15:17
18/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
15:17
18/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Πόλεμος στην Ουκρανία: 26 πτώματα σε ερείπια της Μποροντιάνκα – Επιβεβαιώνεται βίντεο Ουκρανών να σκοτώνουν αιμόφυρτο αιχμάλωτο

Μια γυναίκα περπατάει ανάμεσα σε κατεστραμμένα στα βόρεια της περιοχής Χάρκοβο / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μια γυναίκα περπατάει ανάμεσα σε κατεστραμμένα στα βόρεια της περιοχής Χάρκοβο / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

07.04.2022
22:55
Τελευταία ενημέρωση: 08/04/2022 • 7:28
Συνεχίζονται οι φρικαλεότητες του πολέμου στην Ουκρανία

Μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι εικόνες φρίκης. Είκοσι έξι πτώματα βρέθηκαν στα ερείπια δύο κτιρίων στην Μποροντιάνκα, ανακοίνωσε σήμερα η Ουκρανία, ενώ το Reuters επιβεβαίωσε το βίντεο με τους Ουκρανούς να σκοτώνουν αιχμαλώτους.

Είκοσι έξι πτώματα βρέθηκαν στα χαλάσματα δύο κατεστραμμένων κτιρίων στην κωμόπολη Μποροντιάνκα, στην περιφέρεια του Κιέβου, ανακοίνωσε σήμερα η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας Ιρίνα Βενεντίκτοβα.

Οι νεκροί εντοπίστηκαν χάρη στις έρευνες που ξεκίνησαν οι αρχές αφού αποσύρθηκαν οι ρωσικές δυνάμεις από την περιοχή.

Η Βενεντίκτοβα δεν είπε αν οι αρχές έχουν εξακριβώσει την αιτία θανάτου των ανθρώπων αυτών. Κατηγόρησε όμως τις ρωσικές δυνάμεις για τα αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσαν προτού να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την πόλη.

«Η Μποροντιάνκα είναι ό,τι χειρότερο, όσον αφορά την καταστροφή και την αβεβαιότητα για (τον αριθμό) των θυμάτων», τόνισε.

Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους στην Ουκρανία.

5.000 νεκροί άμαχοι στην Μαριούπολη, λέει ο φιλορώσος «δήμαρχος»

Ο «δήμαρχος» που εγκατέστησαν οι φιλορωσικές δυνάμεις στη Μαριούπολη ανακοίνωσε απόψε ότι «περίπου 5.000 άνθρωποι», σκοτώθηκαν σε αυτήν την ουκρανική πόλη που πολιορκείται εδώ και εβδομάδες από τον ρωσικό στρατό και τους αυτονομιστές συμμάχους του.

Πανοραμική εικόνα από τη βομβαρδισμένη Μαριούπολη
Πανοραμική εικόνα από τη βομβαρδισμένη Μαριούπολη / Φωτογραφία: ΑΠΕ

«Περίπου το 60%-70% των κατοικιών έχει καταστραφεί πλήρως ή μερικώς», πρόσθεσε ο Κονσταντίν Ιβατσένκο, ο οποίος διορίστηκε «δήμαρχος» την πόλης την Τετάρτη, από τον Ντενίς Πουσίλιν, τον επικεφαλής των αυτονομιστών του Ντονέτσκ.

Οι ουκρανικές αρχές έχουν ανακοινώσει πολύ βαρύτερο απολογισμό για τη Μαριούπολη.

Τρία τρένα που απομακρύνουν αμάχους μπλοκαρίστηκαν

Τα τρένα που απομακρύνουν κατοίκους από την ανατολική Ουκρανία μπλοκαρίστηκαν σήμερα καθώς βομβαρδίστηκε η μοναδική σιδηροδρομική γραμμή που παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, ανακοίνωσε ο διευθυντής των Ουκρανικών Σιδηροδρόμων (Ukrzaliznytsia), Ολεξάντρ Καμίσιν.

«Ο εχθρός έκανε αεροπορικές επιδρομές στην ανισόπεδη διάβαση δίπλα στον σταθμό του Μπαρβένκοβο, στη γραμμή του Ντονέτσκ. Είναι η μοναδική διέξοδος, με το τρένο, από πόλεις όπως το Σλοβιάνσκ, το Κραματόρσκ και το Λιμάν, που ελέγχεται από την Ουκρανία», έγραψε στο Telegram.

Η γραμμή αυτή είναι σήμερα μια «γραμμή επιβίωσης για δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Καμίσιν, τρία τρένα έχουν μπλοκαριστεί στο Σλοβιάνσκ και το Κραματόρσκ.

«Αναμένουμε να τερματιστούν τα πυρά για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Μέχρι να γίνει αυτό, οι επιβάτες των τρένων μεταφέρθηκαν στους σιδηροδρομικούς σταθμούς» εξήγησε ο Καμίσιν.

Οι ουκρανικές αρχές κάλεσαν τους κατοίκους των ανατολικών επαρχιών τις οποίες ελέγχουν να φύγουν το συντομότερο δυνατόν, καθώς φοβούνται ότι επίκειται μια μεγάλη επίθεση των ρωσικών δυνάμεων. Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Λουχάνσκ Σέρχι Γκαϊντάι προειδοποίησε σήμερα ότι αυτή είναι «η τελευταία ευκαιρία» επειδή οι Ρώσοι «ετοιμάζονται να μπλοκάρουν κάθε πιθανή οδό διαφυγής».

Επιβεβαιώνεται το βίντεο με τους Ουκρανούς να σκοτώνουν αιχμαλώτους

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, η αυθεντικότητα του οποίου επαληθεύτηκε από το πρακτορείο Reuters, φαίνεται να δείχνει μέλη των ουκρανικών δυνάμεων να πυροβολούν και να σκοτώνουν έναν αιχμάλωτο, βαριά τραυματισμένο Ρώσο στρατιώτη.

Το βίντεο φαίνεται ότι τραβήχθηκε σε μια περιοχή δυτικά του Κιέβου. Αναρτήθηκε από το δίκτυο Al Jazeera, ωστόσο λόγο των ιδιαίτερα σκληρών εικόνων το YouTube καθιστά πρακτικά αδύνατη την προβολή του.

Ακούγονται τρεις πυροβολισμοί, από άτομο που δεν φαίνεται στην κάμερα, εναντίον του στρατιώτη που φοράει ένα λευκό περιβραχιόνιο, σαν αυτά που χρησιμοποιούν οι ρωσικές δυνάμεις. Ο στρατιώτης αιμορραγεί, κείται στον δρόμο δίπλα σε έναν νεκρό στρατιώτη και ανασαίνει με δυσκολία.

«Κοίτα, είναι ακόμα ζωντανός, αγκομαχάει ήδη… Τελείωσε» λέει μια φωνή

«Κοίτα, είναι ακόμα ζωντανός, αγκομαχάει ήδη… Τελείωσε» λέει μια φωνή και στη συνέχεια ακούγονται δύο πυροβολισμοί. Ακολουθεί τρίτος πυροβολισμός, αφού ο στρατιώτης κινείται ακόμα.

Στη συνέχεια στα πλάνα εμφανίζονται δύο άλλοι νεκροί στρατιώτες στον δρόμο, που φορούν και αυτοί λευκά περιβραχιόνια. Ο ένας έχει τα χέρια δεμένα πίσω από τον σβέρκο και έχει πυροβοληθεί στο κεφάλι. Παραδίπλα διακρίνεται ένα εγκαταλειμμένο ρωσικό τεθωρακισμένο.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να καθορίσει την ακριβή ημερομηνία που τραβήχθηκε το βίντεο, την ύπαρξη του οποίου ανέφερε αρχικά η εφημερίδα New York Times. Το πρακτορείο UNIAN της Ουκρανίας δημοσίευσε πλάνα στις 30 Μαρτίου.

Τα κατά τα φαινόμενα μέλη των ουκρανικών δυνάμεων στο βίντεο μιλούν ρωσικά. Τουλάχιστον ένας έχει προφορά του Καυκάσου και άλλοι έχουν προφορά που παραπέμπει σε περιοχές της νότιας Ρωσίας ή στην ανατολική Ουκρανία. Ορισμένοι φωνάζουν «Δόξα στην Ουκρανία».

Τουλάχιστον ένας φορούσε ένα γαλάζιο περιβραχιόνιο, σαν αυτά του ουκρανικού στρατού. Δεν είναι σαφές όμως σε ποια μονάδα ανήκουν. Ο ένας είχε το εθνόσημο της Ουκρανίας στο χέρι του, αλλά ανάποδα.

Το Reuters εντόπισε τη γεωγραφική θέση όπου γυρίστηκε το βίντεο, στα βόρεια του χωριού Ντμιτρίφκα, όχι μακριά από την Μπούτσα, στα βορειοδυτικά του Κιέβου, όπου η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου. Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι τα πλάνα με τους νεκρούς στην Μπούτσα ήταν σκηνοθετημένα.

Ο Κουλέμπα διαβεβαίωσε ότι θα διερευνηθούν τέτοιες καταγγελίες

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα είπε ότι δεν έχει δει το βίντεο, αλλά έχει ακούσει για αυτό. «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ο ουκρανικός στρατός τηρεί τους κανόνες του πολέμου… Φυσικά μπορεί να υπάρξουν μεμονωμένα περιστατικά παραβίασης αυτών των κανόνων και σίγουρα θα ερευνηθούν», είπε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα / Φωτογραφία: Twitter

Το Κρεμλίνο λυπάται για την αποπομπή της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Το Κρεμλίνο εξέφρασε τη λύπη του για την αποπομπή της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, προειδοποιώντας ότι η Μόσχα σκοπεύει «να συνεχίσει να προασπίζεται τα συμφέροντά της με όλα τα νόμιμα μέσα».

«Λυπούμαστε και θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά μας με όλα τα νόμιμα μέσα και να τα αιτιολογούμε» είπε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι Sky News.

Πεσκόφ: «Αν η Φινλανδία και η Σουηδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, η Μόσχα θα πρέπει ¨να αποκαταστήσει τις ισορροπίες¨»

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ακόμη ότι αν η Φινλανδία και η Σουηδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, η Ρωσία θα πρέπει να «αποκαταστήσει τις ισορροπίες» με δικά της μέτρα.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία – σύμφωνα με τη Μόσχα – έχει μεταξύ άλλων στόχο να αποδυναμώσει τη στρατιωτική ισχύ της Ουκρανίας και να την εμποδίσει να μετατραπεί σε προγεφύρωμα για ενδεχόμενη επίθεση του ΝΑΤΟ, έχει κάνει τις δύο σκανδιναβικές χώρες να εξετάζουν την ένταξή τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία – όπου ηγετικό ρόλο έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ντμίτρι Πεσκόφ
Ντμίτρι Πεσκόφ / Φωτογραφία: Twitter

Αν οι δύο χώρες ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, «θα πρέπει να κάνουμε πιο σύνθετη τη δυτική πτέρυγά μας, όσον αφορά την ασφάλειά μας», είπε ο Πεσκόφ στο βρετανικό δίκτυο Sky News.

Ωστόσο, ανέφερε ότι η Ρωσία δεν θα εκλάμβανε μια τέτοια κίνηση ως απειλή για την ύπαρξή της, κάτι που θα την υποχρέωνε να εξετάσει τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, και οι επακόλουθες συγκρούσεις προκάλεσαν τον θάνατο χιλιάδων αμάχων και στρατιωτών, την καταστροφή οικισμών και ολόκληρων πόλεων, καθώς και μια σειρά από άνευ προηγουμένου κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Μόσχας.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση