16:40
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
16:40
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Εισβολή στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι αποκαλύπτει πως δεν έχει δει την οικογένειά του εδώ και μέρες – «Αυτή είναι η Ρωσία!» (βίντεο)

Βομβαρδισμένο τοπίο στην Ουκρανία / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βομβαρδισμένο τοπίο στην Ουκρανία / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

02.03.2022
17:35
Τελευταία ενημέρωση: 02/03/2022 • 22:25
Απόψε θα πραγματοποιηθεί ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας

Λίγη ώρα αφόρου ολοκλήρωσε τη συνέντευξή του στα ξένα ΜΜΕ για την Ουκρανία, ο πρόεδρος της χώρας Βολόντιμιρ Ζελένσκι φαίνεται σε νέο ντοκουμέντο να μαθαίνει για τον βομβαριδσμό του πύργου Τηλεπικοινωνιών και του μνημείου του Ολοκαυτώματος στο Κίεβο.

Στο σύντομο βίντεο που ανάρτησε το Channel 4 στο Twitter, ο Ζελένσκι φέρεται να λέει πως έχει να δει την οικογένειά του από την τρίτη ημέρα του πολέμου. «Δεν μπορώ (να δω την οικογένειά μου). Τους είδα πριν από 3 ημέρες, στα μέσα του πολέμου». Σε εκείνη τη στιγμή ο πρόεδρος της Ουκρανίας μαθαίνει για τον βομβαρδισμό του πύργου και σχολιάζει απογοητευμένος. «Αυτή είναι η Ρωσία. Συγχαρητήρια!».

Έβδομη ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία

Για έβδομη μέρα οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την εισβολή τους στην Ουκρανία, με τον ρωσικό στρατό να ισχυρίζεται ότι έχει καταλάβει το λιμάνι της Χερσώνας και νέα πλήγματα να σφυροκοπούν το Χάρκιβ.

Από την έναρξη της επίθεσης, περισσότεροι από 2000 Ουκρανοί άμαχοι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων δεκάδες παιδιά, σύμφωνα την ανακοίνωση σήμερα το μεσημέρι των ουκρανικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

Εκατοντάδες εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων συγκοινωνιών, νοσοκομείων, παιδικών σταθμών και κατοικιών, έχουν καταστραφεί σύμφωνα με την ίδια πηγή. «Παιδιά, γυναίκες και μέλη των δυνάμεων άμυνας χάνουν τη ζωή τους κάθε ώρα», ανέφερε η ανακοίνωση.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε τη νύχτα ότι φοβάται εισβολή λευκορωσικών δυνάμεων από το βορρά.

Ο αριθμός των προσφύγων που εγκατέλειψαν την Ουκρανία εκτινάχθηκε, φθάνοντας τους 835.928 από την 1η Μαρτίου, εκ των οποίων οι 453.982 έχουν βρει καταφύγιο στην Πολωνία, σύμφωνα με την καταμέτρηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες την Τετάρτη.

Ακολουθεί μια ενημέρωση για την κατάσταση στο πεδίο, με βάση ανταποκρίσεις δημοσιογράφων του Γαλλικού Πρακτορείου, αναφορές υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, καθώς και δηλώσεις Ουκρανών αξιωματούχων και δημάρχων. Ελάχιστη είναι η ενημέρωση που έρχεται από την πλευρά της Μόσχας.

Η εικόνα στην πόλη Χερσώνα

Σήμερα το πρωί το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι ο ρωσικός στρατός κατέλαβε την πόλη-λιμάνι Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, η οποία βρίσκεται κοντά στην χερσόνησο της Κριμαίας, έπειτα από σφοδρές μάχες τις τελευταίες ώρες.

Ωστόσο, λίγα λεπτά νωρίτερα, στις 08:43 ώρα Ελλάδος, ο Ουκρανός δήμαρχος της πόλης Ιγκόρ Κολιχάγεφ δήλωσε ότι η περιοχή εξακολουθεί να τελεί υπό τον έλεγχο των Ουκρανών.

Η πόλη και η περιφέρειά της έχουν υποστεί τις τελευταίες ώρες σφοδρούς βομβαρδισμούς. Η περιοχή της Χερσώνας, η οποία συνορεύει με την Κριμαία, δέχθηκε επίθεση από την αρχή της ρωσικής εισβολής την αυγή της 24ης Φεβρουαρίου.

Μάχες και στο Χάρκοβο

Ρωσικά αερομεταφερόμενα στρατεύματα προσγειώθηκαν στην πόλη Χάρκιβ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός τα ξημερώματα χωρίς να δώσει αναφορά για τον αριθμό τους.

Μετά από πολυάριθμες βομβιστικές επιθέσεις την Τρίτη στο κέντρο της πόλης, οι οποίες σκότωσαν τουλάχιστον 21 ανθρώπους σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, νέα πλήγματα έπληξαν το περιφερειακό αρχηγείο των δυνάμεων ασφαλείας και της αστυνομίας σήμερα, πρωί της Τετάρτης, καθώς και το πανεπιστήμιο αυτής της μητρόπολης που βρίσκεται 50 χλμ. από τα ρωσικά σύνορα, σύμφωνα με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Συντρίμμια έξω από κατεστραμμένο κτίριο στο Χάρκοβο ετά από βομβαρδισμό στο κέντρο του Χάρκοβο, στην Ουκρανία
Συντρίμμια έξω από κατεστραμμένο κτίριο στο Χάρκοβο ετά από βομβαρδισμό στο κέντρο του Χάρκοβο / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι εννέα τραυματίστηκαν σε αυτούς τους βομβαρδισμούς.

Οι διασώστες λένε ότι έχουν αναπτύξει 21 οχήματα και 90 άτομα για την κατάσβεση των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη και τη φροντίδα των θυμάτων.

Μαριούπολη

Ο ρωσικός στρατός, ο οποίος έχει ήδη καταλάβει το λιμάνι του Μπερντιάνσκ, αυτή τη στιγμή επιτίθεται σε αυτό της Μαριούπολης, επίσης στην Θάλασσα του Αζόφ.

Περισσότεροι από εκατό άνθρωποι τραυματίστηκαν την Τρίτη από ρωσικά πυρά στη Μαριούπολη, σύμφωνα με το δημαρχείο.

Ο έλεγχος αυτού του λιμανιού είναι κρίσιμης σημασίας για τον ρωσικό στρατό, προκειμένου να διασφαλίσει την εδαφική συνέχεια μεταξύ των δυνάμεών του από την Κριμαία και εκείνων από τα αυτονομιστικά εδάφη του Ντονμπάς. Οι δύο ομάδες ένωσαν τις δυνάμεις τους την Τρίτη, σύμφωνα με τη Μόσχα.

Κίεβο

Στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο, περίπου 500 χιλιόμετρα δυτικότερα, οι κάτοικοι που δεν τράπηκαν σε φυγή προετοιμάζονταν για μια επίθεση επί μέρες, επικρατούσε σχετική ηρεμία μετά από μια αεροπορικά την προηγούμενη μέρα στον τηλεοπτικό πύργο που είχε αποτέλεσμα πέντε νεκρούς.

Άνδρες με στρατιωτική στολή τύλιξαν τα πτώματα -προφανώς τέσσερα μέλη της ίδιας οικογένειας και έναν δημοσιογράφο από την κρατική τηλεόραση- για να τα μεταφέρουν στο νεκροτομείο, σημείωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο βομβαρδισμένος Πύργος Τηλεπικοινωνιών στο Κίεβο, στην Ουκρανία
Ο βομβαρδισμένος Πύργος Τηλεπικοινωνιών στο Κίεβο / Φωτογραφία: Twitter @DefenceU

Ο πύργος βρίσκεται δίπλα στο μνημείο Babi Yar όπου σχεδόν 34.000 Εβραίοι σφαγιάστηκαν μέσα σε δύο ημέρες από τους Ναζί κατακτητές το 1941.

Φωτογραφίες από την αμερικανική εταιρεία δορυφορικών εικόνων Maxar που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη νύχτα από Δευτέρα προς Τρίτη έδειξαν μια μακρά ρωσική οχηματοπομπή να προελαύνει προς την πρωτεύουσα.

Περισσότεροι από 2.000 πολίτες έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα στην Ουκρανία

Περισσότεροι από 2.000 πολίτες έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από την πρώτη ημέρα της εισβολής της Ρωσίας στην χώρα, ανακοίνωσε η Κρατική Υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών της Ουκρανίας.

Όπως μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform, επικαλούμενο την ανακοίνωση της Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών, η οποία αναρτήθηκε στο Facebook, στους 2.000 πολίτες δεν περιλαμβάνονται οι υπηρετούντες στις δυνάμεις άμυνας.

Πρόσφυγες από την Ουκρανία
Πρόσφυγες από την Ουκρανία / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Ήδη για περισσότερες από 160 ώρες η Ουκρανία και σύσσωμος ο ουκρανικός λαός αντιστέκονται στην δόλια και κυνική επίθεση της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, ενώ κάθε ώρα που περνάει είναι ζωές που χάνονται, των παιδιών μας , των γυναικών και των δυνάμεων άμυνας» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι στο διάστημα των επτά ημερών του πολέμου, «η Ρωσία κατέστρεψε εκατοντάδες μεταφορικά μέσα, υποδομές, κατοικίες, νοσοκομεία και παιδικούς σταθμούς και ήδη έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 2.000 Ουκρανοί πολίτες χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι υπηρετούντες στις δυνάμεις άμυνας».

400 πυρκαγιές στην Ουκρανία

«Σήμερα οι βασικές προσπάθειες των διασωστών στοχεύουν στην διάσωση ανθρώπων. Καταφέραμε να κρατήσουμε στην ζωή περισσότερους από 150 πολίτες, να εξαλείψουμε περισσότερες από 400 πυρκαγιές που προκλήθηκαν από τα εχθρικά πυρά και να απομακρύνουμε περισσότερους από 500 ανθρώπους από τα σημεία αυτά.

Οι πυροτεχνουργοί εξουδετέρωσαν 416 εκρηκτικούς μηχανισμούς», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η Υπηρεσία Εκτάκτων Καταστάσεων της Ουκρανίας. Επίσης αναφέρεται ότι κατά την τέλεση των καθηκόντων τους, σκοτώθηκαν 10 διασώστες και 13 τραυματίσθηκαν.

Το Κίεβο κατέρριψε δύο ρωσικά μαχητικά Su-35 και έχασε ένα MiG-29

Συνεχίζονται οι αερομαχίες ανάμεσα σε ρωσικά και ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη. Την νύχτα της 1η Μαρτίου η Ουκρανία κατέρριψε δύο ρωσικά μαχητικά Su-35 και έχασε ένα MiG-29.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform το οποίο επικαλείται την ανακοίνωση της Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας που αναρτήθηκε στο Facebook, η αντιαεροπορική άμυνα στην περιοχή του Κιέβου τη νύχτα της 1ης Μαρτίου κατέρριψε δύο ρωσικά μαχητικά Su-35.

«Την νύχτα της 1ης Μαρτίου, στην περιοχή του Κιέβου διεξήχθη μία ιδιαίτερα σκληρή αερομαχία μεταξύ δύο μαχητικών MiG-29 της τακτικής αεροπορίας της Ουκρανίας και δύο ρωσικών μαχητικών Su-35. Κατά την αερομαχία και τα δύο ρωσικά αεροσκάφη κατερρίφθησαν.

Εκτός από τους πυραύλους ‘αέρος-αέρος’ από τα MiG-29, εναντίον των εισβολέων ενεργοποιήθηκαν αντιαεροπορικοί τηλεκατευθυνόμενοι πύραυλοι S-300 από την τοπική αερομεταφερόμενη πυραυλική ταξιαρχία της Αεροπορικής Διοίκησης ‘Κέντρο’», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι κατά την αερομαχία οι ένοπλες δυνάμεις έχασαν ένα αεροσκάφος MiG-29 και γίνονται προσπάθειες να εντοπισθεί ο πιλότος.

Απόψε ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας

Απόψε το βράδυ (2/3) θα ξεκινήσουν τελικά οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας.

Ανατροπή στις συζητήσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία καθώς τελικά, όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ, ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων με την Ρωσία θα ξεκινήσει απόψε και όχι στο τέλος της εβδομάδας, κάτι που είχε αφήσει ανοιχτό και ο Ρώσος ΥΠΕΞ νωρίτερα σήμερα σε δηλώσεις του.

Ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Alexey Arestovich, έκανε γνωστό ότι οι συζητήσεις θα λάβουν χώρα απόψε και ότι η Ουκρανία θα κρατήσει «το έδαφός της», όπως μεταδίδει το Hromadske TV και το TASS. Οι διαπραγματεύσεις θα λάβουν χώρα στο Belovezhskaya Puscha της Λευκορωσίας, σύμφωνα με το Ρωσικό πρακτορείο Ειδήσεων.

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε, αλλά όχι να δεχτούμε ρωσικά τελεσίγραφα»

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε, αλλά όχι και να δεχτούμε ρωσικά τελεσίγραφα, διεμήνυσε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα διεξαχθούν περισσότερες συνομιλίες με τη Ρωσία και ότι οι απαιτήσεις της Μόσχας είναι οι ίδιες με εκείνες που διατύπωνε ο Πούτιν πριν από τον πόλεμο.

Οπως ανέφερε, η Λευκορωσία θα αντιμετωπίσει τις ίδιες κυρώσεις με τη Ρωσία αν οι δυνάμεις της εισέλθουν στην Ουκρανία, ενώ είπε ότι σήμερα συζήτησε για νέες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας σε τηλεφωνική του επικοινωνία με την βρετανίδα ομόλογό του Λιζ Τρας.

Συζητήσαμε για τις «συντονισμένες νέες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, για την βάρβαρη επιθετικότητά της εναντίον της Ουκρανίας καθώς και για τα βήματα για να κλείσουν τυχόν ‘παραθυράκια’ και να μην μείνει καμία δυνατότητα στη Ρωσία να παρακάμψει τις σημερινές και τις μελλοντικές κυρώσεις», έγραψε στο Twitter.

«Σήμερα γύρω στις αρχές της βραδιάς, η αντιπροσωπεία μας θα βρίσκεται εκεί»

«Σήμερα γύρω στις αρχές της βραδιάς, η αντιπροσωπεία μας θα βρίσκεται εκεί, θα περιμένουμε τους Ουκρανούς διαπραγματευτές», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι «ελπίζει» πως αυτοί θα προσέρθουν στις διαπραγματεύσεις, χωρίς να διευκρινίσει σχετικά με τον τόπο διεξαγωγής τους. Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες όσον αφορά στις συνομιλίες.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες ότι η Ρωσία θα πρέπει να σταματήσει τον βομβαρδισμό ουκρανικών πόλεων προτού μπορέσουν να διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις.

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε σήμερα ότι η Μόσχα θα πρέπει να διατυπώσει μια σκληρή, μελετημένη και ξεκάθαρη απάντηση κατά των μέτρων που επιβλήθηκαν από τις δυτικές χώρες για να υπονομεύσουν την ρωσική οικονομία.

«Δεν ακυρώθηκαν, απλώς αναβλήθηκαν»

«Οι ρωσοουκρανικές συνομιλίες δεν ακυρώθηκαν, απλώς αναβλήθηκαν», δήλωσε νωρίτερα πηγή στο Ρωσικό πρακτορείο Ειδήσεων TASS.

«Δεν υπάρχει ακύρωση. Το χρονοδιάγραμμα άλλαξε. Οι επίσημες πληροφορίες θα έρθουν σύντομα», ανέφερε η πηγή.

Λαβρόφ: «Έτοιμοι για διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία»

«Είμαστε έτοιμοι για έναν νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία», ανέφερε σήμερα σε δηλώσεις του ο Υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

«To Κίεβο κινείται σύμφωνα με τις εντολές της Ουάσινγκτον», είπε δεικτικά ο Ρώσος ΥΠΕΞ σε συνέντευξή του στο Aljazeera.

«Η Ρωσία είναι έτοιμη για δεύτερο γύρο διαπραγμάτευσης με την Ουκρανία. Ωστόσο, για την ώρα, το Κίεβο κινείται σύμφωνα με τις οδηγίες της Ουάσινγκτον» επισήμανε ο Λαβρόφ.

«Ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος μπορεί να πυρηνικός και καταστροφικός»

Ο Λαβρόφ αναφέρθηκε και στο θέμα των πυρηνικών όπλων, απειλώντας ότι «ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος μπορεί να πυρηνικός και καταστροφικός».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου που δήλωσε ότι αντιπροσωπεία Ρώσων διαπραγματευτών είναι έτοιμη να συνεχίσει ακόμη και σήμερα τις συνομιλίες με αντιπροσωπεία του Κιέβου, σχεδόν μία εβδομάδα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Άρμα μάχης έριξε οβίδα δίπλα σε πολίτη τη στιγμή που τραβούσε πλάνα

Τρομακτικά πλάνα από τον πόλεμο στην Ουκρανία μετά την εισβολή των Ρώσων.

Σε ένα από αυτά, απεικονίζεται μία πολύ ισχυρή έκρηξη από εκτόξευση οβίδας που σημειώθηκε στον οικισμό Μποροντιάνκα που βρίσκεται κοντά στο Κίεβο.

Μάλιστα, η στιγμή της έκρηξης καταγράφηκε από έναν Ουκρανό, ο οποίος εκείνη την ώρα τραβούσε βίντεο από την εμπόλεμη περιοχή.

Όπως φαίνεται και στο βίντεο από τη σφοδρή έκρηξη, έσπασαν τα  τζάμια του κτηρίου που βρισκόταν ο Ουκρανός και σημειώθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές.

 Ζελένσκι: «Η Ρωσία δεν μπορεί να μας κερδίσει με βόμβες και ρουκέτες – Στοχεύει να διαγράψει την ιστορία μας»

Σε νέο διάγγελμα προχώρησε το πρωί της Τετάρτης (2/3), ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντομίρ Ζελένσκι.

Η Ρωσία δεν μπορεί να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο με «βόμβες, χτυπήματα και ρουκέτες», που πέφτουν βροχή στις ουκρανικές πόλεις τις τελευταίες ημέρες, τόνισε στο νέο διάγγελμά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός ηγέτης υποστήριξε επίσης ότι η Μόσχα «στοχεύει να διαγράψει την ιστορία μας» μετά το χτύπημα του μνημείου του Ολοκαυτώματος στο Babyn Yar στο Κίεβο από ρωσικό πύραυλο την Τρίτη.

Όπως τόνισε σχεδόν 6.000 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν μέχρι στιγμής στα πεδία των μαχών.

Πάνω από 677.000 πρόσφυγες στην Ευρώπη

Τρομάζει ο αριθμός των ανθρώπων που αναγκάζονται να φύγουν από τα σπίτια τους στην Ουκρανία, λόγω του πολέμου με τη Ρωσία.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι δήλωσε πως άλλοι 150.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ουκρανία τις τελευταίες 24 ώρες, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των Ουκρανών προσφύγων να έχει φθάσει περίπου τις 677.000.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας είχε δηλώσει πως τουλάχιστον 660.000 άνθρωποι που έχουν φύγει για να γλιτώσουν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχουν συρρεύσει σε γειτονικές χώρες και οι αριθμοί αυξάνονται με «εκθετικό» ρυθμό.

«Έχουμε τώρα περισσότερους από 660.000 πρόσφυγες που έφυγαν από την Ουκρανία προς τις γειτονικές χώρες μόνο τις έξι τελευταίες ημέρες«, δήλωσε εκπρόσωπος της HCR η Σαμπία Μαντού, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. «Οι αριθμοί αυξάνονται εκθετικά Με αυτό τον ρυθμό, η κατάσταση φαίνεται ότι θα γίνει η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση του αιώνα στην Ευρώπη».

Όλες οι γειτονικές χώρες κρατούν μέχρι τώρα ανοικτά τα σύνορά τους στους πρόσφυγες που έρχονται από την Ουκρανία — εκ των οποίων «ένας μη αμελητέος αριθμός» έχουν πάει στη Ρωσία, υπογράμμισε η Μαντού.

«Η HCR καλεί τις κυβερνήσεις να συνεχίσουν να δίνουν πρόσβαση στο έδαφός τους σε όλους όσοι φεύγουν: τους Ουκρανούς και τους πολίτες τρίτων χωρών που ζουν στην Ουκρανία», είπε.

Σε συνέντευξη Τύπου στη Στοκχόλμη, η εκπρόσωπος της HCR στην Ουκρανία, Καρολίνα Λίντχολμ Μπίλινγκ, εκτίμησε, εξάλλου, πως ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων φθάνει το ένα εκατομμύριο.

«Περίπου ένα εκατομμύριο εγκατέλειψαν τα σπίτια τους»

«Υπολογίζουμε πως πρέπει να υπάρχουν περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι που εγκατέλειψαν τις εστίες τους στο εσωτερικό της χώρας ή που βρίσκονται τώρα σε ένα τρένο, ένα λεωφορείο ή ένα αυτοκίνητο προσπαθώντας να βρουν καταφύγιο», είπε.

Στα πολωνικά σύνορα, το προσωπικό της HCR διαμήνυσε πως άνθρωποι που κατάφεραν να περάσουν περίμεναν έως και 60 ώρες σε συνθήκες ψύχους, σύμφωνα με τη Μαντού.

Η αναμονή για την είσοδο στη Ρουμανία μπορεί να φθάσει τις 20 ώρες, προσέθεσε, και χρειάζονται 24 ώρες για να διανυθεί η απόσταση των 60 χιλιομέτρων από την Οδησσό, στην Ουκρανία μέχρι τα σύνορα με τη Μολδαβία.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), περίπου 470.000 πολίτες τρίτων χωρών ζουν στη χώρα, ένα μεγάλο μέρος των οποίων είναι ξένοι φοιτητές ή μετανάστες εργαζόμενοι.

«Μπορεί να έχει επιβεβαιωθεί η άφιξη 6.000 από αυτούς στη Μολδαβία και τη Σλοβακία, όμως πολλοί παραμένουν αποκλεισμένοι εν μέσω επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΔΟΜ, Σάφα Μσέλι στους δημοσιογράφους στη Γενεύη.

«Κάνουμε έκκληση στις χώρες να προστατεύσουν τους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω των μαχών και να τους επιτρέψουν να διασχίσουν τα σύνορα της Ουκρανίας προκειμένου να βρεθούν σε ασφάλεια — χωρίς διάκριση», πρόσθεσε.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση