02:04
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
02:04
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ουκρανία: Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια αποκόπηκε από το δίκτυο ηλεκτροδότησης

Πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια / Φωτογραφία: Twitter

Πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια / Φωτογραφία: Twitter

22.05.2023
19:13
Τελευταία ενημέρωση: 23/05/2023 • 0:00
Νέα προβλήματα με τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, τον οποίο έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις, αποκόπηκε ξανά από το ουκρανικό δίκτυο ηλεκτροδότησης, ανακοίνωσαν σήμερα η Μόσχα και το Κίεβο, συμβάν που είναι πιθανόν επικίνδυνο και έχει γίνει συχνό με τους βομβαρδισμούς που συνδέονται με τις μάχες στην περιοχή.

Οι δύο πλευρές επέρριψαν η μια στην άλλη την ευθύνη για την διακοπή της παροχής ρεύματος στον σταθμό. Η ουκρανική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Energoatom ανακοίνωσε ότι η διακοπή της παροχής ρεύματος στον σταθμό προκλήθηκε από ρωσικό βομβαρδισμό, ενώ οι διορισθείσες από τη Ρωσία τοπικές αρχές ανακοίνωσαν ότι η Ουκρανία αποσυνέδεσε γραμμή ηλεκτροδότησης.

Σε ανακοίνωσή της, η Energoatom σημειώνει ότι η διακοπή της παροχής προκλήθηκε από “επίθεση” στη διάρκεια της νύχτας των ρωσικών δυνάμεων από την οποία κόπηκε η σύνδεση με την τελευταία γραμμή ηλεκτρικού ρεύματος υψηλής τάσης με την οποία συνδέεται ο σταθμός με το ουκρανικό δίκτυο.

Νέα αεροπορική επίθεση έγινε στη διάρκεια της νύχτας κατά της πόλης Ντνίπρο, πρωτεύουσας της περιφέρειας Ντνιπροπετρόφσκ, σύμφωνα με τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες σημείωσαν ότι κατέρριψαν 4 ρωσικούς πυραύλους κρουζ και 20 μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

«Λόγω της διακοπής της γραμμής υψηλής τάσης Ντνιπρόφσκαγια (που είναι συνδεδεμένη με σταθμό στην περιφέρεια που βρίσκεται η Ντνίπρο) ο πυρηνικός Σταθμός της Ζαπορίζια έχασε την εξωτερική του τροφοδοσία σε ηλεκτρικό ρεύμα», αναφέρει σε ανάρτησή της στο Telegram η ρωσική κατοχική διοίκηση του σταθμού.

Αυτή διευκρίνισε ότι γεννήτριες ντίζελ έκτακτης ανάγκης του σταθμού ενεργοποιήθηκαν για να εξασφαλίσουν προσωρινά την ελάχιστη λειτουργία του και την ψύξη των αντιδραστήρων. Οι γεννήτριες αυτές έχουν συνήθως καύσιμο για να λειτουργούν για 10 μέρες, σύμφωνα με την Energoatom, η οποία προειδοποίησε σήμερα ότι «έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση».

«Αν σταθεί αδύνατο να αποκατασταθεί η εξωτερική τροφοδοσία στη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα μπορούσε να συμβεί ένα ατύχημα με ραδιενεργές συνέπειες για όλον τον πλανήτη», υπογράμμισε η Energoatom.

Ο διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) Ραφαέλ Γκρόσι αντέδρασε σημειώνοντας ότι η πυρηνική ασφάλεια των εγκαταστάσεων είναι «εξαιρετικά ευάλωτη».

«Πρέπει να συμφωνήσουμε τώρα για να προστατεύσουμε τον σταθμό, αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί», προειδοποίησε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Πρόκειται για την έβδομη φορά που το τεράστιο αυτό πυρηνικό συγκρότημα αποκόπτεται από το ουκρανικό ηλεκτρικό δίκτυο μετά την ανάληψη του ελέγχου του από τον ρωσικό στρατό στις 4 Μαρτίου 2022. Ο σταθμός βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Δνείπερου, ο οποίος, σε αυτήν την περιοχή, χωρίζει τα δύο στρατόπεδα.

Η προηγούμενη φορά ήταν στις αρχές Μαρτίου. Η εξωτερική τροφοδοσία του σε ρεύμα είχε αποκατασταθεί έπειτα από μερικές ώρες.

Στα τέλη Μαρτίου ο διευθυντής του ΔΟΑΕ είχε δηλώσει ότι επιδιώκει συμβιβασμό ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα για να μην γίνονται επιθέσεις στις εγκαταστάσεις εν αναμονή ουκρανικής αντεπίθεσης, και είχε απευθύνει για άλλη μια φορά έκκληση στη Μόσχα να μην αποθηκεύει εκεί στρατιωτικό εξοπλισμό.

Ο σταθμός, ο οποίος παρήγε προηγουμένως το 20% του ρεύματος της Ουκρανίας, συνέχισε να λειτουργεί τους πρώτους μήνες της ρωσικής εισβολής στη χώρα, παρά τις περιόδους βομβαρδισμών, προτού διακοπεί η λειτουργία του τον Σεπτέμβριο.

Έκτοτε κανένας από τους έξι αντιδραστήρες του VVER-1000, που χρονολογούνται από την εποχή της πρώην ΕΣΣΔ, δεν παράγει ρεύμα, αλλά οι εγκαταστάσεις του παραμένουν συνδεδεμένες με το ουκρανικό ενεργειακό σύστημα και καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται από αυτό για τις δικές τους ανάγκες, κυρίως για να διασφαλιστεί η ψύξη των αντιδραστήρων.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση