02:25
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
02:25
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Διπλωματικό επεισόδιο Κίνας – ΗΠΑ μετά τις πληροφορίες για επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβαν – «Ο κινεζικός στρατός δεν θα μείνει αδρανής»

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι / Φωτογραφία: ΑΠΕ

01.08.2022
22:05
Τελευταία ενημέρωση: 02/08/2022 • 7:44
Οι διαρροές για επικείμενο ταξίδι της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν έχουν προκαλέσει έντονο εκνευρισμό στο Πεκίνο

Μια πληροφορία από ΜΜΕ της Ταϊβάν, πως η Νάνσι Πελόζι σκοπεύει να επισκεφτεί τη μικρή χώρα, ενέτεινε τις ήδη οξυμένες σχέσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, με το Πεκίνο να απειλεί πως θα κινητοποιήσει ακόμη και τον στρατό του.

Ο Λευκός Οίκος τηρεί «σιγή ιχθύος» αναφορικά με το ενδεχόμενο επίσκεψης της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν και δεν επιβεβαιώνει – αλλά ούτε και διαψεύδει – τις αναφορές ταϊβανέζικων μέσων ενημέρωσης ότι «κλείδωσε» η άφιξή της στην Ταϊπέι την Τρίτη 02 Αυγούστου.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν υποστήριξε σήμερα πως δεν γνωρίζει τις προθέσεις της Πελόζι — η οποία πραγματοποιεί περιοδεία στην Ασία — τονίζοντας πως τυχόν πρωτοβουλία της να επισκεφθεί την Ταϊβάν αποτελεί εξ ολοκλήρου «προσωπική της απόφαση».

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε όμως πως η Ουάσιγκτον περιμένει από το Πεκίνο να αντιδράσει με υπευθυνότητα και να μην εμπλακεί σε ενέργειες που θα κλιμακώσουν την ένταση εάν τελικά η Νάνσι Πελόζι επισκεφθεί την Ταϊβάν.

Η πρώτη επίσκεψη εδώ και 25 χρόνια

Εάν η Πελόζι συμπεριλάβει την Ταϊβάν στην περιοδεία της στην Ασία, θα είναι η πρώτη επίσκεψη προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων μετά από ένα τέταρτο του αιώνα. Το Πεκίνο, το οποίο διεκδικεί το αυτοδιοικούμενο νησί ως δική του επαρχία, έχει καταστήσει σαφές ότι θα θεωρούσε μια τέτοια κίνηση ως απαράδεκτη πρόκληση.

«Άγνοια» για το εάν η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων επισκεφθεί την Ταϊβάν, δήλωσε και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για θέματα Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κέρμπι. «Δεν θα τσιμπήσουμε το δόλωμα, ούτε θα εκφοβιστούμε», υποστήριξε και συμπλήρωσε πως δεν έχει αλλάξει τίποτα στην αμερικανική πολιτική για την Ταϊβάν.

Η Νάνσι Πελόζι μπροστά από τη Βουλή των ΗΠΑ
Η Νάνσι Πελόζι μπροστά από τη Βουλή των ΗΠΑ / Φωτογραφία: ΕΡΑ

Πάντως, ο πιθανός σταθμός της περιοδείας της Pelosi στην Ταϊβάν δεν περιλαμβάνεται ακόμη στο πρόγραμμά της έτσι όπως έχει ανακοινωθεί δημόσια. Εάν προχωρήσει στην επίσκεψη, θα είναι η πρώτη για πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ μετά το ταξίδι του Νιουτ Γκίνγκριτς το 1997.

Επισήμως, η Πελόζι θα επισκεφθεί μόνο τη Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία σε αυτό το ταξίδι. Όμως ο Μάικλ ΜακΚόουλ, Ρεπουμπλικάνος από το Τέξας και ανώτερο μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, και η Δημοκρατική Άννα Εσού δήλωσαν στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης την περασμένη εβδομάδα ότι η Πελόζι τους είχε προσκαλέσει στην Ταϊβάν. Και οι δύο αρνήθηκαν λόγω σύγκρουσης με τον προγραμματισμό τους.

Οργή στην Κίνα από την πρόθεση Πελόζι να επισκεφτεί την Ταϊβάν

Οι πληροφορίες για την πρόθεση της Πελόζι να επισκεφθεί το νησί έχουν προκαλέσει την οργή της Κίνας, που το θεωρεί δικό της έδαφος και έχει διαμηνύσει πως δεν θα διστάσει ακόμη και να το καταλάβει δια της βίας προκειμένου να το θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό της.

Η Κίνα ενέτεινε τη Δευτέρα την προειδοποίησή της, λέγοντας ότι ο στρατός της «δεν θα καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια» σε περίπτωση επίσκεψης. Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε επ’ αυτού στο CNN ότι εν όψει αυτής της προειδοποίησης το Πεντάγωνο «εργάζεται όλο το εικοσιτετράωρο» για να παρακολουθεί τυχόν κινεζικές κινήσεις στην περιοχή.

Οι περίπου 23 εκατομμύρια κάτοικοι της Ταϊβάν ζουν επί χρόνια με την πιθανότητα μιας κινεζικής εισβολής, αλλά η απειλή αυτή έχει αυξηθεί επί της προεδρίας του Σι Τζινπίνγκ.

Οι ΗΠΑ διατηρούν μια πολιτική «στρατηγικής ασάφειας» για το αν θα επενέβαιναν στρατιωτικά σε περίπτωση κινεζικής εισβολής. Παρότι στο διπλωματικό επίπεδο δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν, στηρίζουν τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Ταϊβάν και αντιτίθενται σε οποιαδήποτε βίαιη αλλαγή καθεστώτος του αυτοδιοικούμενου νησιού.

O Τζο Μπάιντεν και ο Σι Τζινπίνγκ
O Τζο Μπάιντεν και ο Σι Τζινπίνγκ / Φωτογραφία: Eurokinissi

Οι πρόεδροι ΗΠΑ και Κίνας είχαν την προηγούμενη εβδομάδα τηλεφωνική επικοινωνία σε υψηλούς τόνους, κατά την οποία κυριάρχησαν οι διαφωνίες σχετικά με την Ταϊβάν, με τον Σι Τζινπίνγκ να προειδοποιεί τον Τζο Μπάιντεν να «μην παίζει με την φωτιά».

Τα σενάρια για ενδεχόμενη επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊπέι έχουν συμπέσει με μια αύξηση της κινεζικής στρατιωτικής δραστηριότητας στην περιοχή, γεγονός που υπογραμμίζει πόσο έκρυθμη είναι η κατάσταση.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση