10:35
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
10:35
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: «Ρωσία και Ουκρανία βάζουν σε αχρείαστο κίνδυνο τους αμάχους»

Νοσηλευτές και αστυνομικοί ηρεμούν μια γυναίκα που ο άντρας της πέθανε μετά από ρωσική πυραυλική επίθεση σε στάση λεωφορείου στο Χάρκοβο /Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νοσηλευτές και αστυνομικοί ηρεμούν μια γυναίκα που ο άντρας της πέθανε μετά από ρωσική πυραυλική επίθεση σε στάση λεωφορείου στο Χάρκοβο /Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

21.07.2022
18:26
Τελευταία ενημέρωση: 21/07/2022 • 22:54
Άμαχοι τα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία

Την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch – HRW) σε έκθεσή του υπογραμμίζει ότι άμαχοι τίθενται σε αχρείαστο κίνδυνο και από τα δύο στρατόπεδα.

Τόσο ο ρωσικός στρατός όσο και οι ουκρανικές δυνάμεις θέτουν σε «αχρείαστο» κίνδυνο αμάχους τοποθετώντας στρατεύματα στην καρδιά κατοικημένων περιοχών, όπως ένα υπόγειο σχολείο ή ένα ιατρικό κέντρο, ανέφερε σήμερα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Ενώ μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, άμαχοι παγιδεύτηκαν αχρείαστα στις μάχες», δηλώνει η Μπέλκις Ουίλ, ερευνήτρια του HRW., σύμφωνα με μια ανακοίνωση.

«Οι ρωσικές και οι ουκρανικές δυνάμεις πρέπει αμφότερες να αποφεύγουν να τοποθετούν τα στρατεύματά τους ανάμεσα στους αμάχους και να κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να απομακρύνουν τους αμάχους από τη γύρω περιοχή», είπε.

Το Παρατηρητήριο αναφέρει πως έχει τεκμηριώσει τέσσερις περιπτώσεις ρωσικών και τρεις ουκρανικών στρατιωτικών βάσεων που εγκαθιδρύθηκαν σε κατοικημένες περιοχές, θέτοντας αχρείαστα σε κίνδυνο αμάχους.

«Οι επιθέσεις που ακολούθησαν εναντίον των βάσεων αυτών σκότωσαν και τραυμάτισαν αμάχους», υπογράμμισε η οργάνωση, διευκρινίζοντας ότι ρώτησε τουλάχιστον 50 κατοίκους επτά κοινοτήτων που βρίσκονται στις ουκρανικές περιφέρειες Τσερνίχιβ (βόρεια), Χάρκοβο (ανατολικά) και Ζαπορίζια (νότια) και επισκέφθηκαν έξι από αυτές.

https://twitter.com/loucharbon/status/1550132646591705088

Ανάμεσα στις πιο γνωστές περιπτώσεις , που παραθέτει το Παρατηρητήριο, το χωριό Γιαχιντνέ (στην περιοχή του Τσερνίχιβ) όπου οι Ρώσοι κρατούσαν περίπου 350 αμάχους για ένα μήνα στο υπόγειο ενός σχολείου κοντά στις γραμμές του μετώπου που χρησιμοποιούσαν ως στρατιωτική βάση.

Από την πλευρά τους, οι ουκρανικές δυνάμεις δημιούργησαν μια βάση σε ένα κέντρο ελέγχου ασθενειών σε συνοικία κατοικιών της Ποκοτιλίβκα (στην περιοχή του Χαρκόβου) χωρίς να μεριμνήσουν για την απομάκρυνση των αμάχων από την περιοχή, υποστηρίζει η μη κυβερνητική οργάνωση.

Όταν οι Ρώσοι επιτέθηκαν στο κέντρο στις 28 Απριλίου, τουλάχιστον έξι άμαχοι τραυματίστηκαν και δεκάδες γειτονικά σπίτια καθώς και το τοπικό σχολείο υπέστησαν ζημιές, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου προκαλώντας την έξοδο εκατομμυρίων προσφύγων. τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, κυρίως στη Μαριούπολη και μαζικές καταστροφές στη γειτονική χώρα.

H Ουκρανία κατηγορεί την Ρωσία ότι αποθηκεύει οπλισμό και πυρομαχικά σε πυρηνικό σταθμό

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι αποθηκεύει βαριά όπλα και πυρομαχικά στις εγκαταστάσεις του κατεχόμενου πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, στο νότιο τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με την Energoatom, τον ουκρανικό πάροχο πυρηνικής ενέργειας, τουλάχιστον 14 μονάδες βαρέως στρατιωτικού υλικού με τα πυρομαχικά τους είναι αποθηκευμένα στην αίθουσα μηχανημάτων του αντιδραστήρα 1 του σταθμού, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη.

«Το σύνολο του βαρέως οπλοστασίου μαζί με όλα τα πυρομαχικά είναι πλέον κοντά στον εξοπλισμό που διασφαλίζει τη λειτουργία της τουρμπογεννήτριας», ανέφερε η εταιρεία στο κανάλι της στο Telegram.

Ο ρωσικός οπλισμός βρίσκεται πολύ κοντά στην κύρια δεξαμενή λαδιού, το εύφλεκτο προϊόν της οποίας χρησιμοποιείται για την ψύξη της τουρμπίνας ατμού, ακριβώς όπως το υδρογόνο χρησιμοποιείται για την ψύξη της γεννήτριας, σύμφωνα με την Energoatom.

Η ουκρανική υπηρεσία ανησυχεί για τον κίνδυνο μιας τυχαίας πρόκλησης πυρκαγιάς.

Το AFP σημειώνει ότι δεν μπορεί να επαληθεύσει τις πληροφορίες αυτές από ανεξάρτητη πηγή.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση