21:19
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
21:19
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Παρίσι: Ισόβια προτείνει ο εισαγγελέας στον πρωτεργάτη των τρομοκρατικών επιθέσεων του 2015 Σαλά Αμπντεσλάμ

Αστυνομικοί έξω από το δικαστήριο για τις επιθέσεις στο Παρίσι του 2015 / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Αστυνομικοί έξω από το δικαστήριο για τις επιθέσεις στο Παρίσι του 2015 / Φωτογραφία: ΑΠΕ

10.06.2022
20:33
Τελευταία ενημέρωση: 11/06/2022 • 8:34
Επίλογος στην πολύκροτη δίκη για τις επιθέσεις στο Παρίσι το 2015

Η εθνική αντιτρομοκρατική εισαγγελία (Pnat) στο Παρίσι, στη Γαλλία, ζήτησε την Παρασκευή την ανώτατη ποινή των ισοβίων, χωρίς δικαίωμα αναστολή, για τον Σαλά Αμπντεσλάμ, τον μοναδικό εν ζωή μέλος της ομάδας που διέπραξε τις επιθέσεις στο Παρίσι και το Σεν-Ντενί, τον Νοέμβριο του 2015, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 130 άνθρωποι.

Αυτή η ποινή, που σπανίως επιβάλλεται, καθιστά ελάχιστες τις πιθανότητες να αποφυλακιστεί κάποια στιγμή στο μέλλον ο 32χρονος Γάλλος. Οι εισαγγελείς την ζητούν λόγω της σοβαρότητας των κατηγοριών και επειδή, όπως εξήγησε η Καμίλ Ενετιέρ, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, «παρά τα λόγια, παρά τα δάκρυα, ο Σαλά Αμπντεσλάμ παρέμεινε πιστός μέχρι τέλους στην ιδεολογία του» και ουδέποτε εξέφρασε «την παραμικρή μεταμέλεια».

Οι ποινές στους λοιπούς κατηγορούμενους στη δίκη

Για τον Μοχαμέντ Αμπρινί, που ήταν επίσης μέλος της ομάδας των δραστών αλλά το βράδυ της 13ης Νοεμβρίου 2015 το μετάνιωσε και επέστρεψε στο Βέλγιο, η εισαγγελία ζήτησε επίσης την ποινή των ισοβίων, με δικαίωμα αναστολής έπειτα από 22 χρόνια.

Η ίδια ποινή ζητήθηκε και για τον «λογιστή» της ομάδας Μοχαμέντ Μπακαλί, ενώ ισόβια με δικαίωμα αναστολής στα 30 χρόνια προτάθηκαν για τον Σουηδό Οσάμα Κράγεμ και τον Τυνήσιο Σοφιέν Αγιαρί, που ήταν «υψηλόβαθμα μέλη» της τζιχαντιστικής οργάνωσης και πιστεύεται ότι ήθελαν να εξαπολύσουν επίθεση στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ την ίδια ημέρα.

Ποινές κάθειρξης από 5 μέχρι 20 χρόνια ζήτησε η εισαγγελία να επιβληθούν σε άλλους 9 από τους κατηγορούμενους. Για τον Αχμέντ Νταμανί, που είναι φυλακισμένος στην Τουρκία και δικάζεται ερήμην από το Ειδικό Εφετείο του Παρισιού, προτάθηκε η καταδίκη του σε κάθειρξη 30 ετών.

Για τα πέντε κατηγορούμενα μέλη του Ισλαμικού Κράτους που επίσης δικάζονται ερήμην αλλά πιστεύεται ότι έχουν σκοτωθεί, η εισαγγελία ζήτησε την ποινή των ισοβίων.

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου θα ανακοινωθεί στις 29 Ιουνίου.

Η μέρα που άλλαξε τη Γαλλία

Το απόγευμα της 13ης Νοεμβρίου 2015, σημειώθηκε σειρά από βίαιες επιθέσεις στο 10ο και 11ο διαμέρισμα του Παρισιού, στη Γαλλία, και στο προάστιο του Σαιν-Ντενί.

Από τις 21:16 (τοπική ώρα) και για τις επόμενες τρεις περίπου ώρες αναφέρθηκαν τουλάχιστον 3 ξεχωριστές εκρήξεις και έξι μαζικοί πυροβολισμοί, συμπεριλαμβανομένων εκρήξεων στο Σταντ ντε Φρανς στο Σαιν-Ντενί, βόρεια του κέντρου της πρωτεύουσας, και αλλού στο Ιλ-ντε-Φρανς.

Η επίθεση με τα περισσότερα θύματα έγινε στο Θέατρο Μπατακλάν, όπου οι ένοπλοι κράτησαν ομήρους τους ακροατές μιας συναυλίας και έδωσαν μάχη με την αστυνομία μέχρι τη 1 τα ξημερώματα της 14ης Νοεμβρίου. Κατά τη διάρκεια των επιθέσεων σκοτώθηκαν 8 ένοπλοι, ενώ οι αρχές αναζητούν στη Γαλλία και τις γύρω χώρες συνεργάτες τους που παραμένουν ελεύθεροι.

Αναφέρεται ότι σκοτώθηκαν 129 άνθρωποι, από τους οποίους περίπου 90 στο θέατρο Μπατακλάν. Επιπρόσθετα, περισσότεροι από 200 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις επιθέσεις, από τους οποίους οι 80 σε σοβαρή κατάσταση.

Σε τηλεοπτική δήλωση τα μεσάνυχτα, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολλάντ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έκλεισε τα σύνορα της Γαλλίας. Πριν από την επίθεση, οι γαλλικές αρχές ασφαλείας βρίσκονταν σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας, μετά την επίθεση στα γραφεία του Charlie Hebdo και ένα εβραϊκό παντοπωλείο τον Ιανουάριο οπότε είχαν σκοτωθεί δεκαεπτά άνθρωποι



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση