Την είδηση πως το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία κατελήφθη από ρωσικές δυνάμεις, μετέδωσε σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ.
«Είναι αδύνατον να πούμε αν το πυρηνικό εργοστάσιο είναι ασφαλές, έπειτα από την παντελώς ανούσια επίθεση των Ρώσων. Αυτή είναι μια από τις σοβαρότερες απειλές για την Ευρώπη σήμερα», πρόσθεσε.
Η πόλη φάντασμα γύρω από το Τσερνόμπιλ
Σύμφωνα με τον Ποντόλιακ, στα χέρια των Ρώσων έχει περάσει και το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Γκοστόμελ (Χοστόμελ).
Ο Πυρηνικός Σταθμός Παραγωγής Ενέργειας του Τσερνόμπιλ, βρίσκεται στην εγκαταλελειμμένη πλέον κωμόπολη Πρυπιάτ (ουκρανικά: При́п’ять) της Ουκρανίας. Λόγω της εκκένωσης του εδώ και χρόνια, είναι γνωστή και ως Πόλη – Φάντασμα.
Το εργοστάσιο που πήρε το όνομά του από την πόλη του Τσερνόμπιλ, μπήκε σε λειτουργία για τη Σοβιετική Ένωση το 1977 ως πρότυπο πυρηνικό εργοστάσιο.
Στις 26 Απριλίου του 1986 σημειώθηκε στο εργοστάσιο το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ και είχε ως αποτέλεσμα τον άμεσο θάνατο δεκάδων και την εκτεταμένη επιβάρυνση του περιβάλλοντος με ραδιενέργεια. Το εργοστάσιο λειτουργούσε ως τον Δεκέμβριο του 2000 εξαιτίας μεγάλης ενεργειακής ζήτησης στην Ουκρανία.
Η επιχείρηση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει από τα ξημερώματα της Πέμπτης (24/2) μεγάλη στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία, με αναφορές για πυραυλικά πλήγματα και εκρήξεις κοντά σε μεγάλες πόλεις σε όλη την επικράτεια της χώρας.
Αφού συγκέντρωσε 150.000-200.000 στρατιώτες γύρω από την Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης, κατά κύριο λόγο με αεροπορικά πλήγματα. Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος μετέφερε την πρόθεσή να τερματίσει την επίθεση, αν η Ουκρανία παρδωθεί ουσιαστικά άνευ όρων.
Ο ουκρανικός στρατός ισχυρίζεται ότι κατέρριψε τουλάχιστον έξι ρωσικά αεροσκάφη και λέει ότι έχασε τουλάχιστον 40 στρατιώτες του- υπάρχουν αναφορές και για απώλειες αμάχων. Άμαχος πληθυσμός προσπαθεί να εγκαταλείψει την πρωτεύουσα Κίεβο, με την κοινή γνώμη στην Ουκρανία να μοιάζει σοκαρισμένη και μουδιασμένη.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας υποστήριξε ότι κατέστρεψε 74 χερσαίες στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων 11 αεροδρομίων, τριών σταθμών διοίκησης και 18 σταθμών ραντάρ για αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα.
Δεκάδες οι νεκροί από την επίθεση
Η Μόσχα, που διαθέτει συντριπτική δύναμη πυρός σε σύγκριση με την Ουκρανία, υποστηρίζει ότι έχει ήδη καταστρέψει 74 στρατιωτικές εγκαταστάσεις, μεταξύ των οποίων και 11 αεροδρόμια, καθώς και τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας.
Αεροπορικές επιθέσεις έγιναν στο Κίεβο, την πόλη Κραματόρσκ όπου εδρεύει το γενικό επιτελείο του ουκρανικού στρατού, το Χάρκοβο, τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, την Οδησσό στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μαριούπολη, την κοντινότερη πόλη στη γραμμή οριοθέτησης με τις αυτονομιστικές περιοχές του Ντονμπάς.
Όπως μεταδίδει ο Guardian, οι περιφερειακές αρχές στη νότια περιοχή της Οδησσού της Ουκρανίας δήλωσαν ότι 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πυραυλική επίθεση. Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Μπρόβαρυ, κοντά στο Κίεβο, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.
Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν βλήμα έπληξε νοσοκομείο στην πόλη Βουχλεντάρ στο Ντονέτσκ, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι. Χιλιάδες Ουκρανοί έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα.
Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καταγγέλλει την εισβολή της Ρωσίας, ενώ σύσσωμη η Δύση έκανε λόγο για σφοδρή απάντηση στην αναίτια και βάρβαρη επίθεση Πούτιν.
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει εξαπολύσει ένα «παλιρροϊκό κύμα βίας» εναντίον της Ουκρανίας. Παράλληλα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποιεί ότι η απάντηση της Μόσχας θα είναι «άμεση» αν κάποιος προσπαθήσει να τα βάλει με τη Ρωσία.
Η ρωσική κεντρική τράπεζα αγόρασε εκατομμύρια ρούβλια για να αποτρέψει την κατάρρευση του χρηματιστηρίου της Μόσχας και να στηρίξει το νόμισμα μετά την πτώση του σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο έναντι του δολαρίου.