04:38
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
04:38
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ουκρανία: 3 πύραυλοι κρουζ έπληξαν το λιμάνι Μικολάιφ, βομβαρδίστηκαν σταθμοί αποθήκευσης σιτηρών

Καταστροφές από ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Μικολάιφ στην Ουκρανία / Φωτογραφία: Eurokinissi

Καταστροφές από ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Μικολάιφ στην Ουκρανία / Φωτογραφία: Eurokinissi

23.06.2022
15:06
Τελευταία ενημέρωση: 23/06/2022 • 18:05
Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στην Ουκρανία

Τρεις πύραυλοι κρουζ έπληξαν νωρίτερα σήμερα (23/6) την Ουκρανία, το νότιο λιμάνι Μικολάιφ, ενώ χθες οι ρωσικοί βομβαρδισμοί χτύπησαν δύο τερματικούς σταθμούς αποθήκευσης σιτηρών.

Η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε άλλους δύο πυραύλους κοντά στην Οδησσό, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ένας άμαχος τραυματίσθηκε από τα πλήγματα στο Μικολάιφ.

Νωρίτερα ο δήμαρχος της πόλης Ολεξάντρ Σένκεβιτς είχε δηλώσει πως εκρήξεις σημειώθηκαν στο Μικολάιφ και είχε καλέσει τους κατοίκους να σπεύσουν στα καταφύγια.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε, από την πλευρά του, πως χρησιμοποίησε όπλα υψηλής ακρίβειας για να πλήξει δεξαμενές καυσίμων και εξοπλισμό του ουκρανικού στρατού κοντά στο Μικολάιφ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Δύο σταθμοί αποθήκευσης σιτηρών βομβαρδίζονται στη Μικολάιφ

Δύο τερματικοί σταθμοί αποθήκευσης σιτηρών χτυπήθηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς χθες Τετάρτη στο ουκρανικό λιμάνι Μικολάιφ, ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο οι εταιρείες που τους διαχειρίζονται, οι Bunge και Viterra.

Ο τερματικός σταθμός στην Έβρι, που ανήκει στη Viterra και χρησιμοποιείται για την αποθήκευση φυτικών ελαίων, υπέστη «ζημιές σε επίθεση με πυραύλους», στην οποία επίσης τραυματίστηκε ελαφρά ένας άνθρωπος, ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας, διευκρινίζοντας πως τα δύο σιλό βρίσκονταν στις φλόγες και ένας τρίτος χώρος αποθήκευσης υπέστη ζημιά.

Η εγκατάσταση που αγοράστηκε από την Glencore, τη μητρική της Viterra, το 2020, έχει δυναμικότητα αποθήκευσης 160.000 τόνων.

Σε ό,τι αφορά την Bunge, οι εγκαταστάσεις της επλήγησαν «στις τελευταίες ρωσικές επιθέσεις στην περιοχή», είπε μια εκπρόσωπός της, διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχουν τραυματίες και ότι η έκταση των ζημιών δεν είναι γνωστή ακόμη.

Ο τερματικός σταθμός, κλειστός από την πρώτη ημέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου, συμπεριλαμβάνει χώρους αποθήκευσης, φόρτωσης πλοίων και μονάδα παραγωγής φυτικών ελαίων.

Τα λιμάνια της Μικολάιφ και της Οδησσού είναι αποκλεισμένα από την έναρξη του πολέμου, κάτι που παραλύει τη μεταφορά διά θαλάσσης αγροτικών πρώτων υλών. Αυτός ήταν ο κύριος τρόπος εξαγωγής αγροτικών προϊόντων ως πριν από τρεις μήνες.

Συνομιλίες, χωρίς απτά αποτελέσματα μέχρι σήμερα, βρίσκονται σε εξέλιξη ανάμεσα στη Ρωσία, την Τουρκία και την Ουκρανία, για το άνοιγμα θαλάσσιων διαδρόμων που θα επιτρέπουν σε φορτηγά πλοία να αναχωρούν από την Ουκρανία και να κινούνται στη Μαύρη Θάλασσα, περιοχή όμως εξαιρετικά επικίνδυνη λόγω του ότι έχουν ποντιστεί θαλάσσιες νάρκες.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, τουρκικό εμπορικό πλοίο απέπλευσε χθες Τετάρτη από το ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης (νοτιοανατολικά), που πλέον τελεί υπό ρωσικό έλεγχο, στην Αζοφική Θάλασσα.

Ουκρανία: Ξεκινά σήμερα η πρώτη δίκη Ρώσου στρατιώτη για βιασμό

Σήμερα πρόκειται να ξεκινήσει στην Ουκρανία η προκαταρκτική ακροαματική διαδικασία στην πρώτη δίκη Ρώσου στρατιώτη που κατηγορείται για τον βιασμό Ουκρανής στη διάρκεια της ρωσικής εισβολής, την πρώτη από τις δεκάδες παρόμοιες υποθέσεις.

Ο 32χρονος Μιχαήλ Ρομανόφ, που θα δικαστεί ερήμην, κατηγορείται ότι δολοφόνησε έναν άμαχο στην περιοχή του Κιέβου στις 9 Μαρτίου και στη συνέχεια βίασε κατ’ επανάληψη τη σύζυγό του, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα.

Ο Ρομανόφ κατηγορείται ότι βίασε μια 33χρονη Ουκρανή, αφού μαζί με έναν άλλο Ρώσο στρατιώτη σκότωσαν τον σύζυγό της πυροβολώντας τον εξ επαφής στο χωριό Μποντανίβκα, βορειοανατολικά του Κιέβου. Οι δύο στρατιώτες έφυγαν και μετά επέστρεψαν άλλες δύο φορές για να τη βιάσουν ξανά. Ο δεύτερος στρατιώτης δεν έχει ταυτοποιηθεί.

Εισαγγελέας που εργάζεται σε υποθέσεις σεξουαλικής βίας στην Ουκρανία δήλωσε στο Reuters ότι ερευνώνται έως και 50 τέτοια εγκλήματα, αλλά πρόσθεσε ότι ο αριθμός των εγκλημάτων σεξουαλικής βίας που έχουν διαπράξει Ρώσοι στρατιώτες μετά την 24η Φεβρουαρίου ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος.

Αξιωματούχοι, ακτιβιστές και γιατροί έχουν επισημάνει ότι πολλές επιζήσασες σεξουαλικών εγκλημάτων φοβούνται ή αποφεύγουν να τα καταγγείλουν στην αστυνομία και την εισαγγελία για το φόβο αντιποίνων από τους Ρώσους και στιγματισμού από την τοπική κοινωνία.

Η λέξη Azov στο μνημείο προκάλεσε την αντίδραση της Πρεσβείας της Ρωσίας στην Ελλάδα
Η λέξη Azov στο μνημείο προκάλεσε την αντίδραση της Πρεσβείας της Ρωσίας στην Ελλάδα / Φωτογραφία: Twitter

Unesco: Περισσότερα από 150 πολιτιστικά μνημεία έχουν καταστραφεί εν μέρει ή ολοσχερώς

Περισσότερα από 150 πολιτιστικά μνημεία έχουν καταστραφεί εν μέρει ή ολοσχερώς στους σχεδόν τέσσερις μήνες που διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα η Unesco.

«Σύμφωνα με τους ελέγχους που έχουν κάνει οι ειδικοί μας, 152 πολιτιστικά μνημεία έχουν καταστραφεί εν μέρει ή ολοσχερώς εξαιτίας των μαχών, ανάμεσά τους 70 θρησκευτικοί χώροι, 30 ιστορικά κτίρια, 18 πολιτιστικά κέντρα, 12 μουσεία και 7 βιβλιοθήκες», επεσήμανε η υπηρεσία του ΟΗΕ σε ανακοίνωσή της.

Οι περισσότερες καταστροφές έχουν σημειωθεί σε τρεις επαρχίες: το Ντονέτσκ, το Χάρκοβο και το Κίεβο, διευκρίνισε.

«Τα επανειλημμένα πλήγματα στα ουκρανικά πολιτιστικά μνημεία πρέπει να σταματήσουν», δήλωσε η Οντρέ Αζουλέ, γενική διευθύντρια της Unesco. «Η πολιτιστική κληρονομία, υπό όλες τις μορφές της, δεν θα πρέπει να γίνεται στόχος», πρόσθεσε.

Στα μέσα Απριλίου, ο Λαζάρ Ελουντού Ασόμο, διευθυντής του κέντρου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, είχε δηλώσει ότι περίπου 100 πολιτιστικά μνημεία είχαν υποστεί ζημιές ή είχαν καταστραφεί, ανάμεσά τους «ιστορικά μνημεία, κάποια από τα οποία χρονολογούνται από τον 11ο και τον 12ο αιώνα, και άλλα της σοβιετικής εποχής».

«Επίσης υπάρχουν εκκλησίες, καθεδρικοί ναοί με μοναδικά αντικείμενα, θέατρα όπως αυτό της Μαριούπολης, βιβλιοθήκες και άλλα κτίρια με αρχεία, κτίρια που ανεγέρθηκαν στο απόγειο της ιστορίας της Ουκρανίας», είχε προσθέσει, χαρακτηρίζοντας τις καταστροφές «δραματικές».

Η Ουκρανία και η Ρωσία, που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση της Χάγης του 1954, έχουν υποχρέωση να προστατεύουν την πολιτιστική κληρονομιά σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης, υπενθύμισε η Αζουλέ.

Τα επτά μνημεία στην Ουκρανία που έχουν χαρακτηριστεί παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς δεν έχουν υποστεί ζημιές μέχρι στιγμής, σημείωσε η Unesco.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση