Μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας καταρτίζεται από δικηγόρους, αλλά το κατά πόσο αυτή θα μπορέσει να προχωρήσει εξαρτάται από την αποδοχή από το Κρεμλίνο εκεχειρίας στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, καθώς η γαλλική κυβέρνηση κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προσποιείται ότι διαπραγματεύεται.
Όπως μεταδίδει ο Guardian, ο Ολέξιι Ρεζνίκοφ, ο οποίος ηγείται της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις, δήλωσε ότι οι τεχνικές εργασίες προχωρούν, πρόσθεσε ωστόσο πως η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τους βομβαρδισμούς για να είναι δυνατός οποιοσδήποτε συμβιβασμός.
Μιλώντας μέσω βιντεοσύνδεσης στους ευρωβουλευτές της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων και της υποεπιτροπής ασφάλειας και άμυνας, ο Ρεζνίκοφ είπε ότι οι διεθνείς ηγέτες, όπως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ, προσπαθούν να μεσολαβήσουν, αλλά φαίνεται ότι η Ρωσία θα πρέπει να αναγκαστεί σε πραγματικές διαπραγματεύσεις.
«Φυσικά, πρώτα απ’ όλα, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων θα μιλήσουμε για κατάπαυση του πυρός, για ανθρωπιστικούς διαδρόμους, για την παροχή στον άμαχο πληθυσμό δυνατότητας διαφυγής, νερού, τροφίμων, και ίσως αργότερα μπορέσουμε να υπογράψουμε αυτή τη συμφωνία για την ειρήνη» είπε ο Ουκρανός.
Ο ρόλος της Τουρκίας στην Ουκρανία
Την ίδια ώρα, η Τουρκία εντείνει τις διαπραγματεύσεις σε μια προσπάθεια να καταστεί γέφυρα ειρήνης ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, βρέθηκε σήμερα στο Λβίβ της Ουκρανίας όπου και εξέφρασε την αισιοδοξία του πως μια συμφωνία ειρήνευσης μπορεί να εξευρεθεί σύντομα. «Είμαστε σε επαφή και με τις δύο πλευρές, η ρωσική πλευρά λέει ότι θέλει να εκκενώσει τους ανθρώπους αλλά η Ουκρανία το εμποδίζει, η Ουκρανία λέει ότι είναι έτοιμη γι’ αυτό αλλά η Ρωσία το εμποδίζει» είπε ο Τούρκος υπουργός από την Ουκρανία.
«Δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχουμε πετύχει (την κατάπαυση) καθώς η σύγκρουση συνεχίζεται και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, άμαχοι, δεν έχουν καταφέρει να φύγουν από την πόλη» πρόσθεσε ωστόσο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Διαβάζουμε στον Guardian πως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία απειλεί επίσης να μετατραπεί σε εσωτερικό ζήτημα για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η Ρωσία και η Ουκρανία παρέχουν τη συντριπτική πλειοψηφία του σιταριού που προμηθεύεται η Τουρκία.
Η Ρωσία παρέχει επίσης περίπου το ένα τρίτο του εφοδιασμού της Τουρκίας με φυσικό αέριο, επίσης ένα θεμελιώδες ζήτημα για την τουρκική κυβέρνηση, καθώς το ενεργειακό κόστος αυξάνεται δραματικά εν μέσω ραγδαίου πληθωρισμού και οικονομικής κρίσης που είδε τη λίρα να χάνει τη μισή της αξία μέσα σε μόλις ένα χρόνο.
Μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία
Περισσότεροι από 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν όταν ρωσική αεροπορική επιδρομή κατέστρεψε σχολείο και κοινοτικό κέντρο στη Μερέφα, κοντά στη βορειοανατολική ουκρανική πόλη Χάρκοβο, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι. Όπως μεταδίδει ο Guardian, η επίθεση πραγματοποιήθηκε στις 3.30 π.μ. τοπική ώρα (1.30 π.μ. ώρα Ελλάδας) το πρωί της Πέμπτης, ανέφερε η εισαγγελία του Χάρκοβο στο Telegram.
Унаслідок обстрілу росіянами Мерефи під Харковом загинула 21 людина, ще 25 поранені (10 — у тяжкому стані). Зруйнована школа, будинок культури та житлові будинки.
As a result of russian shelling of Merefa near Kharkiv, 21 people killed and 25 wounded (10 in critical condition) pic.twitter.com/fD4VNF1iHO
— Громадське радіо (@HromadskeRadio) March 17, 2022
Περίπου 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 10 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ανέφερε. Οι τοπικές αρχές ανέφεραν ότι η πόλη Μερέφα, όπου ζουν 21.500 κάτοικοι, δέχθηκε πυρά κατά τη διάρκεια της νύχτας, από τα οποία βλήματα έπληξαν ένα σχολείο, ένα κοινοτικό κέντρο και ένα επιστημονικό ίδρυμα. Η περιοχή έχει δεχθεί σφοδρούς βομβαρδισμούς σε μια προσπάθεια των ρωσικών δυνάμεων που βρίσκονται σε αδιέξοδο να προελάσουν.
Οι ουκρανικές αρχές κατήγγειλαν πως η Ρωσία επιτέθηκε σε θέατρο που φιλοξενεί αμάχους στην πολιορκημένη πόλη Μαριούπολη, σύμφωνα με αξιωματούχους. Νέες εικόνες που επιβεβαιώθηκαν από το BBC δείχνουν το κτίριο σε ερείπια. Μεταξύ 1.000 και 1.200 ανθρώπων μπορεί να βρίσκονταν μέσα, λέει ο αντιδήμαρχος της πόλης. Το μεσημέρι της Πέμπτης, Ουκρανοί δήλωσαν πως ευτυχώς το κτίριο άντεξε την επίθεση και εκατοντάδες άμαχοι που είχαν βρει καταφύγιο σε αυτό βγήκαν σώοι.
Έως και 53 άμαχοι εικάζεται πως έχουν σκοτωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις στη βόρεια πόλη Τσερνίχοφ στην Ουκρανία από την Τετάρτη, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη της. Τον γύρο του κόσμου έκαναν χθες εικόνες που δείχνουν άμαχους να πέφτουν νεκροί από πυρά ενώ περιμένουν στην ουρά για ψωμί.
«Σήμερα ρωσικά στρατεύματα εξαπέλυσαν μια ύπουλη επίθεση με οβίδες πυροβολικού σε κατοικημένη συνοικία του Τσερνίχιβ. Οι οβίδες έπληξαν ένα πολυώροφο κτίριο και θραύσματα έπεσαν έξω από το κατάστημα όπου περίμεναν οι πολίτες», ανέφερε η τοπική αρχή της πόλης την Τετάρτη.
Από την πλευρά του το αρχηγείο της ουκρανικής αστυνομίας τόνισε πως διεξάγεται έρευνα και συλλέγεται υλικό από τον τόπο αυτού του «εγκλήματος πολέμου», συμπληρώνοντας ότι αστυνομικοί μετέφεραν τραυματίες σε κοντινό νοσοκομείο. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας διέψευσε την αναφορά, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχαν Ρώσοι στρατιώτες στο Τσερνίχοφ.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι λέει στους Γερμανούς βουλευτές ότι χτίζεται ένας νέος τύπος τείχους του Βερολίνου. «Κύριε Σολτς, γκρεμίστε αυτό το τείχος!», κάλεσε τον Γερμανό καγκελάριο ο πρόεδρος της Ουκρανίας, μιλώντας πριν από λίγο σε τηλεδιάσκεψη στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο. Αναφερόμενος σε «τείχος μεταξύ της ελευθερίας και της ανελευθερίας» που δημιουργεί η Ρωσία στην Ευρώπη, ο κ. Ζελένσκι ανέδειξε την ιστορική ευθύνη της Γερμανίας να βοηθήσει προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος.