08:21
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
08:21
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκρήξεις ακούστηκαν στην Οδησσό – Οι Ουκρανοί έχασαν τον έλεγχο χωριού κοντά στο Σεβεροντονέτσκ

Στρατός της Ουκρανίας / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στρατός της Ουκρανίας / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

20.06.2022
16:20
Οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία έχουν μειωθεί κατά 55,5% από τις αρχές Ιουνίου

Συναγερμός σήμανε στη νότια Ουκρανία, καθώς εκρήξεις ταρακούνησαν σήμερα (20/6) την Οδησσό, ανέφερε ένας εκπρόσωπος της περιφερειακής διοίκησης.

Ο ίδιος είπε ότι δεν μπορεί να δώσει λεπτομέρειες για τις εκρήξεις, οι οποίες ακούστηκαν αφού ήχησαν οι σειρήνες που προειδοποιούν για μια επικείμενη αεροπορική επιδρομή.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι έχασε τον έλεγχο χωριού κοντά στο Σεβεροντονέτσκ

Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα ότι έχασε τον έλεγχο του Μετόλκιν, ενός χωριού στην περιφέρεια του Σεβεροντονέτσκ, την πόλη κλειδί του Ντονμπάς στο ανατολικό τμήμα της χώρας την οποία η Ρωσία προσπαθεί να θέσει πλήρως υπό τον έλεγχό της εδώ και εβδομάδες.

«Δυστυχώς δεν ελέγχουμε πλέον το Μετόλκιν», δήλωσε ο Σέρχι Χαϊντάι, κυβερνήτης της επαρχίας Λουχάνσκ σε ανακοίνωσή του.

Με την κατάληψη του χωριού αυτού, το οποίο πριν από τον πόλεμο μετρούσε περίπου 1.000 κατοίκους, οι Ρώσοι κάνουν ακόμη ένα βήμα στην προέλασή τους μέσα και γύρω από το Σεβεροντονέτσκ.

Τα ρωσικά στρατεύματα προχωρούν αργά στο Ντονμπάς, το οποίο αποτελείται από τις επαρχίες Λουχάνσκ και Ντονέτσκ, όπου επικεντρώνουν πλέον τις προσπάθειές τους μετά την εισβολή τους στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Το χημικό εργοστάσιο Αζότ στο Σεβεροντονέτσκ, όπου έχουν καταφύγει εκατοντάδες άμαχοι, βομβαρδίζεται «συνεχώς» από τις ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με τον Χαϊντάι.

Ρώσοι στρατιώτες υψώνουν τη ρωσική σημαία στο Σεβεροντονέτσκ
Ρώσοι στρατιώτες υψώνουν τη ρωσική σημαία στο Σεβεροντονέτσκ / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Από την πλευρά του ο δήμαρχος του Σεβεροντονέτσκ Ολεξάντρ Στριουκ δήλωσε σήμερα στην ουκρανική τηλεόραση ότι η Μόσχα ελέγχει τις περισσότερες κατοικημένες περιοχές της πόλης.

«Αν μιλάμε για το σύνολο της πόλης, περισσότερο από το ένα τρίτο ελέγχεται από τις ένοπλες δυνάμεις μας. Οι Ρώσοι ελέγχουν το υπόλοιπο», επεσήμανε.

«Οδομαχίες μαίνονται 24 ώρες το 24ωρο», πρόσθεσε, ενώ διευκρίνισε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις βομβαρδίζονται τακτικά.

Εξάλλου εδώ και πολλές ημέρες είναι αδύνατο να γίνουν απομακρύνσεις αμάχων από το Σεβεροντονέτσκ, αφού η τελευταία γέφυρα που ένωνε την πόλη με τη γειτονική της Λισιτσάνσκ καταστράφηκε.

Στο μεταξύ οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν ένα ακόμη χωριό κοντά στο Σεβεροντονέτσκ, το οποίο βρίσκεται στον κεντρικό, νότιο δρόμο που οδηγεί στην πόλη.

Μάχες στην Σεβεροντονέτσκ
Μάχες στην Σεβεροντονέτσκ / Φωτογραφία: ΕΡΑ

Ο Βιτάλι Κισέλεφ, σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ, δήλωσε ότι ο στρατός της έχει καταλάβει το χωριό Τοσκίβκα, 25 χιλιόμετρα νότια του Σεβεροντονέτσκ.

Ο Χαϊντάι επεσήμανε ότι οι φιλορωσικές δυνάμεις προσπαθούν να σπάσουν τις γραμμές και να εισέλθουν στο Τοσκίβκα, ενώ το ουκρανικό γενικό επιτελείο στρατού ανακοίνωσε χθες ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απώθησαν τους Ρώσους από το χωριό αυτό όπως και άλλα κοντά στο Σεβεροντονέτσκ.

Οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία έχουν μειωθεί κατά 55,5% από τις αρχές Ιουνίου

Οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας μειώθηκαν κατά 55,5% τις πρώτες 20 ημέρες του Ιουνίου συγκριτικά με την ίδια περίοδο το 2021 στους 777.000 τόνους, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Γεωργίας.

Οι όγκοι αυτοί περιλαμβάνουν 689.000 τόνους καλαμποκιού, 63.000 τόνους σίτου και 21.000 τόνους κριθαριού, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Καλλιέργεια σιτηρών
Καλλιέργεια σιτηρών / Φωτογραφία: Unsplash

Η Ουκρανία εξήγαγε έως 6 εκατ. τόνους σιτηρών τον μήνα πριν η Ρωσία ξεκινήσει την εισβολή της στις 24 Φεβρουαρίου, την οποία η ίδια η Μόσχα χαρακτηρίζει ‘ειδική στρατιωτική επιχείρηση’.

Οι όγκοι έχουν έκτοτε μειωθεί περίπου στο 1,7 εκατ. τόνους καθώς η Ουκρανία, που συνήθιζε να εξάγει το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων της μέσω λιμανιών, αναγκάστηκε να μεταφέρει σιτηρά με τρένα μέσω των δυτικών της συνόρων ή μέσω ποταμών.

Η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία ότι έπληξε πλατφόρμες γεώτρησης στη θάλασσα στα ανοικτά της Κριμαίας

Οι ρωσικές αρχές κατηγόρησαν σήμερα την Ουκρανία ότι έπληξε πλατφόρμες γεώτρησης στη θάλασσα στα ανοικτά της Κριμαίας, κάνοντας λόγο για τουλάχιστον τρεις τραυματίες, ενώ πρόσθεσαν ότι συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

«Σήμερα το πρωί ο εχθρός επιτέθηκε στις πλατφόρμες γεώτρησης της Tchernomorneftegaz. Είμαι σε επαφή με τους συναδέλφους μας στο υπουργείο Άμυνας και (τη ρωσική υπηρεσία Πληροφοριών) FSB, προσπαθούμε να σώσουμε ανθρώπους», ανέφερε στο Telegram ο κυβερνήτης της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ, ο οποίος διορίστηκε από τη Μόσχα μετά την προσάρτηση της χερσονήσου το 2014.

Εικόνα από την προσαρτημένη Κριμαία
Εικόνα από την προσαρτημένη Κριμαία / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Σύμφωνα με τον ίδιο, πέντε άνθρωποι από τους 12 που βρίσκονταν στις πλατφόρμες έχουν σωθεί, εκ των οποίων οι 3 έχουν τραυματιστεί. Συνεχίζονται οι έρευνες για τους υπόλοιπους.

Ο Αξιόνοφ δεν διευκρίνισε ποιες εγκαταστάσεις επλήγησαν, αλλά η εταιρεία Tchernomorneftegaz εκμεταλλεύεται πολλά κοιτάσματα αερίου και πετρελαίου στη Μαύρη και την Αζοφική Θάλασσα, στα ανοικτά της Κριμαίας.

Πρόκειται για το πρώτο πλήγμα εναντίον εξωχώριων υποδομών γεώτρησης στην Κριμαία από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Μόσχα ζήτησε από τη Λιθουανία να άρει αμέσως την απαγόρευση διέλευσης κάποιων προϊόντων προς τον ρωσικό θύλακα Καλίνινγκραντ

Η Ρωσία ζήτησε σήμερα από τη Λιθουανία να άρει αμέσως την απαγόρευση που επέβαλε στη διέλευση κάποιων προϊόντων προς τον ρωσικό θύλακα Καλίνινγκραντ.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε στον Λιθουανό απεσταλμένο στη Μόσχα ότι αν δεν αποκατασταθεί η διέλευση προϊόντων μεταξύ του Καλίνινγκραντ και της υπόλοιπης Ρωσίας μέσω της Λιθουανίας, η Μόσχα θα απαντήσει για να προστατεύσει τα συμφέροντά της.

Οι αρχές της Λιθουανίας απαγόρευσαν τη διέλευση προϊόντων στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την ΕΕ, μέσω του εδάφους της από το οποίο διέρχεται και η μοναδική σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ της Ρωσίας και του Καλίνινγκραντ στη Βαλτική.

Μεταξύ των απαγορευμένων προϊόντων είναι ο άνθρακας, μέταλλα, υλικά οικοδομών και προϊόντα προηγμένης τεχνολογίας.

Ο ρωσικός θύλακας βρίσκεται μεταξύ της Πολωνίας και της Λιθουανίας –χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ– και λαμβάνει προμήθειες από τη Ρωσία μέσω μιας σιδηροδρομικής σύνδεσης που περνά από τη Λιθουανία, αλλά και αγωγούς που διέρχονται από αυτή τη χώρα.

Ο κυβερνήτης του Καλίνινγκραντ εκτίμησε ότι η απαγόρευση ενδέχεται να επηρεάσει έως και τα μισά προϊόντα που μεταφέρονται με τραίνο στον θύλακα.

Νωρίτερα το Κρεμλίνο είχε χαρακτηρίσει «πρωτοφανή» την απόφαση του Βίλνιους και είχε προειδοποιήσει ότι θα απαντήσει.

«Αυτή η απόφαση είναι πραγματικά πρωτόγνωρη. Αποτελεί παραβίαση των πάντων», είχε τονίσει ο Ντμίτρι Πεσκόφ εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

https://twitter.com/nexta_tv/status/1538820763310075904

«Τη θεωρούμε παράνομη. Η κατάσταση είναι περισσότερο από σοβαρή (…) χρειαζόμαστε μια σοβαρή, σε βάθος ανάλυση για να εξετάσουμε την απάντησή μας», είχε προσθέσει.

«Η Ρωσία δεν έχει το δικαίωμα να απειλεί τη Λιθουανία», λέει ο Ουκρανός ΥΠΕΞ

«Η Ρωσία δεν έχει το δικαίωμα να απειλεί τη Λιθουανία», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα, αφού η Ρωσία κατήγγειλε την επιβολή «εχθρικών» περιορισμών στη σιδηροδρομική διέλευση, μέσω της Λιθουανίας, προϊόντων προς τον ρωσικό θύλακα Καλίνινγκραντ.

«Χαιρετίζουμε τη θέση αρχής της Λιθουανίας και υποστηρίζουμε σθεναρά τους Λιθουανούς φίλους μας», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας σε ανάρτησή του στο Twitter.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση