04:39
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
04:39
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ζελένσκι: «Η Ουκρανία υφίσταται οδυνηρές απώλειες στο Σεβεροντονέτσκ» – Το Κίεβο ζητά περισσότερα όπλα από τη Δύση

Ουκρανικές σημαίες πάνω από τους τάφους των στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ουκρανικές σημαίες πάνω από τους τάφους των στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

14.06.2022
23:40
Τελευταία ενημέρωση: 15/06/2022 • 7:52
«Η Ουκρανία παρέλαβε τις σορούς 64 ηρωικών υπερασπιστών του Αζοφστάλ για να τους κηδέψει με αξιοπρέπεια», σημείωσε το υπουργείο

Ο ουκρανικός στρατός υφίσταται οδυνηρές απώλειες στις μάχες με τους Ρώσους εισβολείς τόσο στο Σεβεροντονέτσκ όσο και στο Χάρκοβο στην ανατολική Ουκρανία, παραδέχθηκε το βράδυ της Τρίτης (14/06) ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, αργά το βράδυ της Τρίτης, ο Ζελένσκι τόνισε επίσης ότι η χώρα του χρειάζεται επειγόντως σύγχρονα αντιπυραυλικά συστήματα, συμπληρώνοντας πως δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να καθυστερούν οι εταίροι την παράδοση των συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων.

Ο πρόεδρος στην Ουκρανία, Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο πρόεδρος στην Ουκρανία, Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν τρίτη γέφυρα που συνδέει την Σεβεροντονέτσκ με την γειτονική της πόλη Λισιτσάνσκ, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός δήμαρχος της πόλης Ολεξάντρ Στριούκ, σημειώνοντας ότι η πόλη αυτή κλειδί στην ανατολική Ουκρανία δεν είναι “απομονωμένη” και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν έχουν παγιδευτεί.

«Μαζικοί βομβαρδισμοί κατέστρεψαν μια τρίτη γέφυρα, αλλά η πόλη δεν είναι απομονωμένη. Υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας ακόμη κι αν αυτοί είναι αρκετά περίπλοκοι», σημείωσε ο Στριούκ μιλώντας σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Απομακρύνσεις αμάχων εξακολουθούν να γίνονται «κάθε λεπτό όταν υπάρχει ανάπαυλα και υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς», σημείωσε επίσης ο Στριούκ, προσθέτοντας: «Όμως πρόκειται για διακριτικές απομακρύνσεις, που γίνονται ένας-ένας, και εκμεταλλευόμαστε κάθε δυνατή ευκαιρία».

«Τα ρωσικά στρατεύματα δεν εγκαταλείπουν τις προσπάθειές τους να καταλάβουν την πόλη, αλλά οι στρατιωτικοί κρατάνε γερά», συνέχισε και υπογράμμισε ότι «διεξάγονται οδομαχίες» και ότι «η κατάσταση αλλάζει ώρα με την ώρα». Η Λισιτσάνσκ και η Σεβεροντονέτσκ είναι γειτονικές πόλεις που χωρίζονται από τον ποταμό Σεβέρσκι Ντονέτς.

Νωρίτερα, ο  Ζελένσκι κάλεσε και πάλι τις χώρες της Δύσης να στείλουν «γρηγορότερα (…) περισσότερα όπλα» επειδή «οι Ρώσοι έχουν δεκαπλάσια, εκατονταπλάσια». Ο ουκρανικός στρατός «δεν διαθέτει αρκετά όπλα μεγάλου βεληνεκούς», ούτε άρματα, είπε μιλώντας σε Δανούς δημοσιογράφους μέσω βιντεοκλήσης. Άλλωστε, αργά χθες, Δευτέρα, το βράδυ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η μάχη για το Ντονμπάς θα μείνει ως μια από τις πιο βάναυσες στην ευρωπαϊκή ιστορία. Την περιφέρεια αυτή, που περιλαμβάνει τις Λουχάνσκ και Ντονέτσκ, διεκδικούν οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές.

Άλλη μια Μαριούπολη;

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε από την πλευρά του επικαλούμενο τον εκπρόσωπο των φιλορώσων αυτονομιστών Έντουαρντ Μπασούριν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν όντως αποκοπεί στο Σεβεροντονέτσκ και θα πρέπει να παραδοθούν ή να πεθάνουν.

Η κατάσταση κινδυνεύει να γίνει όπως αυτή στην Μαριούπολη «με έναν μεγάλο θύλακα Ουκρανών υπερασπιστών (της πόλης) να είναι αποκομμένος από τα υπόλοιπα ουκρανικά στρατεύματα», σύμφωνα με τον Ντάμιεν Μάγκρου, εκπρόσωπο της Διεθνούς Λεγεώνας για την Άμυνα της Ουκρανίας, η οποία είχε δυνάμεις στην Σεβεροντονέτσκ.

Κατά την πτώση της Μαριούπολης τον περασμένο μήνα, εκατοντάδες άμαχοι και βαριά τραυματισμένοι Ουκρανοί στρατιώτες βρίσκονταν παγιδευμένοι για εβδομάδες στις αχανείς εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Αζοφστάλ.

Ουκρανία: Παραλάβαμε μόνο το 10% των όπλων που ζητήσαμε από τη Δύση

Στο μεταξύ, το υπουργείο Άμυνας της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ουκρανία έχει παραλάβει «περίπου το 10% των όπλων» που ζητάει από τους Δυτικούς εταίρους της ώστε να αντιμετωπίσει επί του πεδίου τον ρωσικό στρατό.

«Από τα όπλα που χρειαζόμαστε, έχουμε λάβει περίπου το 10%», είπε η υφυπουργός Άμυνας Άννα Μαλιάρ μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση.

«Καμία σημασία δεν έχουν οι προσπάθειες που καταβάλλει η Ουκρανία, ο επαγγελματισμός του στρατού μας, χωρίς τη βοήθεια των Δυτικών εταίρων μας δεν θα μπορέσουμε να κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο», τόνισε.

Η Μαλιάρ είπε ότι θα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα των καθυστερήσεων στις παραδόσεις «επειδή κάθε ημέρα καθυστέρησης είναι άλλη μια μέρα σε βάρος της ζωής των Ουκρανών στρατιωτών, του λαού μας».

Δεν μπορούμε να περιμένουμε πολύ, επειδή είναι δύσκολη η κατάσταση

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε για μεγάλο διάστημα επειδή η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη», ιδίως στο Ντονμπάς, όπου οι Ρώσοι εδώ και πολλές εβδομάδες προωθούνται και έχουν θέσει σχεδόν υπό τον πλήρη έλεγχό τους την περιοχή του Λουχάνσκ, συνέχισε. Ζήτησε επίσης ένα «συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα» για τις παραδόσεις αλλά και να συνεχίσουν οι Δυτικοί σύμμαχοι του Κιέβου να στηρίζουν οικονομικά και στρατιωτικά την Ουκρανία.

Ανταλλαγή νεκρών για Ουκρανία και Ρωσία

Στο μεταξύ, η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα (14/6) ότι παρέλαβε τις σορούς 64 στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι το χαλυβουργείο Αζοφστάλ, τον τελευταίο θύλακα αντίστασης στη Μαριούπολη, στο πλαίσιο μιας ανταλλαγής με τη Ρωσία.

«Η Ουκρανία παρέλαβε τις σορούς 64 ηρωικών υπερασπιστών του Αζοφστάλ για να τους κηδέψει με αξιοπρέπεια»,  ανέφερε το υπουργείο Επανενσωμάτωσης, που είναι αρμόδιο για τα εδάφη που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι.

Το εργοστάσιο Αζοφστάλ
Το εργοστάσιο Αζοφστάλ στην Ουκρανία / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι τελευταίοι Ουκρανοί υπερασπιστές της Μαριούπολης που είχαν εγκλωβιστεί στο αχανές χαλυβουργείο Αζοφστάλ, παραδόθηκαν στις ρωσικές δυνάμεις μεταξύ 16-20 Μαΐου, έπειτα από τρεις μήνες σφοδρών συγκρούσεων.

Το υπουργείο ανέφερε ότι η ανταλλαγή έγινε στην περιοχή της Ζαπορίζια, χωρίς να διευκρινίσει το πότε ακριβώς. Στις αρχές του μηνός έγιναν άλλες δύο τέτοιες ανταλλαγές, κατά τις οποίες η Ουκρανία παρέλαβε τις σορούς 210 στρατιωτών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η διαδικασία ανταλλαγής υλοποιείται με βάση τους κανόνες της Σύμβασης της Γενεύης που αφορά τη μεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση