14:21
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
14:21
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Μόσχα θέλει να ρίξει το Μινσκ στο μέτωπο – Οι Ρώσοι απήγαγαν τον Δήμαρχο της Μελιτόπολης

Βομβαρδισμένο τοπίο στην Ουκρανία / Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Βομβαρδισμένο τοπίο στην Ουκρανία / Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ

11.03.2022
21:20
Τελευταία ενημέρωση: 12/03/2022 • 0:00
Η Ουκρανία στέλνει το μήνυμά της στη Λευκορωσία, σε περίπτωση που σκέφτεται να μπει στη χώρα

Αρκετά είναι τα ανοιχτά μέτωπα στην Ουκρανία, όπου οι Ρώσοι συνεχίζουν να βομβαρδίζουν και προετοιμάζονται να επιτεθούν, ξανά, στο Κίεβο. Παράλληλα, οι Ουκρανοί στέλνουν το δικό τους προειδοποιητικό μήνυμα στη Λευκορωσία, μετά από το βομβαρδισμό σε χωριό της χώρας, λέγοντας πως σε περίπτωση που περάσει κάποιος Λευκορώσος στρατιώτης τα σύνορα θα αντεπιτεθούν!

Η Ουκρανία δείχνει αυτοσυγκράτηση έναντι της Λευκορωσίας, αλλά θα αντεπιτεθεί στην περίπτωση που Λευκορώσοι στρατιώτες περάσουν τα σύνορα για να συμμετάσχουν στη ρωσική εισβολή, δήλωσε ο κορυφαίος αξιωματούχος του τομέα ασφαλείας της Ουκρανίας Ολέξι Ντανίλοφ.

Σύμφωνα με τον Ντανίλοφ, η Ουκρανία ήταν προσεκτική στην αντιμετώπιση της Λευκορωσίας, παρά το γεγονός ότι η χώρα αυτή χρησιμοποιείται ως βάση για την απογείωση των ρωσικών αεροπλάνων που επιτίθενται στο ουκρανικό έδαφος. Εάν «ένας στρατιώτης περάσει τα σύνορά μας, θα αντεπιτεθούμε», προειδοποίησε.

Βομβαρδισμένο τοπίο στην Ουκρανία
Βομβαρδισμένο τοπίο στην Ουκρανία / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Ουκρανία φοβάται ότι η Λευκορωσία μπορεί να εξαπολύσει εισβολή στην Ουκρανία σήμερα, μετά τη συνάντηση που είχε στη Μόσχα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Λουκασένκο. Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Γεβένι Γένιν δήλωσε νωρίτερα ότι η Ρωσία προσπαθεί με κάθε τρόπο να σύρει τη Λευκορωσία στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας.

Σε σχετικές ειδήσεις, η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι πυροβόλησε έναν λευκορωσικό οικισμό κοντά στα σύνορα από τον ουκρανικό εναέριο χώρο σε μια προσπάθεια να σύρει τη Λευκορωσία στον πόλεμο. Η ουκρανική πολεμική αεροπορία δήλωσε ότι έλαβε πληροφορίες ότι ρωσικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από αεροδρόμιο στη Λευκορωσία, πέρασαν στον ουκρανικό εναέριο χώρο και στη συνέχεια πυροβόλησαν εναντίον του Κοπάνι, ενός χωριού στη Λευκορωσία.

Στα χέρια των Ρώσων ο δήμαρχος της Μελιτόπολης

Ο δήμαρχος της Μελιτόπολης απήχθη σήμερα από Ρώσους στρατιώτες, οι οποίοι έχουν καταλάβει αυτήν την πόλη στη νότια Ουκρανία, όπως ανέφεραν πολλοί Ουκρανοί αξιωματούχοι.

«Μια ομάδα αποτελούμενη από δέκα κατακτητές απήγαγε τον δήμαρχο της Μελιτόπολης Ιβάν Φεντόροφ», ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter το Ράντα, το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας. «Αρνήθηκε να συνεργαστεί με τον εχθρό», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, ο δήμαρχος συνελήφθη ενώ βρισκόταν στο κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων της πόλης, που απέχει περίπου 120 χιλιόμετρα νότια του Ζαπορίζια, για να επιλύσει θέματα ανεφοδιασμού. Άλλος αξιωματούχος, ο Κιρίλο Τιμοσένκο, ανάρτησε στο Telegram ένα βίντεο που δείχνει, από μακριά, στρατιώτες να βγαίνουν από ένα κτίριο, κρατώντας έναν άνδρα ντυμένο στα μαύρα, με το κεφάλι του καλυμμένο με μια μαύρη κουκούλα.

Πριν από μερικές ημέρες η αναπληρώτρια επικεφαλής του περιφερειακού συμβουλίου της Ζαπορίζια Λεϊλά Ιμπραχίμοβα είχε επίσης απαχθεί αλλά αφέθηκε ελεύθερη, σύμφωνα με το Ράντα.

Πριν από τη ρωσική εισβολή, στις 24 Φεβρουαρίου, η Μελιτόπολη είχε περίπου 150.000 κατοίκους.

Πολίτες στα καταφύγια στην Ουκρανία
Πολίτες στα καταφύγια στην Ουκρανία / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Εγκλωβισμένοι Τούρκοι στη Μαριούπολη

Στη Μαριούπολη, σε καταφύγιο που υπάρχει σε χώρο όπου βρίσκεται τέμενος έχουν εγκλωβιστεί 86 Τούρκοι πολίτες μεταξύ των οποίων 34 παιδιά, μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform, επικαλούμενο τον δημοτικό σύμβουλο της πόλης, τον Πιοτρ Αντριούενκο.

Ο ίδιος ενημέρωσε τα μέσα ενημέρωσης για το συμβάν, ζητώντας από αυτά να αναφέρουν το γεγονός για να ενημερωθεί η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας και ο Τούρκος πρόεδρος.

Η ουκρανική πρεσβεία στην Άγκυρα ανακοίνωσε σήμερα ότι 86 Τούρκοι πολίτες βρίσκονται καταφύγιο σε ένα τζαμί στο πολιορκημένο λιμάνι της Μαριούπολης στη νότια Ουκρανία, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να βομβαρδίζουν την πόλη.

Η πρεσβεία της Ουκρανίας στην Τουρκία ενημέρωσε το Ukrinform ότι ήδη ενημέρωσε τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης για το περιστατικό αυτό.

Μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία

Οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν τρεις πόλεις στην Ουκρανία την Παρασκευή -μεταξύ των οποίων δύο στα δυτικά της χώρας- καθώς διευρύνεται το εύρος της στρατιωτικής της επίθεσης. Οι επιδρομές έπληξαν αεροδρόμια στο Λούτσκ και στο Ιβάνο-Φρανκίφσκ, μακριά από τις κύριες περιοχές των συγκρούσεων, και κτίρια κατοικιών στην στρατηγικής σημασίας πόλη Ντνίπρο.

Ωστόσο, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν σημειώσει καμία πρόοδο στην Ουκρανία τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με τον σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου Ολέξι Αρέστοβιτς. Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε επίσης ότι η Ουκρανία έφτασε σε ένα «στρατηγικό σημείο καμπής» στον πόλεμό της με τη Ρωσία στην τελευταία του ομιλία προς τον ουκρανικό λαό.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι παραμένουν παγιδευμένοι και υπό πυρά σε ουκρανικές πόλεις, αλλά η κατάσταση στη Μαριούπολη είναι ιδιαίτερα άσχημη. Μετά από δέκα ημέρες πολιορκίας από τη Ρωσία, ο πληθυσμός της δεν έχει πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα ή δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, ενώ το νερό και τα τρόφιμα τελειώνουν. Νωρίτερα, την ανησυχία της εξέφρασε η Ελλάδα για τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία και ειδικά στη Μαριούπολη, όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι Έλληνες ομογενείς, αλλά και ο Έλληνας πρόξενος.

Ένας τρίτος Ρώσος ταγματάρχης σκοτώθηκε στις μάχες στην Ουκρανία, επιβεβαίωσαν δυτικοί αξιωματούχοι. Οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι περίπου 20 ταγματάρχες έχουν πιαστεί αιχμάλωτοι κατά την εισβολή στην Ουκρανία, γεγονός που συνεπάγεται σχετικά υψηλό ποσοστό απωλειών κατά τη διάρκεια της εισβολής που διαρκεί ήδη δύο εβδομάδες.

Οι δυτικές κυβερνήσεις ανακοίνωσαν σχέδια για την επιβολή τιμωρητικών δασμών στο ρωσικό εμπόριο για την περαιτέρω απομόνωση της Μόσχας από την παγκόσμια οικονομία. Σε μια εξέλιξη που αποσκοπεί στην αύξηση της πίεσης προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν, η ομάδα G7 των πλούσιων χωρών δήλωσε ότι θα αφαιρέσει από τη Ρωσία το καθεστώς του «πλέον ευνοούμενου κράτους» (MFN) σύμφωνα με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Τζο Μπάιντεν
Τζο Μπάιντεν / Φωτογραφία: Twitter

Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να απαγορεύσει την εισαγωγή θαλασσινών, βότκας και διαμαντιών από τη Ρωσία σε αντίποινα για τον πόλεμο του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία. Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η απαγόρευση θα αποτελέσει μέρος μιας κίνησης της Αμερικής να ανακαλέσει τις κανονικές εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία.

Η Ρωσία προχώρησε σε αποκλεισμό του Instagram μετά τη δήλωση της μητρικής εταιρείας Meta ότι θα επιτρέψει να εμφανίζονται στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης εκκλήσεις για βία κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν και των Ρώσων στρατιωτών που συμμετείχαν στην εισβολή στην Ουκρανία. Οι Ρώσοι εισαγγελείς απαίτησαν να μπλοκαριστεί η πρόσβαση στο Instagram, καθώς οι αρχές προχώρησαν στην αναγνώριση της Meta ως «εξτρεμιστικής οργάνωσης».

Πρόσφυγες - Ουκρανία
Πρόσφυγες – Ουκρανία / Φωτογραφία: Twitter – ΝΕΧΤΑ

Πάνω από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την Πέμπτη (24/2) που μπήκαν οι Ρώσοι μπήκαν στη χώρα, σύμφωνα με νεότερη εκτίμηση της υπηρεσίας μετανάστευσης του ΟΗΕ. Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι έχει κάνει λόγο για την πιο γρήγορα εξελισσόμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση