άνθρωποι κάνουν τα πάντα μόνοι τους. Οι φίλοι μου πήγαν να βοηθήσουν, αλλά λόγω των συνεχών βομβαρδισμών δεν ήταν ασφαλές. Οι άνθρωποι καθαρίζουν μόνοι τους τα χαλάσματα» είπε για τις προσπάθειες διάσωσης.

Περίπου 30.000 άμαχοι έχουν εγκαταλείψει μέχρι στιγμής την πόλη Μαριούπολη, δήλωσαν οι τοπικές αρχές. Το δημαρχείο της Μαριούπολης δήλωσε ότι «το 80% των κατοικιών καταστράφηκε» και περίπου 350.000 κάτοικοι κρύβονται σε καταφύγια και υπόγεια στη Μαριούπολη. Εκτός από τον βομβαρδισμό του θεάτρου της, το δημαρχείο δήλωσε ότι βομβαρδίστηκε επίσης μια πισίνα που φιλοξενούσε άμαχους, «κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους».

Περισσότεροι από 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν όταν μια ρωσική αεροπορική επιδρομή κατέστρεψε ένα σχολείο και ένα κοινοτικό κέντρο στη Μερέφα, κοντά στη βορειοανατολική ουκρανική πόλη Χάρκοβο, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στις 3.30 π.μ. τοπική ώρα (1.30 π.μ. ώρα Ελλάδας) το πρωί της Πέμπτης, ανέφερε η εισαγγελία του Χάρκοβο. Δέκα άνθρωποι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ανέφερε.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι ένας Αμερικανός πολίτης έχασε τη ζωή του στην Ουκρανία σήμερα, μετά από τοπικές αναφορές ότι ένας Αμερικανός σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ρωσικών βομβαρδισμών στη βόρεια ουκρανική πόλη Τσερνίχοφ. Νωρίτερα σήμερα, η περιφερειακή αστυνομία του Τσερνίχοφ δήλωσε ότι οι αρχές «καταγράφουν τα επακόλουθα των εχθρικών βομβαρδισμών εναντίον αμάχων στο κεντρικό Τσερνίχοφ» που άφησαν πίσω τους περισσότερους από 50 νεκρούς.

Βομβαρδισμένο τοπίο στην Ουκρανία
Βομβαρδισμένο τοπίο στην Ουκρανία / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ανεπίσημα σημάδια εξασθένισης του ηθικού των ρωσικών στρατευμάτων σε ορισμένες μονάδες στην Ουκρανία, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής άμυνας, χωρίς να παραθέσει στοιχεία. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης παρατηρήσει ότι οι ρωσικές δυνάμεις μετακινούν κάποιες δυνάμεις «από τα μετόπισθεν για να ενωθούν με τα προελαύνοντα στοιχεία τους» και «ορισμένες από αυτές τις δυνατότητες είναι πυροβολικό, πυροβολικό μεγάλου βεληνεκούς», γεγονός που υποδηλώνει ότι «συνεχίζουν να θέλουν να προχωρήσουν σε πολιορκία του Κιέβου».

Ο δήμαρχος της πολιορκημένης ουκρανικής πόλης της Μελιτόπολης, ο οποίος φέρεται να είχε απαχθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, απελευθερώθηκε με αντάλλαγμα εννέα αιχμάλωτους Ρώσους στρατιώτες, σύμφωνα με τον επικεφαλής του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας. Η Ουκρανία είχε κατηγορήσει τη Ρωσία ότι απήγαγε τον Ιβάν Φεντόροφ την περασμένη Παρασκευή, με πλάνα από κάμερες ασφαλείας που φαίνεται να τον δείχνουν να παρελαύνει σε μια πλατεία στο κέντρο της πόλης, προφανώς περικυκλωμένος από Ρώσους στρατιώτες.

Ο Ιβάν Φεντόροφ, ο δήμαρχος που απήχθη από τους Ρώσους στην Ουκρανία
Melitopol mayor Ivan Fedorov. (From Facebook)

Το μεσημέρι, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολόντιμιρ Ζελένσκι επικαλέστηκε την πτώση του Τείχους του Βερολίνου σε μια προσπάθεια να πείσει τους Γερμανούς βουλευτές να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσουν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο μέσω βίντεο, ο Ουκρανός πρόεδρος κατηγόρησε τη Γερμανία ότι επέμενε στο παρελθόν στην επιμονή της ότι οι αγωγοί φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 και άλλα επιχειρηματικά σχέδια με τη Ρωσία ήταν «καθαρά οικονομικά» και όχι πολιτικά.

Τέλος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα συνομιλήσει με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ την Παρασκευή για να συζητήσουν τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας «και άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος κλιμάκωσε τη ρητορική του σε βάρος του Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο χαρακτήρισε «αιμοσταγή δικτάτορα». Νωρίτερα, Κινέζος αξιωματούχος επέκρινε τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, για τα σχόλιά του ότι η Κίνα έχει υποχρέωση ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να βοηθήσει να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση