04:23
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
04:23
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Παγκόσμια Ημέρας της Γυναίκας: Μια δολοφονία κάθε 6 ώρες στη Βραζιλία, αύξηση γυναικοκτονιών στην Ιταλία – Απέχουμε έτη φωτός από την ισότητα των φύλων

Γυναίκες σε αγρό με λουλούδια / Φωτογραφία: Unsplash

Γυναίκες σε αγρό με λουλούδια / Φωτογραφία: Unsplash

08.03.2023
22:00
Τελευταία ενημέρωση: 09/03/2023 • 15:33
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας θυμίζει σε όλο τον πλανήτη πόσο μακριά βρισκόμαστε από την ισότητα των φύλων

Με θλιβερές διαπιστώσεις μνημονεύτηκε σήμερα, Τετάρτη 8 Μάρτη, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, με τους ηγέτες ανά τον κόσμο να δεσμεύονται (ως συνήθως) για δράσεις που θα φέρουν αλλαγές στο ζήτημα της ισότητας των φύλων στον πλανήτη.

Μια ισότητα, που σύμφωνα με τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες να σημειώνει με δυσφορία πως αυτή απέχει τουλάχιστον 300 χρόνια.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας πρωτογιορτάστηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στην Νέα Υόρκη, ως Εθνική Ημέρα της Γυναίκας, με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Όταν η Ισπανίδα υπουργός Οικονομίας Νάντια Καλβίνο διαπίστωσε ότι θα ήταν η μοναδική γυναίκα που θα συμμετείχε στη φωτογράφιση για την προώθηση του Φόρουμ των Ηγετών της Μαδρίτης τον περασμένο Μάιο, αποχώρησε.

«Δεν μπορούμε πλέον να θεωρούμε φυσιολογικό ότι το 50% του πληθυσμού μας δεν είναι παρόν», είπε η Καλβίνο, η οποία μήνες νωρίτερα είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα παραβρισκόταν σε εκδηλώσεις όπου θα ήταν η μόνη γυναίκα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μειωμένη γυναικεία εκπροσώπηση στο χώρο της οικονομίας και των επιχειρήσεων.

Δύο γυναίκες σε χωράφι
Δύο γυναίκες σε χωράφι / Φωτογραφία: Unsplash

Ωστόσο γενικότερα οι γυναίκες παραμένουν μια μικρή μειονότητα σε έναν τομέα που εξακολουθεί να θεωρείται από πολλούς ότι κυριαρχείται από άνδρες με κοστούμια. Η Τζάνετ Γέλεν, η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών στις ΗΠΑ, αναφέρεται συχνά στο ζήτημα αυτό.

Στη διάρκεια εκδήλωσης τον περασμένο Δεκέμβριο είπε ότι απαιτείται μεγαλύτερη πρόοδος.

Όλα ξεκινούν από νωρίς. Στα πανεπιστήμια τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Γερμανία, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο των φοιτητών στα οικονομικά τμήματα σπουδών.

Οι γυναίκες κατέχουν μόλις το 12% των ανώτατων θέσεων εργασίας σε 33 από τα μεγαλύτερα ιδρύματα από το 1945 και πάνω από το ένα τρίτο αυτών των φορέων, συμπεριλαμβανομένων και των τεσσάρων μεγάλων αναπτυξιακών τραπεζών, δεν είχαν ποτέ επικεφαλής γυναίκα, έδειξε μελέτη που δημοσιοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες.

Η (αν)ισότητα των φύλων σε αριθμούς – Τελευταία στην ΕΕ η Ελλάδα

Έχει υπολογιστεί ότι οι εργαζόμενες γυναίκες είναι λιγότερες σε σχέση με τους άνδρες, ενώ, η παρουσία των γυναικών στην πολιτική σκηνή είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

Οι στατιστικές αποδεικνύουν ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζουν περιστατικά βίας σε μεγαλύτερο βαθμό από τους άνδρες και οι έρευνες εκτιμούν ότι το χάσμα θα γεφυρωθεί, αν γεφυρωθεί ποτέ, περίπου το 2186.

Σε ολόκληρη την ΕΕ, σχεδόν οι μισές γυναίκες (44 %) έχουν υποστεί ψυχολογική βία από σύντροφο κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Ειδικότερα, με 53,4 στους 100 βαθμούς, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 27η θέση – δηλαδή ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ – στην ΕΕ στον Δείκτη Ισότητας των Φύλων της Ευρώπης για το 2022. Η βαθμολογία της είναι 15,2 μονάδες κάτω από τη βαθμολογία της ΕΕ.

Γυναίκες στη Σομαλία
Γυναίκες στη Σομαλία

Ο συγκεκριμένος δείκτης αναπτύχτηκε με σκοπό τη μέτρηση της προόδου της ισότητας των φύλων στην ΕΕ. Η μέτρηση έδειξε πως η χώρα μας παραμένει αρκετά χαμηλά και σε συγκεκριμένους τομείς όπως το χρήμα, η εξουσία και ο ελεύθερος χρόνος.

Από το 2010, η βαθμολογία της Ελλάδας έχει αυξηθεί κατά 3,9 μονάδες. Από το 2018, η βαθμολογία της Ελλάδας έχει αυξηθεί κατά 0,3 μονάδες, κυρίως λόγω βελτιώσεων στον τομέα του του εισοδήματος των γυναικών. Ωστόσο, η κατάταξη της Ελλάδας έχει παραμείνει η ίδια, στην τελευταία θέση της λίστας, από το 2010.

Κυρώσεις σε πρόσωπα και οργανισμούς τεσσάρων χωρών που ευθύνονται για βιαιοπραγία σε βάρος γυναικών

Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι επιβάλλει κυρώσεις σε πολλά πρόσωπα και οργανισμούς που ευθύνονται για βιαιοπραγίες σε βάρος γυναικών σε τέσσερις χώρες, το Ιράν, τη Συρία, το Νότιο Σουδάν και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρας της Γυναίκας αλλά και την παρουσίαση, από τη βρετανική κυβέρνηση, της πρώτης «Στρατηγικής για τις γυναίκες και τα κορίτσια».

Οι κυρώσεις αυτές στέλνουν ένα σαφές μήνυμα: οι δράστες αποτρόπαιων βίαιων ενεργειών θα πρέπει να λογοδοτήσουν» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι, ο οποίος βρίσκεται στη Σιέρα Λεόνε για να εγκαινιάσει αυτή τη νέα πρωτοβουλία του Λονδίνου.

Εργαζόμενες γυναίκες
Εργαζόμενες γυναίκες / Φωτογραφία: Unsplash

«Εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να υπερασπιστούμε τις γυναίκες και τα κορίτσια και θα χρησιμοποιήσουμε κάθε εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας για να καταπολεμήσουμε τις ανισότητες που υπάρχουν ακόμη», πρόσθεσε.

Μεταξύ εκείνων στους οποίους επιβάλλονται κυρώσεις είναι ένας στρατηγός, ο επικεφαλής των Δυνάμεων Υπεράσπισης του Λαού του Νοτίου Σουδάν, τα μέλη των οποίων κατηγορούνται για σεξουαλική κακοποίηση γυναικών στην περιφέρεια Ταμπουρά το 2021 καθώς και ένας στρατηγός του Λαϊκού Μετώπου για την Αναγέννηση της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας (FPRC), οργάνωσης που ευθύνεται για σεξουαλική βία σε βάρος γυναικών. Τα τυχόν περιουσιακά στοιχεία τους στη Βρετανία θα παγώσουν και θα τους απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα.

Την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε ανακοινώσει παρόμοιες κυρώσεις σε βάρος προσώπων και οντοτήτων που ευθύνονται για βιαιοπραγίες σε βάρος γυναικών.

Γερμανία: Οι γυναίκες δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα σε σχέση με τους άνδρες

Σχεδόν τρία τέταρτα των γυναικών στη Γερμανία δεν αισθάνονται ότι οι γυναίκες και οι άνδρες έχουν ίσα δικαιώματα, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov που δόθηκε στη δημοσιότητα κατά τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Συνολικά, περίπου το 62% των ερωτηθέντων «δεν θεωρεί ότι οι άνδρες και οι γυναίκες στη Γερμανία σήμερα έχουν τα ίδια δικαιώματα και κοινωνική θέση και αντιμετωπίζονται ισότιμα από κάθε άποψη».

 

Μεταξύ των γυναικών που απάντησαν το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 73%, ενώ μεταξύ των ανδρών σε 48%.

Οι ερωτηθέντες διαπιστώνουν ιδιαίτερα μεγάλη ανισότητα στον εργασιακό χώρο, σύμφωνα με την YouGov, με το 61% να βλέπει τις γυναίκες πιθανόν όχι ίσες ή καθόλου ίσες με τους άνδρες.

Στη δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, συνολικά 2.170 άνθρωποι στη Γερμανία ερωτήθηκαν από τις 8 Φεβρουαρίου ως τις 22 μέσω τυπικών διαδικτυακών συνεντεύξεων.

Αύξηση των γυναικοκτονιών στην Ιταλία

Ο αριθμός των γυναικοκτονιών στην Ιταλία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, συνεχίζει να προκαλεί τεράστια ανησυχία, ανήμερα του εορτασμού για την Παγκόσμια Ημέρας της Γυναίκας. Το 2022, στην χώρα δολοφονήθηκαν 125 γυναίκες, από τις οποίες το 78% ήταν Ιταλίδες.

Συνολικά, 103 δολοφονίες πραγματοποιήθηκαν μέσα σε οικογενειακό περιβάλλον. Οι 61 διαπράχθηκαν από πρώην και νυν συντρόφους, 34 από γονέα ή από ένα παιδί. Σε ό,τι αφορά την φετινή χρονιά, από την 1η Ιανουαρίου μέχρι σήμερα, οι γυναικοκτονίες είναι ήδη 20.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να δίνουμε μάχη για κάθε γυναίκα θύμα διωγμού, παρενοχλήσεων, διακρίσεων, ώστε να καταπολεμήσουμε κάθε μορφή βίας, με όλα τα μέσα που διαθέτουμε», υπογράμμισε η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι / Φωτογραφία: ΑΠΕ

«Η κοινωνία μας συνεχίζει να είναι πατριαρχική, και για το λόγο αυτό, για εμάς τις γυναίκες όλα είναι πιο δύσκολα. Αν η Μελόνι θέλει να βοηθήσει τις γυναίκες, ας μην πειράξει τις συντάξεις αλλά ας θεσπίσει άμεσα ισότιμη άδεια μητρότητας και πατρότητας, διάρκειας τριών μηνών» υπογράμμισε, από την μεριά της, η νέα γραμματέας του ιταλικού κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Έλι Σλάιν.

«Για τις εργαζόμενες γυναίκες και τις μητέρες, δεν έχουμε πετύχει, ακόμη, μισθολογική ισότητα. Το ότι υπάρχει αυτή η διαφορά με τους άνδρες, δείχνει ότι ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς», δήλωσε ο πρόεδρος της Συνέλευσης Καθολικών Επισκόπων Ιταλίας, καρδινάλιος Ματέο Τζούπι.

«Πολλές γυναίκες, κατέβηκαν στους δρόμους σε πολλές χώρες του κόσμου. Για να διαμαρτυρηθούν, για να υψώσουν την φωνή τους» τόνισε ο Ιταλός πρόεδρος της δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα. «Ζητούν δικαιώματα, όχι προνόμια, τα οποία θα ωφελήσουν όλους. Ακούγοντας τις εκκλήσεις τους υπέρ της ελευθερίας, μπροστά στον αγώνα τους για να εξασφαλίσουν βασικά δικαιώματα, δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι», ολοκλήρωσε ο Ιταλός πρόεδρος.

Μια γυναίκα δολοφονείται κάθε έξι ώρες

Περισσότερες από 1.400 γυναικοκτονίες καταγράφηκαν πέρσι στη Βραζιλία – δηλαδή κάθε έξι ώρες μια γυναίκα έχανε τη ζωή της – σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα. Ο πρόεδρος Λούλα ανακοίνωσε μέτρα για να σταματήσει αυτή η «αφόρητη» βία που το 2022 έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ.

Συνολικά, 1.410 γυναίκες δολοφονήθηκαν, αριθμός αυξημένος κατά 5% σε σύγκριση με το 2021.

Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ από το 2015, όταν άρχισαν να συγκεντρώνονται στοιχεία για τις γυναικοκτονίες, ανέφερε ο ενημερωτικός ιστότοπος G1 ο οποίος βασίστηκε για την καταμέτρησή του σε επίσημα στοιχεία από τις 26 Πολιτείες και την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα Μπραζίλια.

Παραδόξως, ο συνολικός αριθμός των ανθρωποκτονιών μειώθηκε πέρσι κατά 1%, σε σύγκριση με τους 40.800 φόνους του 2021.

Η αύξηση των γυναικοκτονιών είναι «απαράδεκτη», σχολίασε ο πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα σε μια τελετή στο προεδρικό μέγαρο Πλανάλτο με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Δικαιώματα των Γυναικών.

Ο Πούτιν τίμησε τις γυναίκες που πολεμούν στην Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τίμησε σήμερα, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, όσες γυναίκες “εκπληρώνουν το καθήκον τους” προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στη χώρα, αναφερόμενος και στην εισβολή στην Ουκρανία.

“Σήμερα, την ώρα που η Ρωσία είναι εκ νέου αντιμέτωπη με άμεσες απειλές ενάντια στην ασφάλεια και την κυριαρχία της, βλέπουμε πολλά παραδείγματα θάρρους και αποφασιστικότητας”, δήλωσε ο Πούτιν στη διάρκεια εκδήλωσης στο Κρεμλίνο.

Ο Ρώσος πρόεδρος απένειμε μετάλλια σε γυναίκες από διάφορους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας, περιλαμβανομένου του στρατού, αλλά και σε πολύτεκνες μητέρες.

“Σε αυτή την αίθουσα υπάρχουν γυναίκες που εκπληρώνουν εντίμως το στρατιωτικό τους καθήκον”, συνέχισε ο Πούτιν εκφράζοντας “την ευγνωμοσύνη του προς όλες τις γυναίκες”.

Επίσης ο Πούτιν απένειμε μετάλλιο σε μία γυναίκα δημοσιογράφο από τη Χερσώνα, μια ουκρανική περιοχή την οποία έχει θέσει εν μέρει υπό τον έλεγχό του ο ρωσικός στρατός, σε μια γιατρό σε παιδιατρικό νοσοκομείο του Λουχάνσκ, περιοχή στην ανατολική Ουκρανία την οποία επίσης διεκδικεί η Μόσχα, και σε μία αξιωματούχο των ρωσικών αρχών κατοχής στη Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία.

Ο Πούτιν, που έχει κηρύξει τον εαυτό του υπέρμαχο των “παραδοσιακών αξιών”, θέσπισε με διάταγμα του 2022 το μετάλλιο της “μητέρας ηρωίδας”, το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο σε γυναίκες που έχουν από δέκα παιδιά και πάνω. Σήμερα δόθηκε σε δύο γυναίκες.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε τον ρόλο των γυναικών στον αγώνα της χώρας

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε τον ρόλο των γυναικών στον αγώνα της χώρας του κατά της ρωσικής εισβολής, με την ευκαιρία της διεθνούς ημέρας για τα δικαιώματα των γυναικών.

«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να πω σήμερα ευχαριστώ. Να ευχαριστήσω όλες τις γυναίκες που εργάζονται, διδάσκουν, σπουδάζουν, σώζουν, φροντίζουν και μάχονται για την Ουκρανία», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε από την προεδρία της Ουκρανίας.

Ζήτησε επίσης «να θυμόμαστε, να σκεφτόμαστε και να ευχαριστούμε όλες τις γυναίκες που θυσίασαν την ζωή τους για την χώρα μας».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποσχέθηκε στους συμπατριώτες του για μία ακόμη φορά την νίκη, περισσότερο από έναν χρόνο μετά την ρωσική εισβολή.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση