Καθώς συμπληρώνονται 3 μήνες από την εισβολή ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, φαίνεται πως ο ρωσικός στρατός καταφέρνει να κερδίσει έδαφος στα ανατολικά.
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει τρεις πόλεις στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, συμπεριλαμβανομένου του Σβιτλοντάρσκ, κάτι που επιβεβαίωσε στο Radio Free Europe/Radio Liberty ο ουκρανός κυβερνήτης της περιοχής, Πάβλο Κιριλένκο.
Νωρίτερα σήμερα, η ηγεσία της υποστηριζόμενης από τη Μόσχα αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» είχε ανακοινώσει μέσω Telegram ότι οι δυνάμεις της κατέλαβαν το Σβιτλοντάρσκ και αντικατέστησαν την ουκρανική με τη ρωσική σημαία.
Η κατάσταση στο ανατολικό μέτωπο είναι εξαιρετικά δύσκολη
Το Σβιτλοντάρσκ βρίσκεται 80 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Σεβεροντονέτσκ, που αποτελεί βασικό στόχο των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων τις τελευταίες ημέρες. «Η κατάσταση στο ανατολικό μέτωπο είναι εξαιρετικά δύσκολη, επειδή η μοίρα της χώρας μας ίσως κρίνεται εκεί αυτήν τη στιγμή», τόνισε σήμερα ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ.
Τα πτώματα 200 ανθρώπων βρέθηκαν σε υπόγειο πολυκατοικίας στη Μαριούπολη
Τα πτώματα περισσότερων από 200 ανθρώπων ανακαλύφθηκαν στα ερείπια πολυώροφης πολυκατοικίας στην ουκρανική πόλη-λιμάνι Μαριούπολη, σύμφωνα με Ουκρανό αξιωματούχο.
Ο Πέτρο Αντριουστσένκο, σύμβουλος του δημάρχου της Μαριούπολης, δήλωσε σύμφωνα με τον Guardian, ότι εργάτες βρήκαν τα πτώματα ενώ έσκαβαν σε υπόγειο κάτω από το κτίριο που κατέρρευσε.
Ο ίδιος έγραψε στο Telegram: «Κατά τη διάρκεια της αποξήλωσης των μπλοκαρισμάτων ενός πολυώροφου κτιρίου κοντά στο προαστιακό βενζινάδικο βρέθηκαν περίπου 200 πτώματα στο υπόγειο κάτω από τα μπλοκαρίσματα με υψηλό βαθμό αποσύνθεσης».
«Λόγω της άρνησης των ντόπιων να μαζέψουν και να συσκευάσουν τα πτώματα των νεκρών, το ρωσικό υπουργείο εκτάκτων αναγκών αποχώρησε από το εργοτάξιο» υποστήριξε ο Ουκρανός. Για το ίδιο θέμα, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν να εξαναγκάσουν τους ντόπιους να απομακρύνουν τα πτώματα. Όταν αρνήθηκαν, ο χώρος του τάφου απλά εγκαταλείφθηκε, είπε.
Οι πληροφορίες αυτές μεταδίδονται με κάθε επιφύλαξη από το βρετανικό μέσο καθώς δεν κατέστη δυνατό να επαληθευτούν ανεξάρτητα οι πληροφορίες αυτές.
Στην πιο ενεργή της φάση η ρωσική επιχείρηση στην Ουκρανία
Η στρατιωτική εκστρατεία της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει εισέλθει στην πιο ενεργή της φάση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ. Είπε ότι οι μάχες που διεξάγονται στην ανατολική Ουκρανία θα μπορούσαν να καθορίσουν την τύχη της χώρας και ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν εγκαταλείψει τις προσπάθειες να διασχίσουν τον ποταμό Σιβερσκιι Ντονέτς.
Τρεις μήνες μετά την έναρξη του πολέμου, οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να περικυκλώσουν τα ουκρανικά στρατεύματα σε δύο πόλεις στις όχθες του ποταμού Σιβέρσκι Ντονέτς. Σύμφωνα με τον Μοτουζιάνικ, οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν εγκαταλείψει τις προσπάθειες να διασχίσουν τον ποταμό. «Παρακολουθούμε πλέον την πιο ενεργή φάση της επίθεσης ευρείας κλίμακας που έχει εξαπολύσει η Ρωσία εναντίον της χώρας μας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε τηλεοπτικά. «Η κατάσταση στο ανατολικό μέτωπο είναι εξαιρετικά δύσκολη, επειδή η μοίρα της χώρας μας κρίνεται ίσως εκεί αυτήν τη στιγμή», τόνισε.
Υψηλόβαθμοι Ρώσοι αξιωματούχοι αφήνουν να εννοηθεί ωστόσο ότι η Μόσχα δεν διαβλέπει άμεσο τέλος στη σύρραξη στην Ουκρανία, ενώ παράλληλα επιδιώκει να διαλύσει την όποια εντύπωση ότι η παρατεταμένη και δαπανηρή «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» βρίσκεται σε τέλμα.
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε ότι η Μόσχα εσκεμμένα επιβραδύνει την επίθεσή της στην Ουκρανία προκειμένου να επιτρέψει σε αμάχους να εγκαταλείψουν την περιοχή, ενώ υψηλόβαθμος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε ότι η Μόσχα δεν «κυνηγάει προθεσμίες» στον πόλεμο. «Συνεχίζουμε την ειδική στρατιωτική επιχείρηση έως την επίτευξη όλων των στόχων, ανεξάρτητα από την τεράστια βοήθεια της Δύσης προς το καθεστώς του Κρεμλίνου και την άνευ προηγουμένου πίεση των κυρώσεων», δήλωσε ο Σοϊγκού.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε την απαγόρευση εισόδου στη χώρα σε 154 μέλη της Βουλής των Λόρδων του βρετανικού κοινοβουλίου, σε μια κίνηση αντιποίνων για τις κυρώσεις σε βάρος Ρώσων αξιωματούχων για την Ουκρανία. «Σε απάντηση της απόφασης που λήφθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση να καταρτίσει έναν κατάλογο κυρώσεων που αφορούν σχεδόν όλο το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, υιοθετούνται περιορισμοί σε βάρος 154 μελών της Βουλής των Λόρδων», γράφει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση.
Ο επιχειρηματίας Εβγκένι Λέμπεντεφ, γιος του Ρώσου πολυεκατομμυριούχου και πρώην πράκτορα της KGB Αλεξάντρ Λέμπεντεφ, που διορίστηκε το 2020 ισόβιο μέλος στη Βουλή των Λόρδων — ένας διορισμός για τον οποίο γράφτηκαν πολλά στη Βρετανία — δεν περιλαμβάνεται αντίθετα στον κατάλογο αυτό. Η Βουλή των Λόρδων αριθμεί σχεδόν 800 μέλη.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, δήλωσε ότι η ρωσική επίθεση στο Ντονμπάς είναι «η μεγαλύτερη επίθεση σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο». Προέτρεψε τους συμμάχους να «επιταχύνουν τις παραδόσεις όπλων και πυρομαχικών».
Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι η Ρωσία έχει αυξήσει την ένταση των επιχειρήσεών της στο Ντονμπάς, καθώς επιδιώκει να περικυκλώσει το Σεβεροντονέτσκ, το Λυσάνσκ και το Ρουμπισέν, προκειμένου να θέσει ολόκληρη την περιφέρεια του Λουχάνσκ υπό ρωσική κατοχή.