05:27
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
05:27
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο βομβαρδίζει ρωσικές θέσεις στη Χερσώνα – Κίνδυνος για χολέρα στη Μαριούπολη

Στρατιώτες στην Ουκρανία / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Στρατιώτες στην Ουκρανία / Φωτογραφία: ΑΠΕ

10.06.2022
12:54
Τελευταία ενημέρωση: 10/06/2022 • 16:46
Υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσει χολέρα στην Μαριούπολη, λέει η Βρετανία

Ρωσικές θέσεις στην περιοχή της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα (10/6) ο ουκρανικός στρατός ότι έπληξε.

Υπενθυμίζεται ότι η περιοχή που βρίσκεται σχεδόν ολόκληρη υπό τον έλεγχο της Ρωσίας και όπου το Κίεβο ανησυχεί πως η Μόσχα θα οργανώσει σύντομα δημοψήφισμα για την προσάρτησή της.

«Η πολεμική μας αεροπορία έπληξε ρωσικές θέσεις, σημεία όπου έχει συγκεντρωθεί εξοπλισμός και προσωπικό και αποθήκες γύρω από πέντε πόλεις της επαρχίας της Χερσώνας», ανακοίνωσε στο Facebook σήμερα το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας.

Σχεδόν όλη η επαρχία της Χερσώνας καταλήφθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα ήδη από τις πρώτες ημέρες της εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

Δορυφορική εικόνα από την Χερσώνα
Δορυφορική εικόνα από την Χερσώνα / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η επαρχία αυτή, που βρέχεται από τη Μαύρη και την Αζοφική θάλασσα, έχει έκταση περίπου 28.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πριν τον πόλεμο μετρούσε περισσότερο από ένα εκατομμύριο κατοίκους.

Ένας από τους Ρώσους διαπραγματευτές είχε αναφερθεί την 1η Ιουνίου στο ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος στις περιοχές της Ουκρανίας που έχει καταλάβει η Μόσχα, κάτι στο οποίο αντιτίθεται το Κίεβο.

Η Ρωσία είχε οργανώσει δημοψήφισμα το 2014 για την προσάρτηση της Κριμαίας.

Υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσει χολέρα στη Μαριούπολη, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας

Υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσει χολέρα στην Μαριούπολη, καθώς οι υγειονομικές υπηρεσίες της πόλης-λιμάνι στη νότια Ουκρανία βρίσκονται πιθανόν στα πρόθυρα κατάρρευσης, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.

Πιθανόν υπάρχουν επίσης κρίσιμες ελλείψεις σε φάρμακα στην Χερσώνα, αναφέρει στην ενημέρωσή του στο Twitter το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.

Η Μαριούπολη στην Ουκρανία
Η Μαριούπολη στην Ουκρανία / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Ρωσία καταβάλλει προσπάθειες για να παράσχει βασικές δημόσιες υπηρεσίες στον πληθυσμό στα εδάφη που έχουν καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, επισημαίνει.

Τον περασμένο μήνα, η αξιωματούχος διαχείρισης περιστατικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Ντόριτ Νίτζαν δήλωσε ότι η Μαριούπολη, η οποία τελεί τώρα υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων έπειτα από εβδομάδες πολιορκίας και σφοδρών βομβαρδισμών, βρίσκεται μεταξύ των κατεχόμενων περιοχών στις οποίες υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσει χολέρα.

Με τον σοβιετικής προέλευσης οπλισμό του αναλωμένο, η Ουκρανία εξαρτάται πλέον πλήρως από τους συμμάχους

Η Ουκρανία έχει αναλώσει όλο τον οπλισμό ρωσικής και σοβιετικής κατασκευής που διέθετε κι εξαρτάται πλέον αποκλειστικά από τα όπλα που της προμηθεύουν οι ξένοι σύμμαχοί της, κυρίως δυτικής προέλευσης στοιχεία του πυροβολικού, σύμφωνα με αρκετές αμερικανικές στρατιωτικές πηγές.

Αφότου άρχισε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, οι Δυτικοί κινητοποιήθηκαν για να υποστηρίξουν το Κίεβο, που ζητούσε όπλα και πυρομαχικά, φροντίζοντας ωστόσο να αποφεύγουν κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να εκληφθεί ως μείζων πρόκληση από τη Μόσχα, λόγω της ανησυχίας τους για την εξάπλωση του πολέμου πέραν των ουκρανικών συνόρων.

Χωρίς να το λένε, ανησυχούσαν επίσης για το ενδεχόμενο τα πιο προηγμένα όπλα τους να πέσουν στα χέρια του ρωσικού στρατού.

Στρατός της Ουκρανίας
Στρατός της Ουκρανίας / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στράφηκαν έτσι σε χώρες που ανήκαν άλλοτε στο σοβιετικό μπλοκ και διέθεταν πυρομαχικά σοβιετικών προτύπων, προς αντικατάσταση αυτών που χρησιμοποιούσαν οι ουκρανικές δυνάμεις.

Όμως ακόμη και αυτά τα στοκ εξαντλήθηκαν, το ευρωπαϊκό οπλοστάσιο σοβιετικής κατασκευής «εξαφανίστηκε από την επιφάνεια του πλανήτη», όπως το έθεσε στρατιωτικός στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Γι’ αυτό οι ΗΠΑ και άλλα κράτη μέλη του NATO αποφάσισαν να παραμερίσουν τις ανησυχίες για την εξάπλωση του πολέμου ή το να πέσουν στα χέρια της Ρωσίας ευαίσθητες τεχνολογίες. Η Ουάσινγκτον άρχισε να στέλνει βαριά όπλα στο Κίεβο, όπως αρχικά πυροβόλα, και κατόπιν αποφάσισε να στείλει εξοπλισμό αιχμής, όπως εκτοξευτήρες πολλαπλών πυραύλων HIMARS, συστήματα μεγάλης ακρίβειας και με βεληνεκές μεγαλύτερο από ανάλογα ρωσικά όπλα.

Ουκρανικός στρατός
Ουκρανικός στρατός / Φωτογραφία: Unsplash

«Συνεχής ροή»

Οι σύμμαχοι προσπαθούν να συντονίσουν τη στρατιωτική βοήθεια που χορηγούν στο Κίεβο ώστε οι ουκρανικές δυνάμεις να λαμβάνουν «συνεχή ροή» πυρομαχικών, ανταλλακτικών και ελαφρών όπλων, εξήγησε άλλος αμερικανός στρατιωτικός.

Αυτός είναι ο διακηρυγμένος στόχος της Ομάδας Επαφής για την Ουκρανία που δημιουργήθηκε από τον αμερικανό υπουργό Άμυνας, τον Λόιντ Όστιν, η οποία συνεδρίασε για πρώτη φορά τον Απρίλιο με παρούσες περίπου σαράντα χώρες στη βάση Ράμσταϊν, στη Γερμανία.

Έπειτα από τη δεύτερη συνεδρίασή της, τον Μάιο, που έγινε ψηφιακά, η ομάδα αυτή αναμένεται να έχει νέα συνάντηση τη 15η Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Αν ο δυτικός οπλισμός μοιάζει να φθάνει με το σταγονόμετρο στην Ουκρανία, αυτό οφείλεται στο ότι οι σύμμαχοι θέλουν να είναι σίγουροι πως το Κίεβο θα είναι ικανό να τον υποδέχεται με ασφάλεια και για να περιοριστεί ο κίνδυνος βομβαρδισμών στα αποθέματα πυρομαχικών.

Οι ΗΠΑ στέλνουν στρατιωτική βοήθεια σε δόσεις, η τελευταία εκ των οποίων, αξίας 700 εκατ. δολαρίων, που ανακοινώθηκε την 1η Ιουνίου, περιλαμβάνει τέσσερα συστήματα HIMARS, 1.000 αντιαρματικούς πυραύλους Javelin, τέσσερα ελικόπτερα Mi-17, 15.000 οβίδες για πυροβόλα, 15 ελαφριά τεθωρακισμένα και πυρομαχικά διαφόρων διαμετρημάτων.

Στρατός
Στρατός / Φωτογραφία: Unslash

«Προσπαθούμε να διατηρούμε συνεχή ροή», είπε ο δεύτερος στρατιωτικός.

Ερωτηθείς για το γεγονός πως αποφασίστηκε να σταλεί μικρός αριθμός HIMARS, ενώ οι Ουκρανοί δυσκολεύονται πολύ στο Ντονμπάς, ο επικεφαλής του αμερικανικού γενικού επιτελείου, ο στρατηγός Μαρκ Μίλι, εξήγησε προχθές Τετάρτη πως θέλει να είναι σίγουρη ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες θα είναι ικανοί να τα χειρίζονται καλά προτού στείλει περισσότερα.

Το HIMARS είναι «εξελιγμένο» σύστημα, πρέπει να «πιστοποιηθούν αυτά τα αγόρια, να είναι σίγουρο ότι ξέρουν πώς να χρησιμοποιήσουν αυτά τα συστήματα σωστά», ανέφερε ο στρατηγός.

Πρέπει να εκπαιδευτούν οι χειριστές τους, οι συντηρητές τους, οι αξιωματικοί και οι υπαξιωματικοί, εξήγησε.

Στρατιώτες στον πόλεμο στην Ουκρανία
Στρατιώτες στον πόλεμο στην Ουκρανία

Για την Ουάσινγκτον, αυτή η πρώτη αποστολή θεωρείται σημαντική δοκιμή, τόσο για να εξασφαλιστεί πως η τεχνολογία των HIMARS δεν θα πέσει σε εχθρικά χέρια, όσο και για να εξασφαλιστεί ότι οι Ουκρανοί θα αξιοποιήσουν όπως πρέπει αυτά τα δαπανηρά συστήματα. Αυτό πάντως δεν εμποδίζει το Πεντάγωνο να προετοιμάζει την επόμενη δόση στρατιωτικής βοήθειας.

Επιπλέον HIMARS και πυρομαχικά τους βρίσκονται ήδη στη Γερμανία και θα σταλούν στην Ουκρανία αν η εμπειρία της χρήσης των πρώτων τεσσάρων είναι θετική, σύμφωνα με ακόμη μια αμερικανική στρατιωτική πηγή.

Η Ουάσινγκτον πάντως έχει αποκλείσει την προμήθεια στο Κίεβο UAVs μεγάλης εμβέλειας, όπως τα «Grey Eagle», με ακτίνα δράσης 300 χιλιομέτρων, που αρκεί για να γίνουν πλήγματα σε μεγάλες ρωσικές πόλεις, κατά την ίδια πηγή.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση